27.08.2012
Tisková zpráva ČSLH

ČSLH bude přísně postihovat nedovolené zákroky u žáků

PRAHA — Směrnice, vydaná Českým svazem ledního hokeje před začátkem sezony, zpřesňuje a zpřísňuje pravidla pro posuzování nedovolené hry tělem a holí v žákovských kategoriích.

Podle normy, platné pro mistrovská, turnajová, přátelská i mezinárodní utkání všech kategorií žáků do 6. tříd včetně, budou přísně postihovány především nedovolené zákroky tělem, sekání holí, loktem, rukavicemi, atakování soupeře mimo kotouč, stejně jako jakýkoli záměrný fyzický kontakt s protihráčem v přerušené hře.

Obzvláště přísně budou posuzovány zákroky zezadu, naražení na hrazení, údery do oblasti krku a hlavy. Postihy čekají i na trenéry či funkcionáře, kteří by hráče k nedovoleným zákrokům nabádali.

„Bohužel se ukazuje, že náš žákovský hokej patří v mezinárodním srovnání k nejhrubším,“ uvedl Slavomír Lener, vedoucí sportovního úseku Českého svazu ledního hokeje.

„V zemích, které s tvrdým hokejem spojujeme, tedy v Kanadě a Spojených státech, přitom nedovolené zákroky trestají mnohem důsledněji. Pečlivě rozlišují mezi povoleným ‚body contactem‘, kdy hráč hraje jako první puk a až potom odstaví tělem protihráče ve stejnosměrném pohybu a zakázaným ‚body checkingem‘, kdy jde hráč nejdříve do osobního souboje a následně hraje puk,“ poznamenal.

„V zahraničí tak už v nejmenších kategoriích chrání technické, tvořivé hráče. U nás upřednostňuje řada trenérů před rozvojem talentů výsledky, což vede k tomu, že v individuálních dovednostech zaostáváme. Máme problémy i s tím, že hráči přivykají hře, která se na mezinárodní úrovni netoleruje,“ pokračoval Slavomír Lener.

Sportovní úsek ČSLH připravil v tomto směru před začátkem sezony pro trenéry mládežnických kategorií metodický materiál s videem, proběhne rovněž podrobná instruktáž trenérů a rozhodčích.

„Pravidla, upravující hru tělem a holí v žákovských kategoriích, už několik let existují,“ prohlásil Slavomír Lener s tím, že problém je v tom, že se tato pravidla nedodržují. „Vzhledem k věku nenesou v tomto případě zodpovědnost hráči, ale svaz, kluby, trenéři, rozhodčí a funkcionáři,“ uzavřel.