17.12.2011
Jan Hrabal

Pardubicím se v European Trophy na Švédy daří, přehrály i Frölundu!

SALCBURK — Třetí švédský klub porazili v letošním ročníku European Trophy hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Ti v sobotním utkání udolali Frölundu Indians 5:4. Východočeši vedli i díky dvěma gólům Martina Šagáta 5:2, v závěru ubránili těsnou a hlavně velmi cennou výhru!

European Trophy, RBS, sobota 17.12.2011, Eisarena Salzburg

Frölunda Göteborg

Dynamo Pardubice

4:5
1:1, 1:4, 2:0
Branky a nahrávky: 7:28 A. Axelsson (Petterson), 28:04 Pettersson (Tömmernes), 52:59 Lasu, 58:31 Pyörälä – 1:35 Buchtele (Borer), 26:36 Šagát (Benák, Buchtele), 28:53 Zohorna (Půhoný, Kolář II), 36:12 Šagát, 36:46 Kousal. Rozhodčí: Boman, Lepaalho (oba Fin.) – Siegel, Zehenthofer (oba Rak.). Vyloučení: 4:8. Využití: 2:0. Diváci: 400. Střely na branku: 34:28. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:5, 4:5. Nejlepší hráči: 1. Jan Buchtele (Pardubice), 2. Fredrik Pettersson (Frölunda), 3. Robert Kousal (Pardubice).
Frölunda Göteborg: Fernström – Ch. Bäckman, Svedberg, Tömmernes, Persson, Eriksson, Bohm, Martinsson, Näslund – Lasu, Johansson, Lindqvist – Pyörälä, Olimb, Pettersson – A. Axelsson, P.-J. Axelsson, Sjöström – Tolsa, Lundqvist, V. Bäckman. Trenéři: Kent Johansson a Christian Lechtaler.
Dynamo Pardubice: Koutský – Kočí, Píša, Borer, Sičák, Kolář II, Benák, Drtina – Kolář I, Koukal, Starý – Buchtele, Kousal, Šagát – Půhoný, Zohorna, Nahodil. Trenéři: Pavel Hynek a Ladislav Lubina.

Komentář

Pardubičtí trenéři řešili před zápasem potíže se sestavou, z důvodu zranění z ní vypadli útočníci Martin Bartek a Corey Elkins, do Havlíčkova Brodu byl na derby s Duklou Jihlava (8:0) povolán Jan Semorád. Tým, jemuž záda kryl Vladislav Koutský, nastoupil na tři formace.

Jan Buchtele udeřil hned na začátku

Pardubicím se nástup do utkání povedl na podtrženou jedničku. Neuteklo ani sto sekund a Východočeši se radovali ze vstřelené branky. Casey Borer přihrál Janu Buchtelemu a ten potvrdil formu nejlepšího pardubického střelce v Tipsport extralize – 0:1.

Frölunda mohla srovnat záhy po trestu pro obránce Koláře za nedovolené bránění, Pardubice se ale převaze soupeře ubránily. V následné hře ale Frölunda využila svůj tlak ke srovnání stavu, Vladislav Koutský nestačil na prudkou ránu Antona Axelssona – 1:1.

Perné chvilky pak zažívala pardubická obrana po trestech pro Caseyho Borera a Aleše Píši. Obě spojené přesilovky ale brankou neskončily, druhou početní výhodu navíc zkrátil Victor Bäckmän vysokou holí.

Pardubice utekly do tříbrankového trháku!

Hokejisté Pardubic v Tipsport extralize vyhráli mnoho zápasů díky skvěle sehrané druhé třetině, něco podobného se jim povedlo i proti Frölunde. Východočeši si v ní vybudovali náskok, který i přes drtivý švédský tlak v závěru rozhodl o osudu utkání.

Ve 27. minutě se poprvé v pardubickém dresu trefil Martin Šagát poté, co se český celek ubránil švédské přesilovce po Nahodilově podražení. Slovenský útočník vstřelil po Benákově přihrávce svůj první gól v dresu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – 1:2!

Frölunda však stihla bleskově zareagovat. Henrik Tömmernes našel Frederika Petterssona a ten vyrovnal na 2:2.

Jenže Východočeši druhé třetiny umí! To potvrdil Václav Benák v téže minutě. Explzeňský zadák si najel na přihrávku Jiřího Půhoného a puk briskně poslal do frölundské branky – 3:2! Pardubice pak měly výhodu přesilové hry, ale nedovolené bránění Matthiase Olimba neztrestaly.

Podobně dopadli hráči trojnásobného švédského mistra, když byl za sekání vyloučen Casey Borer. Jen co se kanadský bek vrátil mezi mantinely, tak se Pardubice radovaly z další gólové trefy. Do dvoubrankového vedení poslal Východočechy Martin Šagát svým druhým gólem v utkání – 2:4.

A to nebylo všechno! O půl minuty později navýšil skóre na 2:5 Robert Kousal, který se přesnou ranou přímo z buly k tyči prosadil ve hře čtyř proti čtyřem. Z trestné lavice se z gólu radoval útočník Jan Kolář.

Pardubice cennou výhru ubránily

Východočeši hráli na tři formace, navíc měli v nohou náročný noční zápas se Salcburkem, naopak Frölunda zapnula na vyšší rychlostní stupeň a hnala se za vyrovnáním. Nejprve se ubránila pardubické přesilovce po Erikssonově hákování, aby v závěrečné desetiminutovce dostala Pardubice pod tlak.

V čase 52:29 šel za katr Petr Koukal, pardubický kapitán však pobyl na trestné lavici pouze třicet sekund. Niklas Lasu prostřelil pardubického gólmana a snížil na 3:5.

Frölunda se nadále hnala za vyrovnáním, její snahu přiživil vyloučený Casey Borer v čase 57:16. O pár chvil později sáhl švédský celek ke hře bez brankáře a 89 sekund před konečnou sirénou snížil na rozdíl jediné branky. V přesilovce šest na čtyři se trefil Mika Pyöräla – 4:5!

Pardubické vedení se ztenčilo na jediný gól, český celek ale díky obrovské vůli odolal a připsal si cenný skalp silného protivníka. Výhra 5:4 nad Frölundou rozhodla o tom, že Východočeši budou hrát v neděli od 17.15 hodin zápas o páté místo turnaje Red Bulls Salute.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): „Sehráli jsme další kvalitní utkání se špičkovým klubem ze švédské ligy. Vypadli nám někteří hráči z důvodu zdravotního stavu, takže jsme hráli pouze na tři pětky. Z naší strany to byl dobrý zápas, vedli jsme 5:2, soupeř ale dvěma využitými přesilovkami zdramatizoval a měl šance i v power play. Cennou výhru jsme ale ubránili.“

Zápasy v sezóně

RBS, 17. 12. 2011
FRO - PCE
4:5

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Vladislav Koutský 60 0 30 4
Obránci G A +/- TM
Jan Kolář 0 2 0 0
Václav Benák 0 1 0 0
Casey Borer 0 1 0 0
Marek Drtina 0 0 0 0
Václav Kočí 0 0 0 0
Aleš Píša 0 0 0 0
Vladimír Sičák 0 0 0 0
Útočníci G A +/- TM
Martin Šagát 2 0 0 0
Jan Buchtele 1 1 0 0
Robert Kousal 1 0 0 0
Tomáš Zohorna 1 0 0 0
Jiří Půhoný 0 2 0 0
Jan Kolář 0 0 0 0
Petr Koukal 0 0 0 0
Lukáš Nahodil 0 0 0 0
Jan Starý 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube