22.08.2011
Jan Hrabal

Cenný obrat, kvitoval Pavel Hynek

TAMPERE — Takový zápas zklame a potěší a zároveň. Ostatně trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice Pavel Hynek hovořil po výhře 6:5 po samostatných nájezdech nad Tapparou Tampere. Na jednu stranu ho těšil obrat z 0:3 na 6:5, na druhou viděl spoustu individuálních chyb, které připravily mužstvo o tříbodový zisk.

„První třetina se nám vůbec nepovedla, prohráli jsme ji 0:3. Zápas jsme nepodcenili, góly napadaly po individuálních chybách mladých hráčů. Po první třetině jsme je vyselektovali, stáhli hru na tři útoky a zúžili i počet obránců. Ve druhé třetině jsme se zvedli a nakonec zápas otočili. Kluci nic nezabalili, ale vydřeli to, za to je musím pochválit, že po inkasovaných laciných brankách stále makali naplno, což se nakonec vyplatilo,“ hodnotil dvoubodovou výhru trenér Pardubic.

První třetina se Východočechům vůbec nepovedla. Pardubice ji prohrály 0:3, Tappara využila třech individuálních chyb v pardubické hře. Od druhé dvacetiminutovky se hra hostů zvedala tak, že nakonec dokázali zápas otočit.

„Co jsme si řekli o první pauze v kabině, to si necháme pro sebe. Nebudu mluvit o tom, že jsme kopali do koše, nebo tak. Samozřejmě jsme zvýšili hlas, ale chuť otočit zápas musí jít z každého hráče. A je důležité, že to nezabalili a zápas zvrátili,“ pokračoval Pavel Hynek.

Ten ostatně přichystal od druhé části hry několik změn. Tou nejdůležitější bylo stažení hry na tři útočné formace. Zvýšené tempo menšího počtu rotujících hráčů nakonec slavilo dvoubodový úspěch. „Pak jsme začali hrát aktivně. Kluci sami chtěli to otočit, to je důležité,“ poznamenal.

I tak to nebylo v Tampere jednoduché. Pardubice poměrně rychle snížily z 0:3 na 2:3 ze svého pohledu. V závěru druhé třetiny ale Tappara udeřila… „Gól na 2:4 jsme dostali třicet jedna sekund před koncem druhé třetiny v oslabení. Ale vždy jsme dokázali odpovědět, to bylo důležité. Snížili jsme a pak soupeř odskočil lacině. Klíčové bylo, že jsme v závěru utkání proměnili dvě přesilové hry a vyrovnali na 5:5,“ konstatoval.

Trenéři rozhodli o střídání brankářů předem

„Pro mě je cenné, že na mužstvu bylo cítit, že i za stavu 0:3 se chtělo kousnout a udělali jsme z toho zápas,“ zdůraznil trenér HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Zápas dospěl do prodloužení, to přineslo pouze dvě nevýrazné střely na pardubickou bránu, a tak rozhodnout musely samostatné nájezdy. V nich sáhli trenéři ke změně gólmana. Martin Růžička nahradil Vladislava Koutského.

„O tom jsme se s Láďou bavili před třetí třetinou, že v případě, že toto nastane, že to zkusíme. Chtěli jsme, aby si Martin Růžička vyzkoušel penalty coby nerozcvičený. Taková situace totiž v lize může nastat, takže jsme toho využili,“ řekl Pavel Hynek. Penalty nakonec Východočeši zvládli. Po první sérii sice prohrávali 0:1, ale pak se střelami mezi betony prosadili Petr Koukal a Martin Bartek.

Zápas v Tampere ukázal Pardubicím pojetí finského hokeje, které je pro diváka velmi atraktivní. „U soupeře bych vyzdvihl pohyb, důraz a aktivitu obránců, kdy oni se daleko více zapojovali do útočných fází. Připravovali jsme se na to, Vláďa Sičák nám to ostatně zdůrazňoval, ale i tak jsme měli problémy s najížděním jejich beků. Takhle vlastně padl druhý gól Tappary,“ dodal trenér pardubických hokejistů.