28.01.2012
Jan Hrabal

Návrat neznámý. Martin Bartek se kurýruje po náročné operaci

PARDUBICE — Už je to více než měsíc, co pardubický dres oblékl nejproduktivnější hráč v minulé sezoně Martin Bartek. Slovenský útočník měl odtrženou tricepsovou šlachu, po operačním zákroku se dává do kupy. „Pomalu začínám bruslit, ale kdy budu moci hrát, to netuším,“ smutně konstatuje střelec jedenácti pardubických branek v letošní sezoně.

Martin Bartek v letošní extraligové sezoně
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
28 11 12 23 2 12

Martin Bartek je v léčebném režimu, operaci absolvoval 23. prosince 2012. „Před týdnem mi sundali sádru, ještě musím ale týden nosit ortézu, pomalu začínám bruslit bez puku, abych zatížil nohy,“ popisuje svůj momentální stav.

To však neznamená, že zahálí. Naopak. Jakmile to jde, tak se snaží trénovat a posilovat partie, které může, aby návrat se do plné formy dostal co nejrychleji, jakmile mu to ruka dovolí. „Začal jsem trénovat s kondičním trenérem Miroslavem Noskem, posiluji břicho, nohy, ale vrch těla zatím nemohu,“ komentuje.

Základní část Tipsport extraligy skončí zhruba za měsíc. Bohužel je jasné, že do ní Martin Bartek nezasáhne. Otázkou je, kdy se bude moci zapojit ve vyřazovacích bojích. „Teď to bude šest týdnů, co se mi to stalo. Zatím to vůbec nevypadá, že bych měl do měsíce hrát. Je mi to líto, ale nevím, kdy to vyjde,“ nechává se slyšet.

„Pochybuji o tom, že bych si zahrál do konce základní části. To se asi fakt nepovede. Ruka je hodně oslabená, nemohu ji vůbec posilovat, takže to ještě pár týdnů nepůjde, což mi je samozřejmě líto,“ pokračuje Martin Bartek.

Pokud Pardubice postoupí do play off a budou v nich úspěšné, tak by se v pokračujících bojích mohly spolehnout na svého kanonýra. „Nerad bych předbíhal, to je spíše otázka na lékaře. Teď vím, že to ještě dost dlouho nepůjde,“ říká.

Zápasy sleduje většinou doma

S rukou toho moc nenadělá. Žádné rehabilitace, zkrátka nic. „Ono to ani moc nejde. V ruce mám dráty, ruku jsem měl nehybnou, mám určitý úhel, o který mohu s rukou hýbat. Je to nastavené na ortéze. Měl bych začít brzy začít rehabilitovat a pak se uvidí, jak to půjde,“ tvrdí pardubický útočník.

Ke slovu by teoreticky mohly přijít alternativní metody léčení, jenže ani ty by pravděpodobně nepomohly. „Při tomto druhu zranění takové věci nefungují, takže určitě ne. Doufám, že doktor Vanáč odvede dobrou práci a bude záležet jen na pocitech a jak na tom bude ruka se silami,“ zamýšlí se Martin Bartek.

Ten samozřejmě podrobně sleduje výsledky svých spoluhráčů. „Většinou se dívám doma. Ono to je docela těžké. Každý zraněný hráč chce hned hrát, je obtížné se jen dívat,“ říká.

„Na to, kolik máme letos zraněných a co se všechno děje, tak je to obdivuhodné, co kluci dokázali. Fakt výborná práce!“ komentuje současné umístění pardubického mužstva na čtvrtém místě, kam se Východočeši vypracovali prosincovou jízdou, kdy vyhráli včetně novoročních zápasů devět zápasů z deseti.