03.02.2012
Jan Hrabal

Pardubice si zajistily hráče z první ligy pro závěr extraligové sezony

PARDUBICE — Celkem sedmatřicet hráčů může nastoupit za HC ČSOB Pojišťovna Pardubice v extraligové sezoně 2011/2012. Aktuální soupiska hráčů, kteří mohou hrát za Pardubice, čítá čtyři brankáře, čtrnáct obránců a devatenáct útočníků.

Hráči s vyřízenými střídavými starty do týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
Jméno Post Klub Narozen Výška Hmotn.
Dušan Salfický brankář HC Slovan Ústečtí Lvi 28.3.1972 185 cm 85 kg
Kriss Grundmaniss obránce HC Dukla Jihlava 13.2.1989 195 cm 100 kg
David Havíř obránce Piráti Chomutov 18.4.1975 178 cm 85 kg
Tomáš Kaláb obránce HC Dukla Jihlava 17.3.1987 185 cm 83 kg
Jan Klobouček obránce HC Slovan Ústečtí Lvi 24.2.1973 191 cm 95 kg
Patrik Moskal útočník HC VCES Hradec Králové 11.1.1981 179 cm 78 kg
Jan Semorád útočník HC Rebel Havlíčkův Brod 19.3.1988 184 cm 82 kg
Martin Šagát útočník HC Slovan Ústečtí Lvi 11.11.1984 194 cm 95 kg

„O možnostech příchodů hráčů do našeho klubu v rámci střídavých startů jsme jednali až do pozdních úterních hodin, kdy byla uzávěrka termínu. Jsem rád, že se nám některé příchody podařilo dotáhnout do konce a máme k dispozici širší kádr pro náročný závěr sezony,“ komentuje příchody nových akvizic generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Zbyněk Kusý.

Rovněž platí, že pardubický hokejový klub poskytl na střídavé starty do první ligy jedenáct hokejistů, v této oblasti Pardubice nejvíce spolupracují s Ústím nad Labem, které může využít čtyři hráče HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, a Hradcem Králové, kam má vyřízen střídavé starty trojlístek hokejistů.

Brankáři

Hokejisté Pardubic se mohou opřít o čtyři gólmany. Týmovou jedničkou je Martin Růžička, který se může pochlubit takřka loňskými statistikami. Jeho aktuální průměr obdržených branek na zápas je 2,33. V úspěšnosti zákroků se dostal na 92,10 %. V letošní sezoně je jeho bilance výher a proher v základní části jasně kladná 25:18, vloni byla 15:16.

Týmovou dvojkou je Vladislav Koutský, který má vyřízené střídavé starty do Ústí nad Labem. Vladislav Koutský odchytal za Pardubice v této sezoně sedm zápasů, dalších dvanáct přidal v Ústí nad Labem, kdy Lvy dovedl v devíti případech do vítězství.

Do pardubické branky může v letošní sezoně naskočit i Dušan Salfický, ten letos chytal za Litoměřice a Karlovy Vary, které svými výkony hodně podržel. Bilance jedenácti výher a třinácti porážek u aktuálně předposledního týmu Tipsport extraligy je určitě výborná při úspěšnosti zákroků 91,70 % a průměru 2,73 obdržených branek na zápas.

Svůj premiérový extraligový start by si mohl letos připsat i junior Marek Langhamer. Právě on drží juniory v boji o play off, v letošní sezoně odchytal pětadvacet zápasů v pardubické juniorce při bilanci dvanácti výher a třinácti porážek. Jeho průměr obdržených branek na zápas činí 3,06. Pochlubit se může úspěšností zákroků 91,52 %.

Obránci

Pardubice se mohou opřít o své stálice v defenzívě. Aleš Píša je nejproduktivnějším bekem s bilancí pěti vstřelených branek, ke kterým přidal čtrnáct asistencí. V hodnocení účasti na ledě má šest kladných bodů. V plusu je i Václav Kočí, ten je ovšem se šestašedesáti trestnými minutami zatím nejtrestanějším „Pardubákem“ v této sezoně.

Výborný standard si udržuje Casey Borer. Tento americký zadák si po aklimatizaci zvykl na české hokejové prostředí, na svůj první gól za Pardubice ale stále čeká. Sedmadvacet zápasů v extralize má na svém kontě mladý Marek Drtina, který má vyřízené střídavé starty do Dukly Jihlava, za kterou odehrál jedenadvacet utkání s bilancí tří vstřelených branek a čtyř gólových nahrávek.

Soudě dle statistiky +/− je letos nejlepším obráncem Jan Kolář. Pardubický odchovanec prožívá parádní sezonu, čehož si všiml i reprezentační trenér Alois Hadamczik a povolal ho na Švédské hokejové hry. Václav Benák, který přišel z Plzně, je v týmu také velice platný, dvanáct kladných bodů v účasti na ledě je solidních, k vrcholné spokojenosti mu chybí vstřelená branka v novém působišti.

A tým HC ČSOB Pojišťovna Pardubice může v této sezoně využít i trojici juniorů. Svůj premiérový start má na svém kontě Jan Zdráhal, který má vyřízené střídavé starty do Hradce Králové, mezi extraligovými mantinely by se poprvé mohli objevit Ladislav Havlík, který v juniorce vstřelil čtyři branky a na jednu nahrál, a Robert Krejnus, jenž k devíti startům v juniorském týmu přidal dalších šestnáct ve druholigovém Žďáru nad Sázavou.

Z Jihlavy mají vyřízené starty dva obránci. Tomáš Kaláb se může pochlubit nejlepšími statistikami účasti na ledě v dresu Dukly, devět kladných bodů je příslibem. Lotyš Kriss Grundmanis zase vyniká skvělými fyzickými parametry 195 centimetry do výšky a hmotností jednoho metrického centu.

Pardubice mohou využít i univerzála Jana Kloboučka, který je v této sezoně nejproduktivnějším obráncem první hokejové ligy. V pětačtyřiceti zápasech za Ústí nad Labem nastřílel osm branek a na dalších osmadvacet přihrál. Ve statistice +/− nemá se svými pětačtyřiceti (!) kladnými body konkurenci v celé druhé nejvyšší české soutěži.

Útočníci

První lajna Jan Kolář – Petr KoukalJan Starý je postrachem soupeřů. Tihle borci mají na svém kontě celkem sto sedmnáct kanadských bodů, každý z nich nastřílel sedmnáct branek a jasně vévodí klubové tabulce produktivity. První dva povolal Alois Hadamczik na nejbližší reprezentační akci do Švédska.

Mladíci Jan Buchtele, Robert Kousal nebo Lukáš Radil také o sobě dávají vědět. Všichni tři se mohou pochlubit kladnými bilancemi sedmi bodů ve statistice +/−, navíc první dva nastříleli v této sezoně každý již čtrnáct branek! Jejich vzájemná je inspirující pro spoluhráče, perfektně mezi ně zapadl Peter Jánský, v posledních dvou zápasech zase slovenský útočník Jaroslav Markovič, který přišel do Pardubic z Martina. Lukáš Radil má vyřízené starty do Chomutova, Jan Buchtele a Robert Kousal do Ústí nad Labem.

Kvalitní výkonnost si udržuje i Radovan Somík. Ten si sice zezačátku sezony po střetu s kladenským obráncem Liborem Procházkou poranil stehenní sval, po svém návratu ale navazuje na produktivní hru. Čtrnáct kanadských bodů za stejný počet gólů a asistencí je povedených. Sedm gólů nastřílel i Tomáš Zohorna, navrch však přidal jedenáct asistencí.

Junior Tomáš Nosek si na nevytíženost nemůže stěžovat. Ve středu nastoupil kapitán českého výběru na mistrovství světa hráčů do dvacet let za prvoligový Hradec Králové, který doma rozstřílel Chomutov 8:2, ve čtvrtek zase v dresu pardubické juniorky pomohl srazit silný Chomutov 5:4 třemi kanadskými body.

Zda za Pardubice nastoupí americký forvard Corey Elkins, není v tuto chvíli jasné. Vše záleží na tom, podaří-li se mu v zámoří vyřešit nepříjemnou rodinnou situaci. Naopak návrat z hostování v Mladé Boleslavi hlásí útočník Jiří Cetkovský, jenž naskočil ke dvěma posledním duelům Pardubic.

Stihnout závěr základní části by mohl Daniel Rákos. Ten se zranil v listopadovém utkání se Slavií Praha a je mimo hru. Rekonvalescence však úspěšně probíhá, a tak by pardubický odchovanec měl zasáhnout do následných bojů. Střídavé starty má vyřízené do Ústí nad Labem. Velký otazník visí nad Martinem Bartekem, vloni nejproduktivnějším hráčem Pardubic.

Lukáš Nahodil odehrál v této sezoně jedenatřicet utkání za Pardubice, může se pochlubit bilancí šesti branek a pěti nahrávek. Do povědomí fanoušků se ale nejvíce zapsal absolvovanou bitkou se sparťanem Davidem Kočím v posledním vzájemném utkání v pardubické ČEZ Areně. Junior Jiří Půhoný vypomáhá „áčku“, zatím nastoupil k jedenácti duelům Tipsport extraligy.

Z Havlíčkova Brodu má do Pardubic vyřízené střídavé starty Jan Semorád. Tomu se v týmu Rebelu daří, ve čtyřiačtyřiceti utkáních vstřelil čtrnáct gólů a na dalších šestnáct přihrál. Martin Šagát, který v Pardubicích je zapůjčený z Ústí nad Labem má bilanci třinácti gólů a třiatřiceti asistencí v prvoligovém klubu. V extralize nastoupil letos k sedmi zápasům, v nich vstřelil jednu branku a připsal si jednu nahrávku.

Do Pardubic má vyřízené starty i Patrik Moskal. Nejlepší střelec týmu HC VCES Hradec Králové má z extraligy bohaté zkušenosti z Třince, Karlových Varů a Liberce. V této sezoně zaznamenal v týmu na soutoku Labe a Orlice devětatřicet kanadských bodů za dvacet gólů a devatenáct asistencí. Osmigólovou středeční kanonádu Hradce Králové proti Chomutovu řídil dvěma brankami a jednou nahrávkou.

Hráči s vyřízenými střídavými starty z týmu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
Jméno Post Klub Narozen Výška Hmotn.
Vladislav Koutský brankář HC Slovan Ústečtí Lvi 19.4.1985 182 cm 71 kg
Marek Drtina obránce HC Dukla Jihlava 5.6.1989 196 cm 90 kg
Lukáš Poskočil obránce HC Rebel Havlíčkův Brod 24.12.1989 188 cm 90 kg
Jan Zdráhal obránce HC VCES Hradec Králové 26.5.1991 185 cm 85 kg
Jan Buchtele útočník HC Slovan Ústečtí Lvi 21.7.1990 186 cm 88 kg
Robert Kousal útočník HC Slovan Ústečtí Lvi 7.10.1990 185 cm 90 kg
Tomáš Nosek útočník HC VCES Hradec Králové 1.9.1992 189 cm 82 kg
Jiří Půhoný útočník HC VCES Hradec Králové 27.8.1992 185 cm 83 kg
Lukáš Radil útočník Piráti Chomutov 5.8.1990 190 cm 85 kg
Daniel Rákos útočník HC Slovan Ústečtí Lvi 25.5.1987 190 cm 90 kg