23.11.2006
Tomáš Kubánek

Junioři vezou výhru ze Sparty

Vysoce produktivním výkonem v první a třetí třetině získali pardubičtí junioři cenné body z utkání pražskou Spartou. Po patnácti minutách to za stavu 1:4 vypadalo, že mají Východočeši vítězství v kapse, jenže před přestávkou domácí snížili a celou druhou část se hnali za vyrovnáním. Hosté však odolali a v poslední části dvacetiminutovce přidali pojišťovací trefy.

Extraliga juniorů, 23. kolo, čtvrtek 23.11.2006, T-Mobile Arena

Sparta Praha

Dynamo Pardubice

4:7
2:4, 1:0, 1:3
Branky a nahrávky: 9. Mrňa (Škaloud, Procházka), 20. Kanov (Karpov, Slaba), 27. Procházka (Karpov, Mrňa), 58. Regner (Mrňa, Procházka) - 7. Škumát (Kousal, Janecký), 12. Jindřich (Nakládal, Semorád), 14. Nakládal (Jindřich, Paučin), 15. Janecký (Lesák), 43. Nykl (Kaut), 43. Paučin (Semorád, Jindřich), 49. Nykl (Verner, Kaut). Rozhodčí: Jebavý - Svoboda, Zavřel. Vyloučení: 5:8. Využití: 3:2. Diváci: 58.
Sparta Praha: Michalec (Vajner) - Vošmik, Procházka, Cunik, Hanzl, Spudil, Trojan, Sem, Čížek, Kanov - Hertl, Mrňa, Kafka, Karpov, Morkes, Škaloud, Regner, Ton, Slaba, Fiala, Pacovský.
Dynamo Pardubice: Šimko - Kučera, Drtina, Salava D., Lesák, Rejzek, Nakládal - Škumát, Janecký, Nykl, Kaut, Jindřich, Kousal, Paučin, Semorád, Verner.

Komentář

Oba týmy se hned zkraje utkání uvedly vyloučeními, což přispělo k tomu, že se hrálo nahoru dolů, avšak rychlé protiútoky postrádaly nebezpečné zakončení. O to víc překvapila v 7. minutě Kousalova přihrávka z kruhu před branku na volného Škumáta, který otevřel skóre. Hosté se však z vedení neradovali příliš dlouho. Přesnou souhrou v přesilovkovém přečíslení zařídilo vyrovnání duo Škaloud - Mrňa. Pardubice si ovšem radost kazit nenechají a opět se ženou za vedením. Kdyby se při snaze o dorážku Kousal alespoň jednou trefil do skákavého koutouče, brankář Michalec by asi neměl nárok, jenže pardubický útočník dvakrát promáchnul, což sparťanského gólmana zachránilo. Prozatím.

Ve 12. minutě si východočeský šik hledal u modré tak dlouho co nejvýhodnější palebnou pozici, až ji našel. Z hranice kruhu ranou z první potrestal Mrňovo vyloučení Jindřich. Také následující přesilová hra Pardubic skončila dříve, než by si Holešovičtí přáli. Na tvrdou střelu Nakládala od modré Michalec nestačil - 1:3. A aby pardubický perník brankáři Sparty pořádně zhořkl, zachoval se při přečíslení Janecký trochu sobecky a sám propálil Michalce. Toho čtvrtá branka vyhnala na střídačku a jeho místo zaujal Vajner. Tato změna měla na Pražany evidentně podpůrný vliv, protože příští oslabení již přežili bez úhony a navíc minutu před první sirénou po pěkné akci snížil dorážkou Kanov.

Ve zlepšeném výkonu pokračovali domácí i po přestávce. Z úhlu pálil Ton, od modré do tyče Kafka. Ve 26. minutě Pardubičtí vyrobili při rozehrávce na polovině chybu, která poslala do úniku Mrňu, jemuž v kvalitním zakončení zabránil faulem Nakládal. V následné početní výhodě napálil puk přesně Procházka a najednou byl rozdíl ve skóre pouze jednogólový. Druhá třetina se téměř výhradně hrála pouze na pardubickou bránu a zdálo se, že je jen otázkou času, kdy domácí vyrovnají. Jenže brankář Šimko se překonával. Přečíslení zmařil předvídavým vložením hole do přihrávky, ránu Pacovského nepropustil za svá záda s pomocí Salavy a krásně provedenému přečíslení tři na jednoho také odolal. Ve 34. minutě šel na trestnou lavici za držení Kanov, což hodně přibrzdilo tlak Pražanů. Od té doby se obě mužstva utápěly v nepřesnostech, a tak domácí, i přes velkou převahu, vyrovnat nedokázali.

To se jim vymstilo hned po druhé změně stran. V krátkém rozmezí se trefili Nykl a Paučin, a tak bylo prakticky rozhodnuto. Sparťané se jako správní bojovníci nevzdali a snažili se rychle ztrátu znovu dohnat. Karpov trpělivě operoval za brankou, poté náhle vyjel před brankoviště, ale skulinku mezi Šimkovými betony nenašel. Poté se dvakrát zkoušel prosadit Hertl, avšak ani jednu situaci nevyřešil ideálně. Poprvé v dobré pozici místo střely puk ještě potáhl, čímž dovolil Šimkovi dostatečně povyjet; poté přetáhl blafák až za brankovou čáru, jenže při návratu do brankoviště mu před holí s pukem zklapnul brankářův beton jako závora. Když už bylo nad slunce jasnější, že se všechny body postěhují do Pardubic, upravily oba celky skóre ještě jednou trefou, a tak Sparta podlehla Pardubicím v poměru 4:7.

Ohlasy po utkání

Jiří Šejba (HC Moeller Pardubice): „ Do zápasu se Spartou jsme výborně vstoupili a první třetina se nám povedla skvěle. Bohužel jsme v jejím samém závěru udělali chybu a za tu jsme byli potrestáni gólem. Soupeř se díky tomu ve druhé třetině dostal nahoru a měl převahu. V úvodu třetí části jsme ale vstřelili pátý gól a zápas už dohráli v klidu a bez velkých nervů. V pondělí jsme k hráčům měli pohovor a v průběhu zápasu se ukázalo, že měl smysl a měl přímý vliv na výsledek utkání se Spartou.“

Zápasy v sezóně

1. kolo, 7. 9. 2006
SPA - PCE
5:1
12. kolo, 12. 10. 2006
PCE - SPA
3:4
23. kolo, 23. 11. 2006
SPA - PCE
4:7
34. kolo, 13. 1. 2007
PCE - SPA
2:3

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube