16.02.2012
Jan Hrabal

Martin Růžička nabírá psychické síly na golfu a počítačových hrách

PARDUBICE — Právě na něm bude nyní ležet tíha a odpovědnost v blížícím se závěru hokejové sezony HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Brankářská jednička Martin Růžička se připravuje na to, aby v následujících týdnech byla co největší oporou pardubického týmu.

Letošní extraligové statistiky Martina Růžičky
Zápasy Minuty Zásahy Góly Průměr Úspěšnost
44 2559 1166 102 2,39 91,96 %

„Důležité je se nachystat hlavně psychicky. To bude velmi důležité. Teď máme vlastně takové poslední delší zápasové volno, věřím, že přijde ještě jedno kratší během předkola play off. Pak to pojede ráz naráz,“ uvědomuje si Martin Růžička.

Právě nyní se rozhodne o tom, zda sezona 2011/2012 bude úspěšná, nebo nikoliv. Hranice mezi nezdarem a úspěchem je velmi tenká, proto je potřeba se co nejpoctivěji připravit. „Měli jsme jen během víkendu volno, jinak trénujeme velmi tvrdě, abychom byli co nejlépe nachystáni,“ pokračoval pardubický brankář.

Výkon gólmana do značné míry ovlivňuje psychika. Každý na její podpoření jde jinak. Někomu se stačí proběhnout v parku, jiný se projde po obchodech a koupí si třeba pěknou košili. Martin Růžička má poměrně jednoduchý recept. „Golf!“ vyhrkne ze sebe s úsměvem, co ho „bere“.

Venkovní počasí sice neláká k pokoření osobních rekordů na golfových hřištích, to však neznamená, že hokejové hole leží ladem. Naopak! „Hraji indoor golf proti stěně. Člověk si při tomto sportu náramně odpočine od starostí a dobije se pozitivní energií,“ usmívá se a prozrazuje, že malé hřiště má i doma, takže může denně trénovat svou oblíbenou sportovní disciplínu.

Golf proti zdi a fotbal na počítači

„Venku to na golf opravdu není, teď ve sněhu se nedá moc hrát, to ale neznamená, že budu zahálet. Golfová výstroj rozhodně neleží ladem. Dohodneme se nás víc a jdeme si plácnout, náramně se pobavíme a načerpáme u tohoto sportu potřebnou pohodu,“ pokračuje.

Dalším vítaným společníkem jsou počítačové hry. Přeborníka v NHL ale v Martinu Růžičkovi nehledejte. „Na to moc nejsem, mě třeba baví víc fotbal, ten hraji fakt často, člověk se u toho docela vyblbne,“ říká.

Právě fotbal je sport, který pardubický gólman pravidelně sleduje. Právě dnes bude hrát jeho oblíbený celek – Viktoria Plzeň. „Hodně se mi líbí, jak fotbalová Plzeň hraje. Moc ji přeji, přestože vím, že proti Schalke to bude mít velmi těžké. Němci jsou favoritem, ale třeba český mistr překvapí,“ prohlásil s drobným otazníkem, že by to mohlo vyjít.

Kromě klasických sportovních her holduje Martin Růžička i strategickým počítačovým hrám. „Nedávno jsem si koupil Age Of Empires III. S kamarádem jsme ji nainstalovali a baví mě. Problémem takových her je, že zaberou docela dost času. Teď ho mám, ale až budou zápasy, tak to bude horší. Každopádně si parádně odpočinu a vyčistím hlavu, to je velmi důležité,“ prohlašuje.

Teď půjde do tuhého!

Tahle zábava ale brzy půjde na vedlejší kolej. „V pátek nám začíná vrchol sezony. Našim společným cílem je zvládnout závěr základní části, abychom v co nejlepší formě šli do play off,“ jasně prohlašuje.

Leckterý fanoušek kalkuluje, který tým by mohly Pardubice nafasovat, kabina A týmu tohle vůbec neřeší. „Kdykoliv kdokoliv cokoliv propočítává a různě promýšlí, tak to nevychází. My jsme připraveni jít na kohokoliv a uděláme všechno pro to, abychom uspěli. Nebudeme tvrdit, koho chceme a koho ne. Musíme přejít přes kohokoliv,“ odmítá nějaké počty.

„Všichni se moc těšíme, až to vypukne. Teď začíná pravý vrchol sezony. Musíme teď co nejlépe zakončit základní část a vrhnout všechny síly do vyřazovacích bojů. V nich se rozhoduje o úspěchu v sezoně,“ dodal Martin Růžička.