17.03.2012
Jan Hrabal

První nula? Není co slavit!

PARDUBICE — Svou první nulu ve vyřazovacích vychytal v pátém utkání čtvrtfinále play off České pojišťovny pardubický brankář Martin Růžička. Hráč s číslem 99 si připsal v utkání celkem devětatřicet úspěšných zákroků. Žádný z nich nepustil za svá záda.

Statistiky Martina Růžičky ve vyřazovacích bojích
Záp. Min. Góly Zás. Prům. Úsp. Nuly
5 320 9 172 1,69 95,03 % 1

Po zápase zářil spokojeností. Bylo na něm pořádně vidět, že je rád, jak utkání zvládl a že pomohl týmu ke třetí čtvrtfinálové výhře. Pardubice doma rozdrtily Vítkovice 6:0. „Nic slavir nebudu, vedeme jen 3:2 na zápasy. Snad budeme mít možnost v neděli,“ poznamenal pardubický gólman.

V celém utkání působil jistým dojmem. Leckdy se pořádně zapotil, jindy děkoval svým spoluhráčům. „Trochu náročnější je to za rovnovážného stavu, kdy tam může nějaká šance spadnout a rozhodnout zápas,“ ohlížel se za páteční šestibrankovou výhrou.

Martin Růžička vychytal svou první nulu v play off. „Jsem za ni rád, povzbudí, ale zase bych ji nepřeceňoval. Zásadní význam mít nebude, tohle jsou vyřazovací boje, příště se začne zase od začátku. Nemá smysl teď na něčím spekulovat,“ komentoval svoje čisté konto.

Jak rozdílné pocity měl pardubický brankář! Zatímco po třetím duelu působil sklesle, když inkasoval vyrovnávací gól v čase 59:50 a Vítkovice pak otočily zápas v samostatných nájezdech, tak v pátek měl důvody ke skromným úsměvům. Přívlastek je na místě, Martin Růžička nadále zůstával ledově klidný.

Diskuze nečte

„Je mi veseleji, ale nepřeceňuji to. Jsem rád, že nám tento zápas vyšel a máme mečbol. Nic ale není hotovo, Vítkovice dají do nedělního utkání úplně všechno, bude to tam hodně těžké,“ konstatoval Martin Růžička.

Nula jej sice po zápase těšila, on však stále přemýšlel nad smolnou pondělní prohrou… Jako reparát páteční nulu nebral. „Bylo mi hlavně líto, že jsme první zápas v Ostravě prohráli. Teď je už všechno pryč,“ řekl.

Po pondělním utkání dostal medicínu od Dušana Salfického. „To je gólmanské tajemství,“ pousmál se. Dá se však tušit, že jej starší kolega potěšil vřelými slovy. V posledních dvou zápasech se „Růža“ prezentoval jistým výkonem, kterým držel pardubické naděje.

„Dušan je zkušený gólman, má toho hodně za sebou a ví, co má říct. Působil na mě nesmírně pozitivně. Ale co mi přesně řekl, to vám nepovím,“ usmíval se pardubický odchovanec.

Třeba v internetových diskuzích se vyrojila po pondělním duelu spousta negativních příspěvků na jeho osobu. „Já to vůbec nečtu. Kdybych tak udělal, určitě by to dobře nebylo. Hlavně se snažím soustředit jenom sám na sebe. Nekouknu se tam ani po výhře 6:0, snažím se to neřešit,“ doplnil závěrem.