19.12.2011
Jakub Mezlík, Jan Hrabal

European Trophy se dočká rozšíření

SALCBURK — O víkendu vyvrcholila soutěž European Trophy, finálového turnaje se zúčastnili také hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Finále ovládl domácí Salcburk, který porazil Jokerit Helsinky 3:2, když prohrával o dvě branky. Příští rok se soutěže zúčastní osm nových týmů, včetně čtyř ze Švýcarska.

V nadcházející sezoně se rozšíří počet účastníků na třicet dva. Přidají se švýcarské týmy SC Bern, ZSC Lions, HC Fribourg-Gottéron a EV Zug, dvojice německých týmů ERC Ingolstadt a Hamburg Freezers a dva skandinávské celky, švédský Brynäs IF Gavle a finská JYP HT Jyväskylä. Účast potvrdily i všechny týmy, které hrály European Trophy letos, včetně Pardubic.

Dvaatřicítku týmů oznámili představitelé soutěže na setkání zástupců všech klubů, které se uskutečnilo před finálovým turnajem v Salcburku. Kromě hlavních organizátorů soutěže vystoupil se svým projevem také Hakan Loob, generální manažer Färjestadu a muž s velkým zájmem o budoucnost evropského hokeje.

Bývalý vynikající hokejista je jedním z členů Triple Gold Clubu, který sdružuje hráče, kteří vyhráli olympijské hry, mistrovství světa a Stanley Cup.

„Chtěli bychom v budoucnu pozvednout European Trophy na úroveň Ligy mistrů ve fotbale. Mně by se líbilo, kdyby se hrály zápasy i v sezoně během týdne,“ prohlásil Loob, který se nebrání ani připojení dalších zemí do projektu. Hovořil především o Rusku, ale i Itálii, Francii nebo Polsku.

„Ideálním počtem by bylo čtyřicet týmů, které by se rozdělily do čtyř skupin a v nich by hrál každý s každým. A podobně jako letos by dva nejlepší postoupili na finálový turnaj,“ nastiňuje plány Loob, který ve Färjestadu sdílí kancelář s ředitelem European Trophy Bo Lennartssonem. Oba dobře ví, že nejsložitějším úkolem bude zajistit finanční stránku a sehnat silné sponzory.

Na finálový turnaj v Salcburku a ve Vídni se probojovaly dva nejlepší týmy z každé ze čtyř skupin. Pardubice skončily na finálovém turnaji nejvýše z českých klubů v letošní sezoně.

Konečné pořadí Red Bulls Salute 2011

  1. EC Red Bull Salzburg
  2. Jokerit Helsinky
  3. Lulea Hockey
  4. Linköpings HC
  5. HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
  6. HC Plzeň 1929
  7. Frölunda Indians
  8. HC Mountfield České Budějovice