13.11.2011
Stanislav Chudoba

Pardubická stará garda pomohla otevřít nový jičínský stadion

JIČÍN — Veteráni HC ČSOB Pojišťovna Pardubice byli u slavné chvíle v historii jičínského hokeje. Právě oni asistovali u otevření nového krytého zimního stadionu.

Bylo v celku hezký, ale mrazivý podzimní podvečer. Celý Jičín se sbíhal na jediné místo. Nově otevřený zimní stadion se stal obrovským lákadlem a okolo šestnácté hodiny, tedy hodinu a půl před začátkem utkání „Stará garda“ HC ČSOB Pojišťovna Pardubice proti Jičínu A, už byl téměř naplněn. Volná místa na sezení se minutu po minutě hledala stále hůře a celková kapacita stadionu, tedy tisíc míst, byla skoro zaplněna.

Po autogramiádě hvězd večera, tedy Otakara Janeckého, Vladimíra Martince, Bohuslava Šťastného a třeba taky bývalého reprezentačního brankáře Milana Hniličky, se vše schylovalo k dlouho očekávanému utkání.

Ze začátku se sice hrál hodně opatrný hokej, oba týmy se seznamovaly s kvalitou ledu a se střelami jsme se z kraje utkání setkávali hodně zřídka. Zhruba v půlce první třetiny se ale poprvé trefili domácí. Pardubická obrana zprvu zaostávala, několikrát nechala ujet hráče Jičína do přečíslení dvou na jednoho, z čehož Jičín trestal až asi na šestý pokus. V obraně ale poté začal kralovat Otakar Janecký, blokoval přihrávky a zkušeně rozehrával každou akci.

Všeho všudy, Pardubice vyrovnaly deset sekund před koncem první části. Jičínští hokejisté jen kývali hlavami, že se v závěru něco takového vůbec mohlo stát.

Naplněné jičínské publikum sledovalo ve druhé třetině ale lepší hokej. Oba týmy začaly velice aktivně, hráči chodili do soubojů, i když někteří jedinci z řad staré gardy HC ČSOB Pojišťovna Pardubice nastoupili bez helem.

No, a jak to tak bývá, tak jsme se dočkali brzo gólů. Vedení domácím totiž z kraje druhé třetiny trošku nešikovně Pardubice darovaly. Jeden z domácích lehce nahodil kotouč před branku a od obránce Pardubic se kotouč odrazil do bruslí gólmana Barty, od kterých si to černá pryž navolila přímo do branky.

Jičín byl v těchto chvílích lepším týmem, Pardubice se zuby, nehty bránily a úspěšně odolávaly silnému tlaku domácích. S postupem času se ale hráči začali lépe uvolňovat a chvílemi veleli oni. Hráči z města perníku pak rychle kombinovali v útočné třetině, ale vyrovnávací gól z velice pěkných akcí ne a ne vstřelit.

Až po jednom úniku po levém křídle se Pardubice perfektní střelou z úhlu, přímo pod víko jičínské branky, dočkaly vyrovnání na 2:2. „Pardubáci“ jakoby oživli a nastartovali obrovský tlak. Nejen svými zkušenostmi, ale i rychlými přihrávkami začali na ledové ploše kralovat. Další dva slepené góly poslaly hráče ČSOB Pojišťovny do dvoubrankového vedení – 2:4.

Co ale Pardubice nabraly v závěru třetiny druhé, to ztratily z kraje třetiny třetí. Do brány Dynama nastoupil s číslem dva Josef Barek a třetina pro něho začala hodně nešťastně. Jičín ujel v přečíslení dva na jednoho, což Pardubice ještě zvládly, ale třetí dojíždějící hráč Jičína už se štěstím puk uklidil do brány. Netrvalo tedy ani půl minutu a Jičín snížil na 3:4.

Poté se jičínští hráči dostali na dlouho do útočné třetiny. Pardubice po dvou inkasovaných brankách začaly hrát hodně pasivně a z další střely domácí těžili vyrovnávací gól.

Bylo to 4:4 a zhruba čtvrt hodinky před koncem se začínalo odznova. Jičín měl několik skvělých šancí, ale brankář Barek začal v brance kralovat a kolikrát i s pořádnou dávkou štěstí nepustil touš za svoje záda. Pardubice vycítily svou šanci.

A hle! Netrvalo dlouho a zkušenosti se ukázaly. Pardubice dvěma góly uskočily na 4:6. Gólově se prosadil i vedoucí A mužstva HC ČSOB Pojišťovna Pardubice, Bohuslav Šťastný, který dal právě šestou branku Pardubic.

A pak už se nic nestalo, nerozbitná obrana hostů nedovolila Jičínu žádný zvrat a stará garda Pardubic tedy porazila v prvním utkání, v novém zimním stadionu města Jičína, domácí A tým mužů. Jičín zažil nádherný hokejový zážitek. Za zmínění stojí i to, že nastoupil Ladislav Lubina. A je vidět, že nejen jako trenér, ale i jako hráč toho hodně dokazuje.

HC Jičín – Veteráni HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 4:6 (1:1, 1:3, 2:2).
Branky a asistence:
Pivinský (Mašek), Hladík (O. Mizera), Rybín (Abel), Novotný (D. Mácha) – Joudal (Heřman), Jančařík (Joudal, Lubina), Heřman, Czerlinski (Janecký), Šťastný, Heřman. Rozhodčí: Svoboda. Bez vyloučení. Diváků: 985.