12.09.2011
Jan Hrabal

Cíle do nové sezony? Zlepšit hru doma a postoupit do play off

PARDUBICE — Se staronovým názvem vstoupí do extraligové sezony 2010/2011 hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. Východočeši si přejí v nové sezoně zlepšit bilanci domácích zápasů a postoupit ze základní části přímo do čtvrtfinále play off. K tomu by jim měly pomoci i očekávané nejvyšší návštěvy, necelý týden před začátkem soutěže prodal klub 5457 permanentních vstupenek.

Hokejové Pardubice nesou po osmi letech opět název HC ČSOB Pojišťovna Pardubice. „ČSOB Pojišťovna byla vždy partnerem pardubického hokeje. Jsem rád, že jsem se mohl částečně zasloužit o to, že se ČSOB Pojišťovna opět stala hlavním partnerem. Není náhoda, že jsme si vybrali zrovna Pardubice, ty jsou totiž nejhokejovějším městem v České republice. Vždy hrají atraktivní hokej, který táhne diváky, a proto jsme se rozhodli s ním takto spojit,“ prohlásil ředitel obchodní divize ČSOB Pojišťovny Petr Beneš, generálního partner pardubického hokejového klubu.

ČSOB Pojišťovna sídlí v Pardubicích, doslova na dostřel ČEZ Areny, domovskému stadionu pardubických hokejistů. „Dostali jsme nabídku od vedení, protože se Eaton rozhodl stávající smlouvu neprodloužit. Myslíme si, že spojení s pardubickým hokejem nám přinese zviditelnění naší obchodní značky,“ konstatoval zástupce generálního partnera klubu.

Návrat ČSOB Pojišťovny na pozici generálního partnera klubu přivítal i jeho generální manažer Zbyněk Kusý. „Bez něj bychom nemohli vůbec fungovat. Jsem rád, že si jeho zástupce uvědomují náročnost financování vrcholového sportu,“ poznamenal.

Rozpočet klubu se nemění

Během léta se udála v klubu řada změn. „Jiří Šejba nastoupil do vedení úseku mládeže a zprofesionalizoval ho. Novým obchodním manažerem se stal Ondřej Moudrý. Do klubu přišli i noví hráči, zejména v obraně jsme dokázali odcházející hráče kvalitně nahradit. Bohužel se nám nepodařilo dotáhnout příchod odchovance Petra Sýkory,“ rekapituloval Zbyněk Kusý.

Jednou z nejviditelnějších změn, která v nejbližší budoucnosti proběhne v prostorách arény, je instalace nové velkoplošné obrazovky přímo u hlavního vchodu. „Na obrazovce se nebudou promítat utkání. Je jen na nás a Městském rozvojovém fondu Pardubice, jak ji využijeme. Poběží na ní spoty a materiál o klubu. Promítat utkání živě není vzhledem k vysílacím právům možná,“ řekl s tím, že po aréně je rozeseto dalších několik desítek nových kvalitních televizorů od společnosti Changhong.

Rozpočet klubu HC ČSOB Pojišťovna Pardubice by měl činit zhruba 160 milionů korun. „Tato cifra je bez daně z přidané hodnoty. S takovým rozpočtem jsme pracovali v minulé sezoně,“ připomněl Zbyněk Kusý.

Hokejové Pardubice prošly změnami nejen v managementu a sportovním úseku. I kádr A týmu se dočkal občerstvení ve formě zajímavých odchodů a příchodů. Pardubický kádr opustili gólman Adam Svoboda, obránci František Kaberle, Branislav Mezei, Jeff Jillson a útočníci Rastislav Špirko, Tomáš Kůrka a Adam Pineault.

Naopak posilami jsou zadáci Václav Benák z Plzně, Vladimír Sičák z Kärpätu Oulu, Američan Casey Borer z Charlotte a kanadští útočníci Corey Elkins z Manchesteru z AHL a Jonathan Sim s téměř 500 starty v NHL, který minulou sezonu dohrával ve švýcarském Fribourgu.

Kapitánem zůstává Petr Koukal

Pardubice angažovaly na začátku přípravného období obránce Josefa Melichara, ten však již na samém začátku přípravy požádal klub o uvolnění z kontraktu. Smlouva mezi klubem HC ČSOB Pojišťovna Pardubice a Josefem Melicharem nebyla naplněna.

„Nemyslím si, že by Melichar ukončil kariéru, protože by nechtěl hrát tady a za chvíli nastoupil za jiný tým. Bylo to jeho rozhodnutí s přihlédnutím k rodinné situaci. My jsme mu poděkovali za jeho zájem hrát v Pardubicích a rozešli se jako kamarádi. Bylo to spontánní rozhodnutí jeho a jeho rodiny a my jsme mu to odstoupení od smlouvy umožnili, protože je těžké v takové chvíli hráče, byť není věkově za vrcholem své kariéry, přemlouvat. Zkusili jsme to, ale Josef si stál za svým. Pokud by nastoupil za jiný tým, řešili bychom to poté přes arbitrážní komisi,“ prohlásil Zbyněk Kusý.

Ostatně ta bude pravděpodobně řešit spor mezi pardubickým a českobudějovickým klubem, neboť bronzový medailista z minulé sezony nechce platit odstupné Českým Budějovicím za angažmá Josefa Melichara.

„Byli jsme vyzváni, abychom dodrželi smlouvu, ale řekli jsme, že nedošlo k jejímu naplnění. Hráč se u nás do ničeho nezapojil, my ho využívat nebudeme, a tudíž nemáme za co platit. Navrhli jsme sami budějovickému klubu, aby celou věc postoupil arbitrážní komisi,“ doplnil generální manažer HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Tým povede z pozice hlavního trenéra Pavel Hynek, jeho asistentem je Ladislav Lubina. Kapitánem mužstva zůstává Petr Koukal, jeho zástupci budou Aleš Píša a Radovan Somík. Hodně šancí by měli opět dostávat mladí hráči, pokud o svou příležitost budou příkladně bojovat.

„Mladých hráčů je v týmu hodně. Rákose se Zohornou již nepovažuji za mladé, to už je střední generace. Do čtvrté lajny máme Kousala, Buchteleho, Noska, který se jevil v přípravě velmi dobře, bohužel se zranil, Půhoného či Nahodila… Je pouze na nich, jestli dokáží talent podpořit i prací v trénincích, prostoru dostali a dostanou dost,“ poznamenal trenér Pavel Hynek.

Zámořské posily by měly být výrazným posílením

Ten při tvorbě sestavy chce vycházet z vazeb, které jsou v A týmu nastoleny a prokázaly svou údernost a funkčnost. „Podle mě ideální sestava neexistuje. Stále je někdo zraněný, či hráč na pár zápasů vypadne. Jsou tu dlouhodobé vazby, které nechceme trhat,“ řekl hlavní trenér A týmu.

„První lajna je jasná, tam hrají Koukal, Kolář a Starý. Ve druhé jsme mezi Barteka a Somíka dali Elkinse. V dalších lajnách jsou mladší kluci, od nichž čekáme posun dopředu, už to nejsou junioři, kteří hrají první zápasy. V sestavě bude nastálo sedm obránců, další dva budou chodit na střídavé starty a doplní tým v případě potřeby. To je příklad mladého Drtiny, u něhož potřebujeme, aby hrál a ne seděl u nás,“ uvedl trenér Pardubic.

Všichni si v Pardubicích hodně slibují od trojice zámořských hráčů. V obraně by měl tvrdit muziku Casey Borer, v útoku by pak své schopnosti měli prokázat Jonathan Sim a Corey Elkins. „Nejdéle je tu Elkins, kvalitu prokázal, do týmu zapadl bez problémů. Borer a Sim odehráli zatím jen tři utkání. Očekávání na ně jsou velká, ale důležitější než individuální statistiky je, jestli dokážou zapadnout do týmu. Počítáme, že budou pro tým posílením, ne doplněním,“ nechal se slyšet Pavel Hynek.

„Zúčastnil jsem se All Stars Game AHL. Byl jsem v kontaktu asi s patnácti zámořskými hráči. Vyjednávání není lehké, každý hráč má jiná měřítka. Na prvním místě mají NHL, pak KHL, poté případně Švýcarsko, Švédsko nebo Finsko. All Stars Game se zúčastnilo dalších 35 manažerů s podobným cílem, jako jsem měl já. Nemáme možnosti jako ostatní evropské týmy, proto musíme každé angažmá zvážit, abychom byli schopní dostát svým závazkům. Měli jsme na sportovním úseku seznam hráčů, které chceme v další sezoně přivést. Z prvních čtyř jsou tady tři. Bohužel Melichar se rozhodl přerušit profesionální kariéru. Chceme dávat příležitost hlavně odchovancům a mladým hráčům, ale jen s nimi se extraliga hrát nedá. I proto jsme angažovali zkušeného útočníka Sima,“ doplnil směrem k angažmá posil ze zámoří generální manažer Kusý.

Příprava se povedla. Sezona se ale hodnotí až po posledním zápase

Pardubický hokejový klub má za sebou poměrně úspěšnou přípravu. Dokázal zvítězit v Jižní divizi European Trophy a postoupit na finálový turnaj Red Bulls Salute, kde se ve čtvrtfinále střetne s pořádajícím Salcburkem. „Příprava se vydařila, sehráli jsme v ní devět zápasů, a všichni jsme rádi za postup na finálová klání European Trophy v Salcburku,“ poznamenal Pavel Hynek.

„European Trophy je asi jediná možnost, jak propagovat náš klub v zahraničí. My jsme určitě pro to, abychom v ní nastupovali i v budoucnu. Soutěž je pro nás přínosná a s učinkováním v ní jsme velmi spokojení,“ hodnotil Zbyněk Kusý.

„Všechny nás soutěž European Trophy zaujala. Myslím, že jak pro hráče, tak fanoušky, to byla zajímavá zkušenost,“ doplnil jej zástupce kapitána Radovan Somík.

Pardubice vstupují do nové sezony s cílem postoupit přímo do čtvrtfinále play off, tedy skončit do šestého místa v základní části. „Liga se hodně vyrovnala, kádry zkvalitnily všechny týmy. Kádr velmi posílily Plzeň nebo Sparta. Pak jsou v extralize týmy, které mají co napravovat – třeba Brno a Karlovy Vary. Budeme rádi, když se dostaneme mezi šest nejlepších, to je náš cíl. Pak už to necháme na sportovním štěstí a hlavně na hráčích,“ řekl Zbyněk Kusý.

„Chtěli bychom navázat na předešlé sezony. Ta se hodnotí vždy po posledním zápase a může vám být k ničemu, že se povedla základní část, když pak rychle vypadnete v play off. Chceme praktikovat celoplošný a atraktivní hokej, na který budou chodit diváci. Mým cílem je, abychom zlepšili bilanci domácích zápasů z loňské sezóny a bavili zaplněnou arénu,“ dodal Pavel Hynek.

Fotogalerie