16.06.2012
Jan Hrabal

Hokejové kluby rozvíjí myšlenku společné evropské soutěže

BARCELONA — Velmi důležité jednání předních evropských hokejových klubů se uskutečnilo během tohoto týdne ve španělské Barceloně. Výsledek? Představitelé si představují větší rozvoj European Trophy.

V minulé sezoně startovalo v této prestižní soutěži čtyřiadvacet klubů, letos jich přibylo osm. Pardubice, které skončily v posledním ročníku nejvýše z českých klubů, zastupoval marketingový manažer Jan Kratochvíl.

„Představitelé European Trophy si představují větší rozvoj modelu této soutěže. Nově se budou hrát dva zápasy během sezony, my budeme hrát v říjnu doma s Bernem, v listopadu nás čeká utkání ve švýcarském Fribourgu,“ řekl Jan Kratochvíl.

Mezinárodní hokejová federace představila svůj model evropské soutěže, ten počítá v úvodní fázi pouze s osmi účastníky. „To se zdá klubům málo. Model by podle IIHF měl být stejný jako dřívější Liga mistrů – do soutěže by tedy postupovali pouze vítězové jednotlivých lig,“ poznamenal.

Konference se zúčastnili představitelé i dalších sportů – kopané, košíkové a házené. Všechny tyto sporty mají fungující model evropské soutěže, jejíž prestiž stále roste. Setkání hokejových trenérů, odborníků a činovníků nabídlo podněty, kudy by se mohl ubírat evropský hokej. Diskuze probíhaly od úterý do čtvrtka.

KHL chce soutěž se 64 týmy

„Tento kongres byl velice podnětný. Dozvěděli jsme se, jak fungují elitní evropské soutěže v různých sportech. Je velmi dobré, že tyto věci se začínají řešit a že se kongres konal. Přítomní byli i hosté z NHL. Vyslechli jsme si také, jak funguje mezinárodní klubová soutěž v basketbalu, házené. Svůj názor řekl i zástupce Unie evropských fotbalových asociací,“ poznamenal Jan Kratochvíl.

Zajímavý návrh přednesl šéf Kontinentální hokejové ligy Alexandr Medvěděv. „Nová soutěž by měla být uzavřená, aby jednotlivé týmy neměly obavy z ekonomických ztrát. Vítěz ligy by se pak utkával s vítězem Stanley Cupu o primát nejlepšího klubu na světě,“ řekl.

Alexandr Medvěděv nastínil model celoevropské soutěže s 64 týmy s tím, že polovinu účastníků by tvořily kluby ze současné KHL a ze zemí bývalého Sovětského svazu.

Dalších dvaatřicet účastníků by vešlo do nově vytvořené evropské konference, jíž by tvořily dvě divize: Skandinávská a Centrálně-evropská. Skandinávskou divizi by podle představeného modelu hrály kluby ze Švédska, Finska, Norska a Dánska. Centrálně-evropskou divizi paka mužstva z Německa, Švýcarska, Rakouska, České republiky, Slovenska, Slovinska, Chorvatska, Francie, Itálie, Velké Británie, Nizozemska či z Belgie.

V každé divizi by hrálo šestnáct celků, v základní části by každý z účastníků sehrál dvaašedesát utkání. Osmatřicet v rámci konference, dalších dvacet čtyři z té druhé. Do play off by postoupilo dvaatřicet týmů.

Posunout mistrovství světa? Toť otázka…

„Tento model by ale pravděpodobně narazil u jednotlivých hokejových federací, protože by jim do KHL zmizely jejich nejlepší kluby,“ poznamenal Jan Kratochvíl, podle něhož čeká hokejové federace velice zajímavá debata.

„S modelem soutěže se řeší i to, zda hrát jen mezinárodní ligu dle modelu KHL a nebo hrát své domácí ligy a k tomu mezinárodní soutěž. Každopádně panuje shoda v tom, že je na čase něco takového vymyslet a nějak začít,“ uvedl.

Dalším důležitým bodem barcelonského kongresu byla tvorba mezinárodního hokejového kalendáře v souvislosti s plány jednotlivých národních týmů. „Je potřeba najít místo pro evropskou klubovou soutěž, v tom případě se řeší listina národních týmů a jak využít reprezentačních přestávek,“ řekl Jan Kratochvíl.

„Rovněž jsme se bavili o tom, zda by se mistrovství světa nemělo konat již v únoru, nebo naopak jej posunout dále do května,“ doplnil marketingový manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice s tím, že by to neměl být výraznější problém i vzhledem k tomu, že finálové boje o Stanleyův pohár v zámoří stejně vrcholí začátkem června.

Fotogalerie