17.12.2011
Jan Hrabal

Martin Růžička litoval porážky, v brankovišti měl docela horko

SALCBURK — Smolný zápas odehrály hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice ve čtvrtfinále Red Bulls Salute proti Salcburku. Východočeši nestačili na tým Red Bullu a po tuhé bitvě mu podlehli 1:2. Čtyřnásobný rakouský mistr předčil Pardubice zejména v důrazu v zakončení. „Hráli opravdu výborně, to musím přiznat,“ nechal se slyšet pardubický gólman Martin Růžička.

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – EC Red Bull Salzburg: střely na branku
1. třetina 2. třetina 3. třetina Celkem
13:11 19:8 15:14 47:33

Odchovanec pardubického hokeje čelil celkem třiatřiceti střelám soupeře, sluší se poznamenat, že všechny z nich byly velmi nebezpečné. Při každé možná příležitosti salcburští hokejisté vytvářeli veliký tlak v předbrankovém prostoru.

„Byl to úplně jiný zápas než v extralize. Dá se říci, že rozhodčí nechávali hru volnější oproti tomu, jak to známe u nás. Kolikrát se to tam docela semlelo,“ prohlásil pardubický brankář.

Tvrdý hokej jej docela překvapil. „Na druhou stranu jsme čekali, že takhle budou hrát. Přece mají spoustu Kanaďanů a jim je tato hra vlastní. Celkově hráli velmi dobře, prokázali svou vysokou kvalitu,“ pronesl Martin Růžička.

Ten inkasoval dvě branky. Obě padly ve druhé třetině v rozmezí necelých pěti minut. Na první trefu rakouského týmu dokázal gólově odpovědět Petr Koukal, na druhou už Východočeši nezareagovali, proto prohráli.

„Nevěděl jsem moc o hráči za svými zády, když se dostal kotouč před kasu, tak jsem si klekal a doufal, že mě to trefí. Bohužel to ale trefil ideálně nahoru,“ litoval prvního gólu Salcburku.

A druhý? Ten byl napůl vlastní… „Puk jsem chytil, pak na mě najel hráč a pak už to nějak doklouzalo do brány. Musím se na to podívat na videu, co se vlastně stalo,“ krčil posmutněle rameny.

Martin Růžička ale svůj tým řádně podržel. V několika momentech dokázal vytasit bravurní zákrok, kterým zastavil rychlou akci soupeře. A aby toho nebylo málo, jednou se tak trochu zapojil do bitky ve svém hájemství.

„Držel jsem puk a hráč do mě zajel. Rozhodl jsem se řešit sám. To by se stávat nemělo, rozhodčí to pouštěli, stalo se to i na druhé straně,“ komentoval tvrdost ve své blízkosti.

Marty Turco? Rozehrával fantasticky!

Právě důraz v brankovišti, tohle téma se během utkání několikrát přetřásalo. Právě přímočarost salcburských akcí spolurozhodla o pardubické porážce. „Bojovali jsme také, přišlo mi, že měli trochu jednodušší přechod do pásma,“ poznamenal pardubický gólman.

Obsáhlou kapitolou čtvrtfinálového střetnutí byl výkon Martyho Turca v brance Salcburku. Tenhle šestatřicetiletý borec byl naprosto jasně a po právu vyhlášen nejlepším hráčem utkání. Nešlo až tak o jeho chytání, ale způsob, jakým rozehrával kotouče. Málokdy vídaná věc!

„Vyloženě jsem ho nepozoroval, ale viděl jsem, co se tam dělo. Rozehrával fantasticky, my nahodili na něj, ale pásmo jsme vůbec neudrželi, protože to hned vyhodil. To bylo pro naši hru nepříjemné,“ řekl směrem ke svému protivníkovi naproti pardubický gólman.

Výkon gólmana Salcburku se sluší vyzdvihnout. Jeho ledový klid zářil Eisarenou, která s údivem sledovala roztodivné kousky při rozehrávce. Riskoval tak akorát, nebál se jet do rohu, protože věděl, že puk neztratil.

Marty Turco má odchytáno 585 utkání v NHL a že to bylo na něm vidět! „Je na čem pracovat, ukázal mi, jak se dá s holí hrát. Když to člověk natrénuje a ví, co a jak, tak může rozehrávce hodně pomoci, on nás o tom přesvědčil,“ uznale konstatoval.

Pardubice jsou zklamané. První zápas na Red Bulls Salute se jim nepovedl, dnes je od 17.15 hodin čeká švédská Frölunda, která v pátek odpoledne podlehla Linköpingu 2:4.

„Bojovali jsme až do konce, bohužel jsme prohráli. Kdybychom prohráli třeba o pět branek, tak by to zklamání nebylo až takové. Výsledek 1:2 je jeden z nejhorších, ale musíme se z toho oklepat a jít dál. Uděláme vše proto, abychom Frölundu porazili,“ doplnil čtyřiadvacetiletý gólman Pardubic.