19.05.2012
Jan Hrabal

Nezvládli jsme to, litoval Aleš Hemský

HELSINKY — Blízko finálové účasti na letošním mistrovství světa byli čeští hokejoví reprezentanti. Ve federálním derby sice Slovensko přestříleli 37:28, ale naši východní sousedé byli produktivnější v koncovce a proto zaslouženě postoupili. Pardubický odchovanec Aleš Hemský byl nejvytíženějším Čechem, ale ani on se střelecky neprosadil.

Aleš Hemský na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min. Střely Čas na ledě
9 5 1 6 2 8 21 148:29

„Je to těžké, chtěli jsme si zahrát finále. Bohužel to nevyšlo,“ řekl po skončení utkání pro deník Sport. Aleš Hemský odehrál v utkání bez dvou vteřin osmnáct minut, pětkrát vystřelil na Lacovu bránu, z toho čtyři pokusy na něj zacílil v poslední třetině. Marně.

„Trošku jsme přestali hrát svoji hru, zkoušeli jsme s nimi hrát nahoru-dolů. To se nám nevyplatilo. Dali nám první branku, my jsme je potom zatlačili, ale velká škoda té branky při naší přesilovce. To nás trochu položilo, ke konci jsme měli taky tlak, bohužel se nám tam nic neodrazilo. Gólman Laco jim chytal dobře,“ hodnotil porážku 1:3.

Češi prohráli v sobotu večer souboj o finále, nyní je od tří hodin odpoledne v helsinské Hartwall Areně čeká domácí Finsko. „Všichni jsme chtěli hrát o zlato. A když to přijde, tak to nevyjde. Nic ale nenaděláme. Oba týmy se tam chtěly dostat, ale nám to bohužel nevyšlo. Musíme se o bronzovou medaili porvat, nic jiného nám nezbývá,“ řekl Aleš Hemský.

Slovensko pod vedením Vladimíra Vůjtka hraje výborné zápasy. Ve čtvrtfinále udolalo Kanadu 4:3, po skalpu Čechů si to s Ruskem rozdá o mistrovskou trofej. „Hráli to, co jsme očekávali. My jsme neměli problém dostat se jim do pásma, i když zůstávali čtyři vzadu. Ale nedávali jsme góly z přesilovek, neměli jsme štěstí, nic se k nám neodrazilo. Kdyby nám tam padl gól z převahy, bylo by to jiné. Ale to jsou jen kdyby,“ poznamenal útočníku Edmontonu Oilers.

Slovo škoda opakoval několikrát. „U nich v pásmu jsme je tlačili, oni se stáhli a hráli dobře před svojí bránou. Bylo těžké jim to tam dávat,“ dodal osmadvacetiletý útočník, který v sezoně 2004/2005 pomohl Pardubicím k zisku mistrovského titulu.