03.07.2012
Jan Hrabal

Vedro, sluníčko a hromy s bouřkami? Hokejisté musí trénovat!

ÚSTÍ NAD ORLICÍ — Hráči HC ČSOB Pojišťovna Pardubice se v Ústí nad Orlicí pilně připravují na novou sezonu. Východočeši denně absorbují náročné tréninkové dávky s vysokou intenzitou tak, aby byli co nejlépe nachystáni na sezonu.

„Zaměření jednotlivých tréninkových dávek je odlišné, více je směřujeme do rychlosti a dynamiky,“ informuje ze soustředění asistent trenéra HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Ladislav Lubina.

Ať je počasí jakékoliv, tak hráči makají… „Jen v úterý ráno se přes nás přehnala bouře, tak jsme museli upustit od rozcvičky. Jinak oproti předchozímu soustředění jsou jednotlivá cvičení směřována více do rychlosti a dynamiky. V tom je největší rozdíl,“ říká Ladislav Lubina.

Areál Sporthotelu Tichá Orlice poskytuje trenérů a hráčům komplexní zázemí. „Všechno tady máme jak na dlani, důležité je i koupaliště, kde můžeme večer rehabilitovat při plavání. Jsme tu naprosto spokojeni,“ hlásí pardubický kouč.

Denní program je bohatý… „V úterý dopoledne jsme měli dvouhodinový trénink na hřišti a v posilovně, po něm oběd a odpočinek. Odpoledne přišla další fáze, svačina, třetí fáze a hry,“ jmenuje Ladislav Lubina.

Po dlouhé době odjeli hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice na druhé soustředění během suché letní přípravy. „Letošní příprava je kratší, proto ji chceme mít intenzivnější. Chceme, aby se hráči více soustředili na tréninky, měli správný přístup a dávali do něj skutečně všechno. Je potřeba dělat všechno v obrovské intenzitě,“ zdůvodňuje toto rozhodnutí.

S prací svých svěřenců je trenérské duo Pavel Hynek – Ladislav Lubina spokojeno. „Tréninkové dávky v této fázi jsou pro kluky přijatelnější než v té první, kdy jsme měli dlouhá cvičení. Dynamiku a rychlost mají hráči raději, to platilo vždycky,“ usmívá se s tím, že suchá letní příprava není sice příliš oblíbena, ale hráči z ní „žijí“ po celou sezonu.

Trenéři ovládli nohejbalový turnaj

Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice přijeli do Ústí nad Orlicí v pondělí ráno. „Budeme zde do pátku, příští týden v pondělí, úterý a středu trénujeme v Pardubicích,“ plánuje. Pak si hráči odpočinou na dovolených, aby se vrátili v pondělí 30. července 2012 na led. „Testy plánujeme až na závěr srpna před začátkem extraligové sezony.“

Součástí soustředění jsou oblíbené turnaje v kolektivních sportech. Ten první tenisový vyhrála dvojice Václav Kočí – Pavel Brendl, když ve finále přehrála trenérský pár. „Letos si s Pavlem Hynkem držíme stabilní formu, to hráčům moc nevyhovuje, pro další klání na nás sestavují speciální dvojice, moc se na ně těšíme,“ směje se pardubický kouč.

„Věříme si ve finále jako dříve. Nebojíme se nikoho… Všechny tady převyšuje Pavel Brendl, jinak jsme na tom všichni stejně. Je to hodně o psychické pohodě, kterou máme si největší,“ pokračuje dobře naladěný trenér pardubických hokejistů. „Pavel Brendl to má tím, že dlouhodobě trénuje sám v létě, hraje dost tenis a evidentně mu to svědčí, snad to prokáže i v zimě na ledě,“ říká.

Na druhém soustředění v Ústí nad Orlicí si všichni vyzkoušeli nohejbal. Kdo turnaj vyhrál? „Samozřejmě my tři trenéři. Porazili jsme trojici Martin Růžička – Dušan Salfický – Jan Semorád. Snažili se, ale neustáli balony soupeře od sítě,“ dodává dobře naladěný Ladislav Lubina.