19.8.2012
Jan Hrabal

Pardubice otočily zápas v Turku a slaví první výhru v European Trophy!

TURKU — Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se nevrací z finské mise s prázdnou. Východočeši dokázali zvítězit na ledě TPS Turku 4:2. Český mistr sice dvakrát prohrával, ale v závěru překlopil zápas s jedenáctinásobným finským mistrem na svou stranu.

European Trophy, 2. kolo, neděle 19.8.2012, HK Areena

Turku

Dynamo Pardubice

2:4
1:0, 0:1, 1:3
Branky a nahrávky: 10:04 Laakso (Locke, Ehrhardt), 42:25 Laakso (Salo) – 35:00 Somík (Brendl, Zohorna), 50:49 Benák (Zohorna), 54:29 Cetkovský (Ďaloga, Sičák), 58:19 Brendl (Somík). Rozhodčí: Rantala, Fonselius – Suominen, Hägerström (všichni Fin.). Vyloučení: 3:10. Využití: 1:0. Diváci: 2276. Střely na branku: 31:33. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:4. Nejlepší hráči: 1. Dušan Salfický (Pardubice), 2. Tapio Laakso, 3. Travis Ehrhardt (oba TPS Turku).
Turku: Engren – R. Rasmus, Vittasmäki, Ehrhardt, Seppänen, Paven, Lehtonen, Friman – Hattunen, Locke, Vahalahti – Anttila, Koskiranta, Tuomainen – K. Rasmus, Laakso, Salo – Huhtala, Tuominen, Seinelä. Trenéři: Pekka Virta a Strömberg.
Dynamo Pardubice: Salfický – Drtina, Kočí, Sičák, Ďaloga, Benák, Vašíček – Brendl, Beech, Somík – Šagát, Zohorna, Starý – Radil, Kousal, Buchtele – Nahodil, Nosek, Cetkovský – Semorád. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nastoupili do druhého utkání v European Trophy se změnami v sestavě. V brance se objevil Dušan Salfický, svá místa si prohodili Jan Starý a Radovan Somík. Východočeši sice dvakrát prohrávali, závěr byl ale v jejich režii.

Mírná střelecká převaha gól zatím nepřinesla

Východočeši vstoupili do utkání se vší vervou, v prvním dějství byli mírně aktivnější, ovšem tento fakt nedokázali brankově vyjádřit. Dost bylo vidět trio Radil – Buchtele – Kousal, kteří se párkrát usadili v pásmu soupeře. Neúspěšně však.

TPS Turku využilo vlastně první menší šanci. V čase 9:56 dostal dvě minuty za podražení Jiří Vašíček, zpátky na ledovou plochu zamířil po osmi sekundách. Tapio Laaksa zakončil přesnou souhru se svými kolegy a povedenou střelou poslal finský celek do vedení 1:0.

O chvíli později byl za hákování vyloučen Marek Ďaloga, hosté ale tuto početní nevýhodu přestáli bez vážnější újmy. Na druhé straně si hru v početní převaze vyzkoušeli i hráči v bílých dresech. Ti si sice vytvořili menší tlak, ale do gólového zakončení se nepropracovali.

Radovan Somík srovnal na 1:1

Ve 25. minutě předvedla dvojice Lukáš Nahodil – Jiří Cetkovský, oba se dostali ke střelám, ale neměli dostatek prostoru pro přesnější zakončení. Po nich zahrozila první formace, ale také u nich zůstalo pouze u varovného prstu.

Nepříliš zaplněná HK Areena pak sledovala oboustranně opatrnější pasáž, kterou rozčísla nebezpečná střela Marka Anttily. Finský forvard si najel mezi kruhy, švihem však trefil připravenou hruď Dušana Salfického.

Ten pak v pohodě ustál přesilovku TPS Turku poté, co byl Marek Drtina vyloučen za hákování. Finové se sice dostali do tlaku, ten ale nebyl extra silný. Pardubice se v pohodě ubránily.

A pak se dočkaly vyrovnání! Nově složená první formace se dostala do brejku a ten zakončila povedená přihrávka Pavla Brendla, kterou bruslí usměrnil Radovan Somík. Trefa slovenského útočníka byla jasně v souladu s pravidly – 1:1.

Těžké chvíle pro Pardubice nastaly v závěru druhého dějství, nejprve byl za hákování vyloučen Jan Starý, pak šli hosté do tří po trestu pro Martina Šagáta. Dušan Salfický se svými bojovníky ale udržel pardubickou kasu nedotčenou.

Pardubice otočily a výhru si nenechaly vzít

Na startu třetí dvacetiminutovky nechal Jan Starý promluvit svou střelu zápěstím, s ní měl brankář Atte Engren veliké problémy, ale nakonec puk zkrotil. V čase 41:49 spadl ošklivě na mantinel Lukáš Radil. Dvě minuty za hrubost dostal Tero Koskiranta. Pardubického útočníka, který zinkasoval dvě minuty za naražení zezadu, museli odvézt na nosítkách do kabiny. Nepěkný moment…

Hra čtyř proti čtyřem se lépe povedla domácím borcům. Po Salově přihrávce se k přesné střele k pravé tyči dostal Tapio Laakso. Gólman Salfický na ni nedosáhl – 2:1. Chvíli na to se Východočeši ubránili přesilovce TPS Turku po Somíkově krosčeku.

V 51. minutě se snaživě hrající Pardubice dočkaly srovnání. Tomáš Zohorna z levé strany parádně nahrál Václavu Benákovi mezi kruhy. Rodák ze Sokolova si parádně zpracoval kotouč a přesnou trefou překonal finského brankáře – 2:2.

O čtyři minuty později otočil vývoj utkání Jiří Cetkovský. Nejvyšší hráč Východočechů ukázal, jak umí tvrdě a přesně vystřelit. Vynikající pas Marka Ďalogy poslal přesně nad Engrenovu lapačku – 2:3!

Dvě minuty před koncem odvolali domácí po oddechovém čase brankáře, ale power play jim nevyšla. Kotouč z pásma vyvezl Radovan Somík, posunul jej Pavlu Brendlovi a ostřílený kapitán potrvrdil tříbodový zisk pro hokejisty HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Ohlasy po utkání

Ladislav Lubina (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Do zápasu jsme vstoupili trošku s respektem, byli jsme důslední a dobře organizovaní. Myslím si, že jsme podali dobrý výkon a za způsob, jakým jsme k zápasu přistoupili, nám byly odměnou tři body.“

Zápasy v sezóně

2. kolo, 19. 8. 2012
TPS - PCE
2:4

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Dušan Salfický 60 0 29 2
Obránci G A +/- TM
Václav Benák 1 0 0 0
Vladimír Sičák 0 2 0 0
Marek Ďaloga 0 1 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Jiří Vašíček 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Pavel Brendl 1 1 0 0
Radovan Somík 1 1 0 0
Jiří Cetkovský 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 0 1 0 0
Kristopher Beech 0 0 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Tomáš Nosek 0 0 0 0
Lukáš Radil 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
Martin Šagát 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube