24.08.2011
Jan Hrabal

Rychlý finský hokej? Ten má asi nejblíže k zámořskému pojetí

PARDUBICE — Švédský, německý a finský. S těmito všemi přívlastky pojetí ledního hokeje mají hokejisté HC ČSOB Pojišťovna Pardubice čerstvé zkušenosti. Se severskými týmy získali Východočeši takřka plný počet bodů, s německým Mannheimem smolně prohráli.

Pardubičtí hokejisté se v úterý po poledni vrátili z „eurotripu“, v jehož rámci sehráli dva zápasy European Trophy v Innsbrucku proti německému klubu Adler Mannheim a pak hráli v Tampere proti místní Tappaře.

Právě pojetí finského hokeje oslovil… „Byla tam řada šikovných hráčů. Vyzdvihl bych pohyb finských hráčů, důraz a dobré bruslení. Pak se mi líbila aktivita beků a jejich zapojování do útočné fáze,“ nechal se slyšet pardubický trenér Pavel Hynek.

To ostatně bylo více než patrné při prvním gólu Tappary Tampere do pardubické sítě. „Při něm si obránce Leimo sjel od modré, to se mi líbilo. Takové situace se v zápase několikrát opakovaly,“ uvedl kouč Pardubic.

„Finský hokej je velmi atraktivní, má nejblíže k pojetí zámořskému. Čili v něm vidíte rychlé bruslení, fyzický kontakt a souboje. To je právě ta zkušenost z European Trophy, vidíte i jiné styly a konfrontujete je s českým hokejem,“ pokračoval Pavel Hynek.

Pardubice se dokázaly zdatně měřit s oběma severskými velmocemi. Získaly v duelech s nimi v European Trophy osm bodů z devíti možných. „Jiný hokej hrají Švédové, oba zápasy s nimi byly parádní,“ poznamenal.

Naopak nezdarem skončila konfrontace s německým Mannheimem. „Němci hrají velmi zarputile, tam je cítit vliv kanadských hráčů a trenérů. Teď jsme si vyzkoušeli finský styl, který má také něco do sebe. Ti hrají nejvíce přímočaře. Je to poučné pro hráče i nás trenéry,“ řekl Pavel Hynek.

Nadešel čas „říznout“ do kádru

Pardubičtí hokejisté mají za sebou šest zápasů před startem extraligy. Východočeši hráli nejprve s Hradcem Králové, pak nastoupili do European Trophy, kde se mohou pochlubit solidním ziskem devíti bodů z pěti odehraných duelů.

Nyní jde ale do tuhého. Pardubice touží postoupit do finálového turnaje a zároveň vyladit formu pro extraligu, která startuje již za tři týdny. Nadešel čas „říznout“ do kádru?

„To je správná otázka. Na začátku European Trophy jsem říkal, že to je příprava. Ale v každém takovém utkání chcete vyhrát a hrát smysluplný hokej, aby vám zápas něco dal,“ jasně vyhlásil šéf střídačky.

„My třeba jeli do Liberce a nechali šest starších hráčů odpočívat. To však neznamená, že zápas je předem prohraný a podceňujeme ho. My hráli na tři lajny, dali jsme prostor mladším hráčům, abychom je viděli v pořádné zátěži,“ konstatoval Pavel Hynek.

Východočeši nechtějí žádný zápas podcenit. Nyní nadešel čas začít ladit sestavu pro extraligu. „Zbývají nám čtyři zápasy a od Brna začneme stavět přesilovkové formace, zapojíme kluky ze zámoří a začneme stavět lajny pro extraligu včetně korekcí v něm,“ doplnil trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.