17.11.2011
Jan Hrabal

Důležitá výhra! Starší dorostenci otočili zápas v Havlíčkově Brodě

HAVLÍČKŮV BROD — Zlepšeným výkonem dokázali starší dorostenci HC ČSOB Pojišťovna Pardubice vyhrát v Havlíčkově Brodě. Východočeši sice v úvodu utkání prohrávali, ale od druhé třetiny se zlepšili a nakonec dosáhli na cenné vítězství.

Extraliga staršího dorostu, 20. kolo, čtvrtek 17.11.2011, Zimní stadion Kotlina

Havlíčkův Brod

Dynamo Pardubice

2:5
2:2, 0:2, 0:1
Branky a nahrávky: 11:38 Meloun, 19:38 Osmík (Dundáček) – 13:44 Chvojka z trestného střílení, 16:56 Petira (Schneider, Bureš), 20:22 Špaček (Bureš), 24:44 Bureš (Panna), 54:45 Havel (Pilný). Rozhodčí: Pokorný – L. Klouda, M. Klouda. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:1. Diváci: 60. Střely na branku: 41:31. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2, 2:5.
Havlíčkův Brod: Dolejš – Dundáček, Dvořák, Křípal, Meloun, Vala, Žuček – Brebera, Hlídek, Chlubna, Krajhanzl, Kundrát, Ludvík, Mozr, Němec, Osmík, Voplakal, Vosyka.
Dynamo Pardubice: M. Veselý (Stibůrek) – Divecký, Fridrich, Kalous, Kracík, Kubín, Petira, Pilný – Bohuněk, Bureš, Havel, Chvojka, Kysela, Moravec, Panna, Polák, Řezníček, Schneider, Špaček, Zelinger, Žemlička.

Komentář

Oba soupeři si byli od začátku vědomi důležitosti utkání, a podle toho to tak na ledě vypadalo. Brzy putoval na trestnou lavici z havlíčkobrodských řad útočník Němec a hosté se mohli ujmout vedení. Rebelové se však prezentovali organizovanou a účinnou obranou, Pardubice si tak vytvořily jen jeden nebezpečnější závar před soupeřovou bránou a v posledních okamžicích přesilovky vychytal z dobré pozice střílejícího Havla betony gólman Dolejš. Výhoda jednoho muže v poli se pak nabídla i Rebelům, za katr putoval právě pardubický Havel. Domácí zasypali bránu Východočechů nepříjemnými projektily v úvodu přesilovky, ale ty na úrodnou půdu nedopadly.

Hosté poté už zbytek oslabení ustáli bez úhony. Postupem času začala přebírat otěže zápasu do svých rukou pardubická družina, jež neustále zaměstnávala gólmana Dolejše nepříjemnými projektily. Havlíčkobrodská opora mezi tyčemi se předvedla v dobrém světle, ovšem neobešlo se to bez faulu jeho spoluhráčů v poli. Brodský soubor ale přečkal těžkou chvíli, Východočechům nevyházel přechod do útoku. O poznání zajímavější byla druhá půlka úvodní dvacetiminutovky. Nejdříve Němcovo nahození zpoza brány srazil betony gólman veselý k obránci Valovi, jehož rána z mezikruží skončila po sražení v ochranné síti.

Za pár desítek sekund už se svěřenci kouče Marišky radovali. Ve 12. minutě hosté nedokázali dostat puk pryč ze svého pásma, čehož využil ke střele Jaroslav Meloun a zaskočil brankáře Veselého – 1:0.

Zanedlouho svítil na tabuli opět nerozhodný stav. V úniku byl poslán k zemi v evidentní šanci Radovan Chvojka a nařízené trestné střílení využil střelou k tyči – 1:1.

A to nebylo zdaleka vše, po ubráněném oslabení udeřily Pardubice znovu. Na sklonku 17. minuty stál na konci pěkné kombinaci Michal Petira a nedal zblízka brankáři Dolejšovi žádnou šanci – 1:2.

Poslední slovo však patřilo Rebelům, kteří využili hru v početní převaze během poslední minuty 1. třetiny. Ostré nahození Filipa Dundáčka od modré čáry vyrazil gólman betony vedle sebe na Martina Osmíka, jenž pohotovou ranou po ledě zblízka vyrovnal – 2:2.

Pardubice vlétli do prostřední části jako utržení ze řetězu a už za dvaadvacet sekund hry získali zpět těsný náskok. Lukáš Bureš adresoval zpoza brány pěkný pas na Michaela Špačka, jenž nechal nejdříve z mezikruží vyniknout svou střelou Dolejšovy betony, ale na druhý pokus už zavěsil přesně pod horní tyčku – 2:3.

Havlíčkův Brod mohl odpovědět při vyloučení forvarda Chvojky, jenže jeho střely postrádaly potřebnou přesnost. Přesilovku si zahrály zanedlouho i Pardubice a zhruba po minutě hry odskočily soupeři na dvoubrankový rozdíl. V průběhu 25. minuty našel Ondřej Panna před brankovištěm číhajícího Lukáše Bureše, jenž prostřelil z dobré střelecké pozice brankáře Dolejše – 2:4.

Obrovskou šanci na korekci nepříznivého stavu měl záhy Vosyka, který byl v úniku faulován a neproměnil trestné střílení. Rebelové následně diktovali tempo hry a vytvořili si neskutečné množství vyložených příležitostí, jenže s efektivnější koncovkou už to bylo o poznání horší. Lví podíl na udržení dvoubrankového vedení hostů nesl i gólman Veselý, který předváděl fantastické zákroky.

Závěrečné dějství se odvíjelo od prvních minut ve znamení vyrovnaného a bojovného hokeje, při němž sice o něco častěji drželi kotouč ve své moci domácí Rebelové. Pardubice se uchýlily ke hlídání dvougólového vedení, ovšem na útočnou aktivitu rozhodně nezanevřely. Neustále vyčkávaly na nebezpečné protiútoky a využívaly sebemenší volnější prostor k zakončení. Jedinou velkou šanci si vytvořil brodský obránce Dundáček, jehož střelu z dobré pozice v pravém kruhu vykopl betonem gólman Veselý.

Definitivní pojistku pardubického triumfu za tři body přidal v 55. minutě Martin Havel, jemuž po nevyužitém Vosykovu úniku přihrál Luděk Pilný – 2:5.

Zápasy v sezóně

přát., 23. 8. 2011
PCE - HBR
4:4
přát., 1. 9. 2011
HBR - PCE
3:5
6. kolo, 24. 9. 2011
HBR - PCE
3:10
13. kolo, 20. 10. 2011
PCE - HBR
3:1
20. kolo, 17. 11. 2011
HBR - PCE
2:5
27. kolo, 10. 12. 2011
PCE - HBR
3:0

Statistiky zápasu

HC Dynamo YouTube