15.09.2011
(HoH)

Radovan Somík je fit a už se nemůže dočkat nové extraligové sezony

PARDUBICE — V neděli to vypukne! Hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice odehrají svůj první zápas v nové sezoně, Východočeši přivítají doma od 17.00 hodin hokejisty Liberce. „Všichni se na sezonu těšíme, ať už to vypukne,“ říká zkušený útočník Radovan Somík.

Předsezonní období se vydařilo na výbornou. Pardubice vyhrály šest utkání z devíti, dokázaly postoupit na turnaj Red Bulls Salute skrze vítězství v Jižní divizi European Trophy. „Příprava na tu sezonu proběhla skutečně profesionálně, byla na vysoké úrovni, takže každý z nás v té kabině už očekává začátek sezony a kdy začne celý ten kolotoč,“ konstatuje pardubický forvard.

Letošní příprava probíhala podle Radovana Somíka na velmi vysoké úrovni. „Co vím, tak v Pardubicích probíhají letní tréninky velmi kvalitně, sám to mohu posoudit. Tentokrát tam byl důraz na powerskating, s tím jsem se dříve nesetkal a to mám pár sezon odehraných, takže myslím si, že tímto způsobem člověk opravdu vyzkouší každou sezonu něco nového a potom přijde sezona, kde si je možné otestovat, jaké to mělo účinky,“ zamýšlí se Radovan Somík.

Ten se sice z důvodu rekonvalescence po operaci nezúčastnil většiny zápasů European Trophy, i tak ho tato soutěž oslovila. „Litoval jsem, že jsem zrovna letos v přípravě moc zápasů neodehrál, protože si myslím, že to bylo velké zpestření a to jak pro diváky, tak i pro nás,“ komentuje.

„Poměřit se s těmi zahraničními týmy, s Finy, Švédy, myslím si, že je to velké plus pro každého hráče, který to odehrál. Získáte tak velké zkušenosti a stejně tak je to turnaj, takže v každém tom zápasu o něco šlo, nebyla to jen klasická příprava na ligu, ale každý to bral tak, že každá výhra vás posouvá v turnaji dál,“ pokračoval ve svém hodnocení přínosu European Trophy.

Všechny myšlenky ale v kabině Pardubic směřuje k zvládnutí startu do nové extraligové sezony. Dá se očekávat, že i letošní ročník Tipsport extraligy bude nebývale vyrovnaný. I když: hodí se slovíčko „nebývale“?

„Vždy když se podíváte po nějakých třiceti kolech na tabulku, tak vidíte, že rozdíl mezi prvním a třeba desátým, dvanáctým týmem je mizivý. Opravdu se rozhoduje v každém zápase a to si myslím, že je pro každého hráče, kdo hraje v extralize, velké plus, protože není rozdíl, jestli hrajete s prvním nebo dvanáctým týmem v tabulce. Do zápasů musíte jít vždy na sto procent a tím pádem i diváci vidí kvalitní hokej,“ přemýšlí Radovan Somík.

Hokejové Pardubice si ve sportovní oblasti vytkly dva stěžejní cíle pro základní část: postoupit přímo do čtvrtfinále play off a zlepšit bilanci domácích zápasů. „Do každého zápasu jdeme na sto procent, samozřejmě když přijde deset tisíc diváků, každý má velkou chuť vyhrát a někdy jsou i takové sezony, kdy se to nedaří, a já doufám, že letošní ročník bude jiný a doma budeme vyhrávat nejvíce zápasů,“ dodává čtyřiatřicetiletý útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.