29.06.2012
Jan Hrabal

Marka Langhamera si vybral Phoenix. Jsem překvapený, přiznal

PARDUBICE — Po sedmi letech byl pardubický hokejista vybrán na draftu National Hockey League. V roce 2005 Detroit Red Wings ukázal na Jakuba Kindla. Talentovaný brankář Marek Langhamer letos uspěl: práva na něj získal v sedmém kole klub Phoenix Coyotes.

„Po této volbě jsem byl velmi překvapený, protože Pheonix se mnou moc nekomunikoval jako jiné týmy. Když jsem se dozvěděl, že si mě vybral, tak jsem byl rád, že si mě vzal,“ poznamenal sedmnáctiletý brankář.

Rodák z Moravské Třebové sledoval první kolo draftu. „Pak jsem už čekal jen na telefonu, zda mě vyberou nebo ne. Jsem rád, že to dopadlo dobře a Phoenix na mě ukázal,“ nechal se slyšet Marek Langhamer.

Být draftován do NHL znamená rozsvícení zeleného semaforu s rovnou šipkou v hokejové kariéře. „Snažím se zůstávat na zemi, beru to jako další krůček dopředu v mé kariéře,“ jasně prohlásil talentovaný brankář.

Před ním nyní stojí veliká výzva. Vzhledem k draftu bude příští sezonu působit v týmu Medicine Hat Tigers, který hraje ve Western Hockey League. „Phoenix chtěl, abych odešel do Kanady a měl mě více na očích, tak proto zde působit,“ uvedl Marek Langhamer.

Španělský fotbal se mi líbí

Poslední sezonu nedochytal. Na mistrovství světa hráčů do osmnácti let se totiž v utkání se Spojenými státy americkými zranil a do další fáze turnaje již nezasáhl. „Koleno by mělo být v pořádku. Nakonec jsme se s doktorem dohodli, že jeho operaci není nutná,“ spokojeně konstatoval.

V těchto dnech se připravuje s A týmem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. „Do tréninků jsem se zapojil naplno, koleno drží tak, jak má. Z toho mám pochopitelně velikou radost, že nemusím mít žádné úlevy,“ řekl Marek Langhamer.

Pardubickou kabinou v posledních týdnech hýbe fotbalové mistrovství světa. Na něm sice Češi vypadli ve čtvrtfinále s Portugalskem, i tak jej Marek Langhamer sleduje… „Moc se mi líbí herní styl španělské reprezentace, takže fandím jí. Pro někoho se může zdát nudný, ale pro mě rozhodně ne,“ pronesl.

„Za chvíli nám šampionát skončí a pak začne letní olympiáda, na ni se moc těším. Nechci si nechat utéci závody Usaina Bolta, to je opravdový borec!“ dodal brankář Marek Langhamer.