27.06.2011
Jan Hrabal

Martin Bartek koketoval s KHL, rád ale pokračuje v Pardubicích

PARDUBICE — Jeho odchod byl skoro jistý. Pardubice však své útočné eso udržely. Útočník Martin Bartek podepsal s vedením pardubického hokejového klubu novou smlouvu a v další sezoně bude pokračovat na východě Čech.

„Měl jsem i jiné nabídky z české extraligy, ale rozhodl jsem se zůstat v Pardubicích,“ prohlásil slovenský forvard, který v minulé sezoně vstřelil v pardubickém dresu dvaadvacet branek.

V soutěžním extraligovém ročníku 2010/2011 se vytáhl. A tak to vypadalo, že odejde do Kontinentální hokejové ligy. Přesun na východ se však nekonal. „Řešil jsem nabídky pár mužstev, nakonec to zůstalo na Nižněkamsku, se kterým jsem byl víceméně dohodnut,“ přiznal Martin Bartek.

„Měli jsme tam hrát s Liborem Pivkem, ostatní kluby mezitím padly. Rozhodl jsem se jím tam a trenér, co měl odejít, prodloužil smlouvu a prohlásil, že Čechy a Slováky v týmu nechce. Proto to padlo,“ pokračoval slovenský kanonýr.

Velikou aktivitu při skládání kádru projevuje v posledních týdnech tým HC Lev, který bude hrát Kontinentální hokejovou ligu v Popradu. „Nějaké kontakty mezi námi proběhly, ale agent mi to pak nedoporučil, nepatřil bych mezi vytěžované hráče. Já potřebuji hrát a pomáhat mužstvu,“ nechal se slyšet.

A tak se rozhodl zůstat v Pardubicích… „Měl jsem i jiné varianty z české extraligy, jedna byla i finančně zajímavější na více let, ale dal jsem si pro a proti a rozhodl jsem se zůstat v Pardubicích. Všechno tady znám, vybudoval jsem si tady vloni nějakou pozici a tam bych musel začít znova. Proto jsem se rozhodl zůstat,“ popsal svoje přemýšlení, na jehož konci byl podpis nové smlouvy na východě Čech.

Zůstal Pavel Hynek. I proto Martin Bartek pokračuje v Pardubicích

Konkurenční nabídka, o které hovořil, byla finančně atraktivnější. „To se těžko srovnávalo s tím, co jsem podepsal v Pardubicích. Jak jsem říkal: pro mě je důležité, aby se cítila rodina dobře a já měl totéž v mužstvu. V Pardubicích je super parta, kluci mě skvěle přijali a já tu chci pokračovat a pomáhat týmu,“ konstatoval Martin Bartek.

Dalším důvodem, který převážil rozhodnutí na pardubickou stranu, je fakt, že na východě Čech pokračuje trenér Pavel Hynek, jenž do pardubického hokejového klubu přišel v průběhu minulé sezony.

„Čekal jsem i na to, kdo tu budu trénovat. Pavel Hynek sem vloni přišel, snad jsme si dobře rozuměli, řekl bych také, že lépe jak s trenérem Jandačem. I on se mnou víc komunikoval a já potřebuji, aby mi trenér věřil a on má zkušenosti s hráči jako já a i to sehrálo svou roli,“ poznamenal útočník HC ČSOB Pojišťovna Pardubice.

Martin Bartek při svém posezonním hodnocení byl podle svých slov spokojený zejména se základní částí, v ní vstřelil devatenáct branek. Po skončení vyřazovacích bojů byl ke své výkonnosti kritický.

Právě ve vyřazovacích bojích by rád zvýšil svůj gólový příspěvek týmu. To je jedno z jeho přání do nové sezony. „Chci zůstat zdravý a pokračovat ve výkonech. Určitě budeme hrát na dobré úrovni. Musíme hrát po kupě a snad se nám budou vyhýbat zranění v play off a nebude to jako vloni. Pak zahrajeme dobrý výsledek,“ prohlásil.

European Trophy bude zajímavá soutěž

Ve čtvrtfinále play off České pojišťovny vstřelil tři branky, v semifinále se neprosadil. „Po posledním domácím zápase se Zlínem asi sedm hráčů odpadlo, bylo to složité. Měl jsem čtyřicítky horečky, po třech dnech to neustávalo, tak jsem si musel vzít na pět dní antibiotika a rovnou s nimi jsem jel hrát v pátek do Vítkovic. Tělo neposlouchalo, necítil jsem se dobře a i to ovlivnilo moje výkony v semifinále,“ hořce komentoval.

Teď už je ale semifinálová série s Vítkovicemi minulostí. Pardubický hokejový tým se připravuje na novou sezonu. I Martin Bartek se do ní zapojil. „Sedm roků jsem trénoval sám podle svého plánu. Dřív jsem trénoval hlavně na rychlost, teď jedeme na vytrvalost a objemová cvičení. Dává mi to zabrat, ale musím se s tím popasovat,“ prohlásil.

Jedním z vrcholů předsezonní přípravy bude European Trophy. V něm se Pardubice střetnou s řadou zahraničních soupeřů. A právě na tyto souboje se Martin Bartek těší. I kvůli pardubické partě, která ho vloni po příchodu oslovila.

„Byl jsem v mnoha týmech, ale tady jsem se vloni cítil fakt super. Kluci mi sedli, já nemohu hrát v týmu, kde každý přeje jen to špatné tomu druhému, to není nic pro mě. Ten jeden tým byl zajímavější pro mě z finanční stránky, ale po hokejové jsem si byl jistý, že lepší jsou Pardubice,“ prohlásil.

„European Trophy bude lepší oproti klasickým přípravným zápasům, změříme síly s týmy z jiných evropských lig. Snad uhrajeme dobrý výsledek. Těším se na zápasy s Mannheimem. V Německu jsem čtyři roky, mám tam dost kamarádů, tak to bude určitě zajímavé. Ve skupině máme také Švédy a Finy, to bude neméně zajímavé,“ doplnil Martin Bartek.