29.08.2011
(HoH)

Byl to fofr, přiznal Václav Benák

PARDUBICE — Vysokorychlostní a kvalitní hokej viděli diváci v pardubické ČEZ Areně při zápase European Trophy mezi Pardubicemi a IFK Helsinky. Východočeši zdolali finského obra 2:1, museli si však sáhnout na dno svých sil. „Neskutečně rychlý zápas,“ hlesl po něm pardubický bek Václav Benák.

Obranné páry v utkání HC ČSOB Pojišťovna Pardubice – IFK Helsinky
Levý obránce Pár Pravý obránce
Jan Kolář 1 Aleš Píša
Václav Kočí 2 Vladimír Sičák
Casey Borer 3 Václav Benák
Petr Mocek 4 Jakub Nakládal

Škoda, že neexistuje statistika ujetých kilometrů za zápas. V tomto utkání se totiž létalo po ledové ploše, hrálo se nahoru a dolů. Neustále po celých šedesát minut. „V tom fofru se soustředíte hlavně na to, abyste nic nezkazili, byli v tempu a přidali něco svého,“ komentoval duel s finským mistrem.

Východočeši sehráli náročný ale povedený zápas! O to je skalp finského velkoklubu sladší. „Byl to jeden z nejtěžších duelů v European Trophy. Trochu bych ho přirovnal k souboji se švédským HV71. Helsinky skvěle bruslily, hrály dost do těla,“ přemítal Václav Benák.

Pardubice se mohly v nedělním duelu opřít o skvělý výkon Vladislava Koutského. Gólman domácího celku zneškodnil sedmadvacet střel soupeře. „Zachytal nám fantasticky. I díky němu jsme zaslouženě vyhráli,“ poznamenal.

Václav Benák naskočil v obou víkendových zápasech po boku Caseyho Borera. Dojem z jejich společného působení? Vysoce kladný! Vypadalo to, jako kdyby spolu hráli od nepaměti. Výborná souhra a vzájemná výpomoc zdobily jejich společnou hru.

Bylo by hezké se podívat do Solnohradu…

„To souvisí s tou jeho herní inteligencí. Je pro Evropu dobře stavěný, na první pohled je vidět jeho kvalitní bruslení. Čím déle tady zůstane, tím víc se bude zlepšovat. Adaptovat se dovede docela rychle, předvedl se už v prvním zápase proti Kometě, kdy v přesilovce poslal nádhernou gólovou nahrávku na Honzu Buchteleho,“ vysekl mu pochvalu.

Jejich spolupráce byla parádní. Vypadalo to, jako kdyby se během posledních dní sáhodlouze bavili, jak spolupracovat, a realizovali to v trénincích… „My si toho ale moc neřekli. Anglicky umím leda tak koukat. To mi ostatně jde výborně,“ pousmál se explzeňský bek.

„Casey je hodně inteligentní hráč a docela jsme si vyhověli. Nevím, co bude říkat on, ale mně se s ním hraje skvěle. Na to, že jsme toho spolu moc nenatrénovali a hráli spolu prvně, to snad nebylo špatné,“ pokračoval Václav Benák.

Pardubičtí hokejisté nedělní výhrou nad IFK Helsinky nakročili k účasti ve finálovém turnaji v Salcburku. „Ani jsme to v kabině nijak extra neprobírali. Ale jo, je to hezké, podívat se do Solnohradu,“ dodal dobře naladěný obránce HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.