18.05.2012
Jan Hrabal

Jakub Nakládal: Jsme šťastní!

STOCKHOLM — Povedlo se. Česká hokejová reprezentace dokázala postoupit do semifinále světového šampionátu. V parádní čtvrteční bitvě porazila v nevyprodané hale Globen Švédsko 4:3 a v boji o finále změří síly v derby se Slovenskem. „Po zápase nás přepadla obrovská euforie,“ přiznal novinářům obránce Jakub Nakládal.

Jakub Nakládal na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body Tr. min. +/− Střely Prům. čas na ledě
8 0 4 4 0 −1 11 20:01

Kabinou českého výběru putovala radost jako panáčci na orloji. „Ze všech spadlo napětí, že musíme přivézt medaili. Zápas se Švédskem rozhodl o tom, zda je turnaj úspěšný. Na každém z nás bylo vidět, že je šťastný, že se podíváme do Helsinek,“ popisoval nejen svoje pocity expardubický obránce.

Česká defenzíva přitom musela řešit, jak ubrání hvězdné švédské útočníky. Ti se sice prosadili, ale borci v červených dresech byli po většinu zápasu lepší. „Připravovali jsme se na ně nějakou dobu. Chtěli jsme hrát jinak než první zápas. Zvládli jsme to, paráda! Máme velikou radost,“ nechal se slyšet Jakub Nakládal.

Druhý nejvytíženější bek českého výběru sehrál parádní zápas. Byl na ledě, když Milan Michálek vsítil v čase 59:31 vítězný gól. „Myslím si, že celkově to byl nejlepší zápas nás všech. Předtím jsme se tak trochu trápili v některých zápasech, ale teď jsme ze sebe dostali daleko více. Po dlouhé době jsme hráli jako opravdový tým,“ pochvaloval si obránce Salavatu Julajev Ufa.

Ten neskrýval svou radost z postupu do semifinále mistrovství světa. „Je skvělé, že se nám to povedlo. Je to moje první mistrovství světa, mám velikou radost, že mohu bojovat o medaile. Maximálně si to užívám. Přišlo mi mnoho zpráv z domova, od rodiny i známých. Každá zpráva potěší, je cítit, že lidé stojí při vás a fandím vám,“ nadšeně vyprávěl čtyřiadvacetiletý zadák.

Pardubický hokej má na letošním mistrovství světa silné zastoupení. „Trochu jsme si dělali srandu z toho, že tady Pardubice vládnou,“ usmíval se perspektivní bek. „Je parádní se tady potkat, se spoustou kluků jsem v Pardubicích přímo hrál. Moc si to spolu užíváme,“ spokojeně konstatoval Jakub Nakládal.

Slovensko předvádí skvělé výkony!

Spolu s ním jsou v českém výběru obránce Petr Čáslava a útočníci Aleš Hemský, Petr Koukal a Petr Průcha. „Bavil jsem se s ‚Koukym‘ a ten před dvěma roky vyhrál extraligový titul s Pardubicemi a pak mistrovství světa v Německu. Suverénně říkal, že kde je, tak tam se vyhrává,“ pokračoval.

K tomu ale Češi potřebují porazit Slovensko. Druhou semifinálovou dvojici tvoří Finové s Rusy. Česko je proti Slovensku papírovým favoritem, má s ním výrazně lepší bilanci, na druhou stranu družina okolo Vladimíra Vůjtka předvádí skvělé výkony, ve čtvrtfinále skolila favorizovanou Kanadu!

„Proti Švédům jsme šli s tím, že jsme byli jako outsideři a neměli co ztratit. Soupeř nás možná trochu i podcenil. Někteří si mohou myslet, že Slováky vzhledem k naší bilanci hravě uděláme, ale to nemusí být vůbec pravda! Toto musí jít zcela stranou, musíme se na semifinále co nejlépe připravit,“ jasně vyhlásil.

„Slováci budou proti nám hodně vyhecovaní. S námi skoro nevyhráli, a pokud, tak za dlouhou dobu. Na velkých turnajích je často porážíme, budou přemýšlet o jakési odplatě. Ale ani netuším, zda jsou natěšení víc oni, nebo my,“ dodal Jakub Nakládal.