23.09.2012
Jan Hrabal

Blahopřejeme k 80. narozeninám Václavu Rálišovi!

PARDUBICE — Významné životní jubileum oslavil během letních prázdnin Václav Ráliš. Hrával za Pardubice a v sezoně 1949/1950 jim pomohl vybojovat nejvyšší soutěž. K zástupu gratulantů pardubické legendě se připojuje i HC ČSOB Pojišťovna Pardubice!

Václav Ráliš se narodil 15. července 1932 a je jedním z trojice žijících hokejistů, kteří v sezoně 1949/1950 vybojovali pro Pardubice nejvyšší hokejovou soutěž, ze které Východočeši nikdy nesestoupili a získali v ní šest mistrovských titulů v letech 1973, 1987, 1989, 2005, 2010 a 2012.

Za Pardubice hrál v dresech Rapidu, po sloučení za LTC, Slavii a Dynamo Pardubice do roku 1955. Jeho vzory byli Bronislav Danda, Miloslav Mejzlík, Karel Mach a Jiří Pleticha. Do svých třiatřiceti let hrával kopanou za FK Pardubice.

Václav Ráliš

„Chodili jsme normálně do zaměstnání a sporty jsme museli mít rádi, ať se jedná o lední hokej nebo fotbal. Měli jsme problémy s uvolněním, tehdejší doba byla jiná. Museli jsme s tím žít a počítat, popřípadě si uvolnění napracovávat, když jsme odcházeli dříve,“ vzpomíná na aktivní hokejové časy Václav Ráliš.

Václav Ráliš se stal trenérem a své zkušenosti předával pozdějším známým hokejistům jako například Václavu Haňkovi, Antonínu Slavíkovi a Pavlu Beránkovi. Jeho velikým koníčkem jsou koně, po otci se stal kovářem.

„Hráli jsme pro radost, nedá se říci, že pro peníze. Když jsme vybojovali ligu, tak jsme měli dvě stovky za vyhraný zápas a za remízu stovku,“ doplnil jeden ze tří žijících hrdinů, kteří pro Pardubice vybojovali nejvyšší soutěž, ze které Východočeši nikdy nesestoupili a získali šest mistrovských titulů.