14.12.2011
Jan Hrabal

Úspěch na Red Bulls Salute? Může nás to nastartovat, ví Martin Bartek

PARDUBICE — Už zítra odjedou hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice do Rakouska bojovat na finálový turnaj European Trophy – Red Bulls Salute. Východočeši touží přenést momentální pohodu po čtyřech výhrách v řadě v české extralize na mezinárodní kolbiště. „Všichni se moc těšíme!“ jasně vyhlásil pardubický útočník Martin Bartek.

Martin Bartek v letošním European Trophy
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
7 3 7 10 1 14

Pardubice čeká opravdu nabitý víkend. Během tří dnů sehrají tři těžké zápasy. Cesta na absolutní vrchol vede přes tři výhry, jinudy ne. „Hraje se o hodně a určitě takový turnaj je daleko lepší než třeba týden jenom trénovat,“ poznamenal pardubický snajpr.

Finálový turnaj Red Bulls Salute jej oslovil. „Bude to něco nového, snad nás to nastartuje i do české extraligy, protože leden bude velmi důležitý a v něm se bude rozhodovat o konečné tabulce po základní části,“ řekl Martin Bartek.

Východočechy čeká náročný zápřah: v pátek, sobotu a neděli odehrají zápasy, které vyhraje jen ten nejsilnější. „Bude velmi důležité rozložit síly, protože to je opravdu těžká porce. Snad se zranění kluci dají do kupy a budeme hrát na čtyři útoky, to pak bude lehčí,“ konstatoval pardubický útočník.

Na rakouský turnaj se kvalifikovaly tři české kluby. Kromě Pardubic si to o celkové prvenství ještě rozdají České Budějovice a Plzeň. „Podle mého názoru patří česká extraliga do top tří lig v Evropě,“ jasně prohlásil.

Výsledky českých klubů v European Trophy to jen potvrdily. Švédská Elitserien rovněž vyslala tři zástupce, těmi jsou Frölunda, Linköping a Luleå. Finskou SM-liiga bude reprezentovat pouze helsinský Jokerit. Pořádající Salcburk měl svou účast zajištěnou automaticky. „Česká liga patří k nejkvalitnějším v Evropě a věřím, že my i další čeští účastníci na tomto turnaji potvrdíme,“ poznamenal Martin Bartek.

Salcburk je obklopen hráči ze zámoří

Právě s aktuálně druhým celkem rakouské ligy změří hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice síly v prvním zápase. „Já jsem proti nim hrál, když jsem byl na turnaji v Kolíně nad Rýnem. Dostali jsme 6:1, oni mají v týmu sedmnáct hráčů ze zámoří, to jsou hráči, kteří hráli dříve NHL. Oni mají svou kvalitu a potvrzují to. Hráli ve finále rakouské ligy, takže nás nečeká nic jednoduchého,“ zvedl varovný prst.

Právě fakt, že většinu salcburského týmu tvoří hráči ze zámoří, je velmi důležitý… „Můžeme se těšit na typický kanadský hokej. Ostatně taková je německá i rakouská liga. Tam je mnoho Kanaďanů, oni se měnit nebudou, hrají jednoduše a tvrdě,“ nechal se slyšet Martin Bartek.

Zápas proti týmu EC Red Bull Salzburg začíná v salcburské Eisareně až ve 20.30 hodin. „Je to netradiční začátek, ale nám to nevadí. Jediné, co se změní, že se po obědě déle prospíme,“ nelámal si hlavu s pozdějším začátkem prvního zápasu Pardubic na turnaji Red Bulls Salute.

Ve druhém utkání čeká na východočeský tým jeden z dvojice Linköping a Frölunda. Prvně jmenovaný tým porazily Pardubice „doma“ v Hradci Králové 3:2. „Oba švédské kluby mají propracovanou defenzívu a jsou nebezpečné v útoku, s tím se musíme vyrovnat,“ doplnil útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.