21.08.2011
Jan Hrabal

I Hradec Králové měl víc šancí než Mannheim, litoval Petr Koukal

INNSBRUCK — Pořádně zakaboněná nálada vládla v pardubické kabině po porážce 0:1 v European Trophy s německým týmem Adler Mannheim. Východočeši mohli žehrat na mizernou koncovku, ta je připravila o bodový zisk. „Jsem absolutně naštvaný, že jsme takový zápas prohráli,“ mrzutě prohlásil pardubický kapitán Petr Koukal.

Po dvou výhrách nad švédskými kluby přišly dvě porážky. Pardubice nejprve ve čtvrtek přivezly bod z Liberce za remízu 1:1 v základní hrací době, s Mannheimem se gólově neprosadili.

Po svižných a vyhraných zápasech proti švédským klubům přišla zpomalení. Výsledkové i herní. „Nemyslím si, že by to byla se Švédy větší jízda. Bylo tady neskutečné vedro, ale nejspíš rozhodlo, že jsme na začátku nedali gól při dlouhé přesilovce pět na tři,“ hledal důvody pardubický kapitán.

Hokejisté Pardubic byli po celý zápas aktivnější, žel v předbrankovém prostoru neškodní. „Němci nahodili puk a dali gól. My jsme v podstatě útočili sedmapadesát minut na jejich branku, což jsem před zápasem rozhodně nečekal. Pravda ale je, že jsme se porazili sami. Nedali jsme góly. Zápas byl jinak absolutně v naší režii,“ komentoval průběh duelu v innsbrucké hale.

„Šancí jsme měli opravdu hodně. Šli jsme třeba dva na jednoho, Martin Bartek přihrával Robertu Kousalovi, Honza Starý, když šel do gólové střely, zlomil hokejku, Jakub Nakládal dostal puk sám před bránu… Vyložených šancí jsme neměli mraky, ale bylo jich o devadesát devět víc, než jich měl soupeř. Stejně jsme prohráli 0:1,“ pokračoval ve smutném hodnocení.

Měli jsme zvládnout závěr lépe a nenechat se vyprovokovat, přiznal šikovný centr

Východočeši se snažili, útočili, ale proti houževnaté obraně kanadsko-německého výběru se neprosadili. „Byli si dobře vědomi, že vedou 1:0 a zatáhli to. První třetina byla z mého pohledu nejvyrovnanější. Měli jsme přesilovky, ale Mannheim se snažil směrem dopředu, chodil do útoku. Od druhé třetiny se ale nedostal do ničeho. Jsem absolutně naštvaný, že jsme takový zápas prohráli. Když to přeženu, i Hradec Králové měl proti nám v přátelském utkání víc šancí než Mannheim,“ jasně prohlásil.

Jenže ani jednu šanci hosté nevyužili. V závěru základní hrací doby ve vlastním oslabení hráli power play, v ní se do poslední zaznamenáníhodné příležitosti dostal právě hráč s číslem 42. „Dostali jsme se do šance, Honza Kolář vystřelil a borec to tam chytil rukou. Za to by podle mě mělo být trestné střílení. Ale rozhodčí to neviděli, takže to je jedno,“ poznamenal.

A samotný konec? Devět sekund před koncem se Petr Koukal popral s Christopherem Leem. Výsledek? Čtyři minuty pro hráče německého celku a tři dvojité tresty pro kapitána Pardubice.

„Vedli 1:0 a začali provokovat, my jsme byli podráždění. Šli jsme do toho na sto procent. Možná šlo zvládnout závěr lépe a nemuseli jsme se nechat vyprovokovat. Celkově je to strašná škoda, měli jsme získat tři body,“ dodal Petr Koukal.