12.05.2012
Jan Hrabal

Petr Čáslava střelecky explodoval, na hattrick s Italy ale nedosáhl

STOCKHOLM — Byl to tak trochu jeho zápas. Expardubický obránce Petr Čáslava vstřelil na mistrovství světa dvě branky Italům, třetí však nepřidal. „Snažil jsem se to tam cpát, ale bohužel to tam nespadlo. Hlavní je výhra,“ liboval si dvaatřicetiletý bek po skončení utkání.

Petr Čáslava na mistrovství světa
Zápasy Branky Nahrávky Body Tr. min. +/− Střely Prům. čas na ledě
5 2 2 4 2 2 6 19:43

Česko porazilo Itálii 6:0, brankář Štěpánek udržel čisté konto. „Tahle výhra je pro nás velmi důležitá,“ hodnotil na první pohled snadný duel střelec dvou branek české hokejové reprezentace.

„Kluci si ze mě dělali srandu, kdy jsem dal naposledy gól. Už jsem ale dva v reprezentaci jednou dal, bylo to v přípravě s Francií v Karlových Varech,“ zavzpomínal Petr Čáslava. V reprezentaci se naposledy trefil před osmi lety…

A teď? Prosadil se ve druhém dějství během necelých šesti minut. Nejprve gólově zacílil v oslabení, pak poslal do italské prudký puk od modré čáry.

„Nejdřív jsem chtěl nahrávat k brance, ale pak jsem si to rozmyslel. Viděl jsem, že je tam přede mnou volno, že Petr Tenkrát dobře vyjel, tak kdy jindy jsem to měl proměnit? Byl jsem v poměrně dobré pozici, pak už to stačilo vlastně jenom zvednout,“ vrátil se ke své první trefě v pátečním duelu.

Zatímco proti Lotyšsku se česká hokejová reprezentace spíše trápila, s Itálií prokázala svoje kvality. Hokejisté z Apeninského poloostrova si takřka ani neškrtla. „Poslední dva zápasy nám určitě zvednou sebevědomí. Nebyly to úžasné výhry, ale počítají si. Na mistrovství světa to není o tom, jak pěkný hokej hrajete, ale jak jste efektivní a kolik nasbíráte bodů,“ poznamenal.

Zápas s Rusy? Nenávist!

Itálii odrovnal důrazný český nástup. Po první třetině svítilo na tabuli 2:0 a tento náskok čeští reprezentanti neztratili. Naopak jej trpělivě navýšili až na půltucet. „Rychlý gól nám pomohl, uklidnili jsme se. S takovými mančafty se nám hraje špatně, proto jsme rádi, že nám to takhle vyšlo,“ poznamenal Petr Čáslava.

Ten se těší na nejbližší souboj s Ruskem. Obránce CSKA Moskva očekává přetěžký duel. „Tam se k takovému útočení asi nedostanu,“ pousmál se defenzivní zadák. To bude v úplně jiném tempu. Musíme hrát jednoduše, svoji hru, nedělat kličky na modré čáře, dávat si to a jednoduše střílet,“ podotkl expardubický bek.

„Rusové mají výborný mančaft. Sestava s hráči jako Malkin a Dacjuk mi trochu připomíná jejich tým z Německa. Nesmíme se ale dívat na jména. Také máme výborné útočníky, musíme hrát jako tým,“ hledal recept pro nedělní duel, jehož úvodní buly bude vhozeno ve čtvrt na pět odpoledne.

„S Rusy to je vždycky stejné. Bude to zarputilý hokej, když to řeknu ošklivě, tak tam cítíte nenávisti. Zápas se Švédy jsme nezvládli, tam jsme si to představovali úplně jinak. Tak snad se nám to nyní povede daleko lépe,“ doplnil Petr Čáslava.