29.11.2006
Jan Hrabal, foto Vladimír Škorpík a Luboš Lang

Masku Jána Lašáka zdobí Pat a Mat

Někteří fanoušci možná při posledních zápasech HC Moeller Pardubice zbystřili při pohledu na masku Jána Lašáka. Na ní se totiž už nevyjímají motivy znaku a loga klubu, nýbrž dvě postavičky. A při podrobnějším pohledu zjistíte, že jeden mužíček je Pat a z opačné strany Mat z oblíbeného Večerníčku „A je to!“ Na své druhé masce během svého pardubického angažmá má slovenský reprezentační brankář opravdu netradiční obrázky… Pat a Mat si tam trochu nešikovně hrají s kabely a rozsvěcují světlo s logem Moeller.


Na původní masce Jána Lašáka byly vyobrazeny motivy HC Moeller Pardubice

„Každá maska má nějakou životnost a ta původní už dosluhovala, a tak jsem si musel nechat udělat novou,“ říká pardubický brankář. „Dělali jsme vlastně kopii staré masky, takový odlitek. Tamta byla už taková vybouchaná, měl jsem u ní i ohnutý košík. Když výstroj převážíte v zimě, tak zmrzne, rozmrzne a je třeba ji jednou za čas vyměnit,“ zdůvodňuje nutnost výměny své přilby.

Jenže – co na ni? V bílé, jako sovětští gólmani, přece nebude chytat… Ján Lašák se zeptal svého malého syna, co by si přál, aby tatínek měl na ni namalované. A odpověď prý byla blesková: Pat a Mat! „Přemýšlel jsem pak, že by na jedné straně byl Pat a Mat, na druhé Tom a Jerry, protože u nás to fakt frčí. Nakonec jsme zůstali jen u těch dvou nešiků, protože by to bylo přeplněné,“ směje se Ján Lašák.

Když byl brankář Ján Lašák malý, tak Večerníčky o dvou nezapomenutelných sousedech byly velkým hitem. Nyní jsou z nich kultovní příběhy… „Je to podle mě geniální seriál! Už jako malý jsem se na ně díval, teď jej sleduji s dětmi. Ti dva – to jsou zkrátka borci,“ směje se.

Během tří týdnů měl v ruce už hotový výrobek. A výsledek? „Paráda!“ reaguje Ján Lašák. „Spoluhráčům se to moc líbilo, zatím sbírám jen pozitivní ohlasy. Pan Pilný z Kolína to udělal výborně, vyšlo to báječně. Je to jeho práce a zaslouží si uznání,“ pokračuje Ján Lašák.

I malý Ján si nemůže vynachválit novou ozdobu tatínkovy výstroje. „Je z ní nadšený, rád si s ní hraje. On je hokejista, fotbalista, všechno v jednom. Je to můj syn, moje zlato, jsem rád, aby se mu to líbilo.“

Původní maska, která zdobila jeho hlavu, byla také výborně graficky ztvárněná s motivy HC Moeller Pardubice… „I předtím jsem měl na masce loga mužstva. Tentokrát jsme to parádně skloubili s reklamou na Moelleru. Ti dva borci se tam zamotávají do kabelů, jak zapojují světlo. Maska se dělala za pochodu, s panem Pilným z Kolína jsme to několikrát měnili. Vyšlo to úplně super,“ spokojeně tvrdí Ján Lašák, podle kterého klub nijak neovlivňoval, co na masce bude.

Soudě podle reakcí na různých diskuzních fórech na internetu se nová maska líbí i fanouškům HC Moeller Pardubice. „Tak to jsem rád! Za dva roky můžeme třeba dát na web anketu, co bych si měl nechat namalovat na další. Maska by podle mě měla popisovat, co má gólman rád a jeho povahu. Vím, že Roman Málek má piráta, někteří tam mají města a jiné věci. Já jsem zvolil toto, nápad je jedna věc, ale kvalita druhá. A tahle se fakt povedla, protože pan Pilný to udělal geniálně,“ libuje si Ján Lašák.

Jen někteří fanoušci „nadávají“ na pozadí z červených hvězd, které má blízko k tradičnímu symbolu pražské Slavie. „Ale to je jen tapeta, kterou mají Pat a Mat v baráku,“ usmívá se Ján Lašák a ukazuje na spodní část masky, kde „je podlaha bez hvězdiček“.

I grafické ztvárnění masek je druhem umění. Někteří brankáři jsou pověstní tím, že si na ně nechávají nastříkat různé motivy, naopak ruští brankáři často chytají jen v bílých helmách. „Nikdy jsem neměl nějaké výstředné kreace. Míval jsem jen klubové, na straně jsem měl koně. Na bradě i nyní zůstala jména dětí, to je jasné,“ říká Ján Lašák.

„Sleduji i ostatní brankáře, každá maska je takhle svým způsobem originální. Chodím i na internetové stránky, jeden kamarád ze Švédska dělá pěkné designy. Všimnul jsem si u Zdeňka Orcta, ten to má pěkně vymalované, novou a pěknou má i Marek Pinc, také nádhernou. Dělají to dva až tři malíři, některé výtvory mají opravdu pěkné. Je umění to takhle nastříkat,“ konstatuje sedmadvacetiletý brankář HC Moeller.

Pat a Mat jsou doslova synonymem dvou nešiků. Každý si určitě pamatuje řádku historek z Večerníků s těmito dvěma výtečníky, které lemuje jediné: velká nešikovnost. A ta se projevuje v jejich každodenních situacích.

„Každý si dává na masku, co se mu líbí. Možná jsem jim v něčem podobný,“ směje se Ján Lašák s tím, že domácím pracím se nevyhýbá a občas doma pomáhá, má-li čas.

Fotogalerie nové masky Jána Lašáka

Autorem je Vladimír Škorpík, fotografie jsou chráněny autorským zákonem! Kliknutím na náhled se vám zobrazí fotografie v plné kvalitě.