17.11.2006
Tomáš Zetek

Petr Sýkora: Neodehráli jsme špatný zápas

Páteční výhra nad Pardubicemi znamenala pátou vítěznou radost Jihočechů v řadě. Ve vyrovnaném utkání tahali za delší konec provazu prakticky celou dobu domácí a nakonec zaslouženě završili svůj dobrý výkon ve tříbodový zisk. Pardubice ale rozhodně ostudu neudělali. „Já si myslím, že jsme neodehráli až zase tak špatný zápas. Udělali jsme pár chyb a Budějovice jsou kvalitní mužstvo, které je využilo,“ tvrdil po skončení utkání kanonýr Petr Sýkora, jenž na jihu Čech vstřelil svou osmnáctou branku v sezoně.

Pardubické mužstvo rozhodně v jihočeské metropoli nepodalo špatný výkon. Jenže českobudějovický Mountfield je v současné době ve veliké formě. Východočeši vstoupili do utkání poněkud opatrně, což ale celou první třetinu neslo své ovoce. Domácí sice měli puk na svých holích častěji a i při hře pět na pět se dokázali na delší dobu usadit v útočném pásmu, ale hosté byli odolní. Včele s dobře chytajícím Jánem Lašákem dobře bránili a snažili se o rychlé kontry do otevřené obrany.

„Čekali jsme, že na nás nastoupí. Chtěli jsme úvodní tlak soupeře přestát, což si myslím, že se nám jakžtakž povedlo. Ze začátku byly Budějovice sice živější, ale pak se to srovnalo,“ řekl po utkání nejaktivnější ofenzivní hráč hostí Petr Sýkora.

„Já si myslím, že jsme neodehráli až zase tak špatný zápas. Udělali jsme pár chyb a Budějovice jsou kvalitní mužstvo, které je využilo,“ pokračoval kanonýr HC Moeller.

Těch chyb ale zase tolik nebylo. V první třetině to byl sice hokej víceméně na jednu branku, ale po obrátce se hra dost vyrovnala. „Já si myslím, že jsme to na začátku chtěli zajistit odzadu a pak začít postupem času útočit. Tím pádem se hra trochu vyrovnala, když jsme se více začali pouštět do útoku,“ opakuje Sýkora taktickou přípravu na duel s extraligovým lídrem.

Když už to vypadalo, že České Budějovice si díky Vydareného rychlé odpovědi na gól Mrázka pohlídají dvoubrankové vedení po čtyřiceti minutách, zaúřadoval právě Petr Sýkora. V lesku reflektorů Budvar arény se zablýsklo jeho ostří, které se už po osmnácté v této sezoně zatnulo na správné místo. Od mantinelu vydoloval puk Jan Snopek a chvilkovou nepozornost domácích hráčů potrestal mezi kruhy stojící kanonýr. Lidské oko bohužel nemůže dopřát člověku to, aby zachytil tak rychlý pohyb, jakým Sýkora napřáhl a neskutečným příklepem poslal kotouč přesně do horního kouta Turkovy klece.

„Jak na mě letěl puk, tak jsem ho chtěl hned vystřelit na bránu a povedlo se mi to trefit docela dobře,“ popisoval svůj počin nejlepší dosavadní extraligový střelec.

Díky jeho trefě se šlo podruhé do kabin za stavu 3:2 pro domácí. Zápas byl tedy zcela otevřený. „Chtěli jsme i ve třetí třetině hrát dál, jak jsme hráli do té doby. Věděli jsme, že je to jen o jeden gól, což v hokeji nic neznamená, jediná střela,“ řekl Petr Sýkora.


Petr Sýkora se trefil i v úvodním utkání s HC Mountfield. Tentokrát jeho trefa na body nestačila.

Ani jemu ani jeho spoluhráčům už se ale tu jednu jedinou střelu za Turkova záda vyslat nepodařilo. Naopak. Hudec s Vakem pojistili výhru Mountfieldu hezkými góly a závěr už byl v režii domácích. Moeller hrál ve středu s Libercem, v pátek na jihu Čech a hned v sobotu jej čeká televizní duel se Slavií. Vypuštění závěru rozhodnutého zápasu směrem k úspoře sil pro náročný program Sýkora striktně vyloučil.

„Nikdo se nešetřil a všichni jsme hráli až do konce, stejně jako třeba Slavie. Nějaký čas na regeneraci určitě je a v dalším zápase by všechno mělo být tak, jak má,“ uzavírá hodnocení duelu pardubický stroj na góly Petr Sýkora.

Českobudějovický Michal Hudec: nevěděl jsem v první chvíli, že to je gól

Utkání prvního celku se třetím začalo hodně svižně, ale i přesto byla první třetina poněkud sporá na vyložené brankové příležitosti. Navrch měli evidentně domácí hokejisté, ale pardubičtí hráči pozorně bránili. „První třetinu toho Pardubice příliš neudělaly. Spíše vyhazovaly puky po mantinelech a byla to otázka času, kdy nám to tam spadne,“ tvrdil autor dvou českobudějovických úspěchů Michal Hudec.

Byl to právě on, kdo v čase 25:49 otevřel naprosto geniálním způsobem skóre zápasu. Od hrazení totiž nahazoval puk na branku Viktor Hübl a Hudec zády k Lašákovi bekhendem pouze usměrnil kotouč, který sklouzl za pardubického gólmana. „Bylo to překvapení jak pro brankáře, tak i pro mě. Motal jsem se před brankou, od mantinelu letěl puk, tak jsem se ho snažil jen nějak srazit za sebe. V první chvíli jsem ani nevěděl, že je gól,“ usmíval se po utkání evidentně spokojený slovenský štírek. „Je třeba být před brankou a často se to od člověka odrazí, ani neví jak.“

Dvě minuty nato se trefil při přečíslení Šimánek a právě to byl impuls k tomu, aby se hráz, která držela zápas v průměrném tempu, definitivně roztrhala na kousíčky. „Po gólu z nás spadla nervozita a hrálo se nám rozhodně lépe. Po přestávce jsme se začaly více tlačit do branky, což bylo rozhodující,“ myslí si Hudec. Domácí sice byli na koni, ale Pardubice rozhodně nikterak neodpadly, což dokázal nejprve Mrázek a pak i Sýkora. Ve 47. minutě ale určil ráz posledním okamžikům zápasu opět Michal Hudec. „Byli jsme s Viktorem dohodnutí, protože jsme věděly, že Pardubice šly několikrát do rohu ve třech. On mi říkal, ať prostě chodím před bránu, že mi to tam bude házet,“ popisuje moment, při němž střílel z mezikruží, autor gólu. „Já jsem to dával z otočky a obránce to ještě tečoval přesně mezi nohy brankáři. Většinou je to o tom, že gólman musí udělat v podobné situaci skluz a dá nohy od sebe. Já jsem to jen dal z otočky naslepo na bránu a je štěstí, že to tam takhle proklouzlo.“

Třetí část, kterou Jihočeši vyhráli 2:0, tedy prakticky rozhodla vyrovnaný zápas, v němž byli domácí lepším týmem. Východočeský Moeller však chvílemi dosti nebezpečně kousal. „Někdy se nám stane, že máme hluché místo, a toho dnes Pardubice dokázaly využívat. Hodně nám opět pomohl Eda,“ pokyvuje slovenský forvard. „Oni mají kvalitní mužstvo, a když prohrávali, tak zapnuli, a my jsme měli chvílemi problémy. Ve třetí třetině za těsného stavu jsme to ale zvládli, dali jsme na 4:2 pak na 5:2 a zaslouženě jsme vyhráli.“

Českým Budějovicím zejména v poslední třetině hodně pomohlo skvělé obecenstvo, které letos poprvé vyprodalo Budvar Arénu. „Je to určitě super, ale nebyl to takový rozdíl od minulých zápasů. Atmosféra je tady skvělá už dlouhodobě a nás samozřejmě těší, že je hala vyprodaná,“ spokojeně tvrdil po zápase s Pardubicemi střelec večera Michal Hudec.