22.09.2011
Jan Hrabal

Čtyři góly! Starší dorostenec Jan Veselý explodoval proti Písku

PARDUBICE — Palec nahoru a klobouk dolů! Starší dorostenec HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Jan Veselý se blýskl v utkání s Pískem, když vstřelil čtyři góly Pardubic z pěti. Hlavně díky němu udolali Východočeši houževnatého soupeře. „Ve starším dorostu se mi ještě nikdy nic takového nepovedlo,“ usmíval se téměř dvoumetrový habán.

Jan Veselý v letošní sezoně
Zápasy Branky Nahrávky Body +/− Tr. min.
4 8 0 8 3 4

Pardubičtí mladíci sehráli zajímavý zápas, s Pískem prohrávali 0:2, po vyrovnání doháněli jednogólové manko, aby právě Veselého branky v časech 56:17 a 58:49 dostaly Pardubice do vedení 4:3. I tak ale musely rozhodnout samostatné nájezdy a v nich umné provedení pardubického šikuly ve čtvrté sérii.

„Stav 2:0 ve druhé třetině naší střídačce určitě nelíbil, góly padly po našich chybách, ale do konce třetiny se nám podařilo po změně taktiky zápas vyrovnat a to nás nakoplo,“ přiznal čtyřgólový střelec Pardubic.

První třetina branku nepřinesla, ve druhé se Východočeši prosadili až v jejím závěru za stavu 0:2. „Hodně jsme si na začátku komplikovali hru a snažili se neustále něco vymýšlet. Z toho pak soupeř dost těžil,“ přemýšlel Jan Veselý.

Jeho branka na 4:3 z pardubického pohledu padla jedenasedmdesát sekund před koncem. „To jsme už věřili, že to udržíme. Udělali jsme ale chyby v naší obraně, dvakrát jsme nevyhodili kotouč z pásma a pak bohužel inkasovali,“ litoval.

Rekord? Sedm branek v jednom duelu!

Prodloužení branku nepřineslo, a tak musely rozhodnout samostatné nájezdy. V první sérii se Jan Veselý neprosadil, ve čtvrté však s přehledem zajistil Pardubicím druhý bod. „Docela jsem si věřil,“ usmíval se.

„V prvním nájezdu jsem udělal svůj trumf, kterým je klička do bekhendu, ale bohužel i díky špatnému ledu jsem trefil pouze tyč. Ve čtvrté sérii jsem se hlavně snažil nezklamat důvěru trenéra,“ komentoval rozhodující momenty zápasu.

Jan Veselý vsítil v dosavadních čtyřech zápasech extraligy staršího dorostu osm (!) branek ve čtyřech odehraných zápasech. Nejvíce branek v jednom utkání ve své rozvíjející se kariéře nastřílel v sedmé třídě. „To jsem hrál za Hradec Králové derby s Pardubicemi, vyhráli jsme 8:3 a já se prosadil sedmkrát,“ zavzpomínal rodák z Jaroměře.

Ten má na svém kontě už start za juniorský tým Pardubic. V sezoně 2009/2010 nastoupil jednou a hned skóroval. „Rád bych se vrátil do kádru reprezentace do osmnácti let po zranění, chtěl bych si i říci o šanci v juniorech, dostal se starším dorostem do play off a zabojovat o postup na závěrečný turnaj čtyř nejlepších, kde jsme vloni hráli o medaile,“ dodal momentálně nejlepší střelec extraligy staršího dorostu.