24.06.2011
Jan Hrabal

Inline hokej se hraje ve čtyřech hráčích, proto je takticky svázanější

PARDUBICE — Jako dobře řízená střela letí turnajem česká inlinová reprezentace na mistrovství světa v Pardubicích. Ve včerejším zápase dokázali Češi rozstřílet ve čtvrtfinále Slovensko 9:2 a dnes od 18.00 hodin změří síly se Švédskem v boji o finále.

Play off české reprezentace na mistrovství světa v inline hokeji
Druh Datum Zápas Výsledek/čas
Čtvrtfinále Čtvrtek 23. června 2011 Česká republika – Slovensko 9:2
Semifinále Pátek 24. června 2011 Česká republika – Švédsko 18.00 hodin

Šampionát inline hokeje si podmaňuje Pardubice. Včerejší derby se Slovenskem navštívilo přes čtyři tisíce diváků a ti viděli zápas s exhibičním nádechem pro český výběr. Sedmigólový rozdíl hovoří jasnou řečí.

Asistentem trenéra Petra Hemského, který pracuje v pardubickém hokejovém klubu jako hlavní skaut, je Jan Procházka. Toho fanoušci znají coby videokouče Pardubic a české hokejové reprezentace.

„Tady nejsou realizační týmy tak široké jako u ledního hokeje. Tady jsem asistent trenéra a zároveň videokouč, takže sleduji hru soupeře. Video je dobrá pomůcka i v tomto sportu,“ usmívá se Jan Procházka.

„Co se týče pohledu na hru, tak tady je prostorově jinak řešena a vznikají jiná rozestavení. V inline hokeji totiž hrají jen čtyři hráči. Jak to vnímám, tak tady je hra organizovanější a takticky svázanější. Každý se bojí udělat chybu, ví, že už tam jsou pak jen tři hráči, proto je potřeba být opatrný,“ pokračuje asistent trenéra české inline hokejové reprezentace.

Běžný fanoušek spatřuje několik rozdíl mezi ledním a inline hokejem. Práce videkouče je podle něj u varianty s bruslemi s kolečky lehčí. „Je to jednodušší, neboť hra je pomalejší. Snadněji tak rozeznáte záměry, a co chce kdo hrát. Možností a kombinací díky menšímu počtu hráčů je méně než na velkém ledním hokeji,“ tvrdí Jan Procházka.

Český tým myslí vysoko. Může si to dovolit

Svěřenci trenérské dvojice z Pardubic Petr Hemský – Jan Procházka vyhráli všechny dosavadní zápasy. Po dni volna rozmontovali Slovensko ve čtvrtfinále jasným způsobem. Toužebně očekávaná desítka se nekonala, i tak diváci s radostí aplaudovali českým reprezentantům.

„Po výsledcích v základní skupině jsme šli do utkání jako favorité. Chtěli jsme začít aktivně, což se nám povedlo. Vstřelili jsme první gól, pak jsme ale měli horší pasáž, ale zase jsme se dostali do naší hry a zápas jsme zvládli perfektně. Navíc jsme nebyli vylučovaní, to je velmi důležité, to je největší pozitivum tohoto utkání,“ hodnotí vydařený zápas asistent trenéra české inline hokejové reprezentace.

Český celek těží z jedné velké devízy. Tou je vyrovnanost. Ve včerejším utkání se bodově prosadili všichni hráči v poli kromě Jana Bessera. „Máme tři vyrovnané čtyřky, všichni hráči jsou produktivní, to je velmi důležité do dalších bojů,“ je rád Jan Procházka.

Ten povede český tým dnes v souboji o finále. „Připravíme se na duel se Švédy jako na každý jiný zápas. Ráno se dobře rozbruslíme, abychom byli v tempu. Zápas se Slovenskem nebyl v takovém tempu, jako čekáme od zápasu se Švédskem,“ říká před zápasem s týmem, který Češi porazili v základní skupině 6:3.

„Před turnajem bychom brali každou medaili, ale teď už věříme a chceme projít až do finále. Švédové byli už ve skupině těžkým soupeřem, i přesto chceme jednoznačně postoupit,“ dodává věříc, že do pardubické ČEZ Areny dorazí opět početná výprava fanoušků.