17.05.2012
Jan Hrabal

Čtvrtfinále bude o něčem jiném, ví Petr Koukal

STOCKHOLM — Hokejová exhibice proti Německu musí být zapomenuta. Dva góly vstřelil v úterním duelu kapitán mistrovského týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Jeho „pardubická“ souhra s Petrem Průchou a Alešem Hemským byla pardní. „Ten zápas musíme hodit za hlavu,“ říkal hráč s číslem 42.

Petr Koukal na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min. Střely Čas na ledě
4 2 1 3 3 0 6 43:44

Poslední zápas v základní části základní skupiny mistrovství světa se nejen Petru Koukalovi náramně povedl. Gólově se prosadil ve 26. a 45. minutě. Němci nekladli takřka žádný odpor. „Bylo na nich znát to, že ztratili šanci na postup do čtvrtfinále play off,“ konstatoval po výhře 8:1.

„Trenér nám říkal, že bojují o svou účast na olympiádě, ale my jim dali nějaké góly a pak odpadli. V závěru jsme hráli o to nezranit se a připravit se na čtvrtfinále, nechtěli jsme to podcenit. Myslím si, že jsme je k ničemu moc nepustili,“ pokračoval Petr Koukal.

V českém dresu nejvíce zářila letka Aleš Hemský – Petr Koukal – Petr Průcha. Trojice borců, která do velkého hokeje vstoupila v Pardubicích, si náramně rozuměla a svými nápaditými kombinacemi dováděla Němce k zoufalství.

„Hrálo se mi s nimi výborně. Jsou to skvělí hokejisté,“ spokojeně hlásil Petr Koukal. „Hrávali jsme spolu v Pardubicích v mistrovské sezoně 2004/2005, trenér nás dohromady nasadil i na nedávný turnaj v Brně. Nemáme spolu žádný probém, dokážeme si vyhovět. Aleš Hemský se hokejem hodně baví, je to na něm vidět. Snad mu to vydrží,“ komentoval útočník, který by příští sezonu měl strávit v Nižněkamsku.

Je potřeba vyčistit hlavu

Forma českého výběru stoupá, výkony jdou nahoru. Naši reprezentanti to budou chtít potvrdit ve čtvrtfinálovém duelu se Švédskem. To začíná ve čtvrtek 17. května 2012 ve stockholmské hale Globen ve čtvrt na devět večer.

První vzájemný souboj na šampionátu však dopadl lépe pro Seveřany. Domácí borci porazili Českou republiku 4:1, herně ji převýšili rozdílem třídy. „Rusové ten jejich stroj udolali, takže nějaké mezery tam mají. Musíme se připravit, abychom proti nim podali jiný výkon než ve skupině,“ měl jasno.

„Naše hra se ovšem od té doby zlepšovala. Kromě druhé třetiny s Lotyši jdeme nahoru, tak snad na to navážeme. Bude to veliký boj, musíme si to uhrát sami, ne čekat, co budou dělat Švédové,“ zamyslel se expardubický útočník.

Ten proti Německu vstřelil své první dva góly na mistrovství světa. „To je sice pravda, ale dvakrát jsem netrefil prázdnou branku. Stejně musíme tento zápas hodit za hlavu, Němci nám to dost usnadnili. Je potřeba vyčistit hlavu, nebýt moc nahoře a připravit se na čtvrtek,“ řekl Petr Koukal.

Čechům se proti Švédsku s výjimkou výhry 3:2 po samostatných nájezdech v semifinále před dvěma roky příliš nedaří. „Asi nám jejich styl opravdu nesedí, ale snad to nyní půjde. Doma by mohli být trochu pod tlakem, toho bychom měli využít,“ doplnil obětavý útočník.