26.05.2011
Jan Hrabal

Nahoru a dolů do úmoru. Hokejisté ladí formu také na „Kuňce“

KUNĚTICKÁ HORA — Vysoké tréninkové dávky nabírají v těchto dnech pardubičtí hokejisté. Ti pod vedením trenérské dvojice Pavel Hynek – Ladislav Lubina čerpají síly do nové sezony. Pestrý program v okolí Pardubic vylepšuje i Kunětická hora, kam jezdí na cyklistické etapy.

Zatímco letní počasí vybízí spíše k lenošení u vody, hokejisté Pardubic nemají na nic takového ani pomyšlení. Ve čtyři hodiny odpoledne se odpoledne scházejí u ČEZ Areny, třeba teď ve čtvrtek odjeli do Rábů pod Kunětickou horou.

„Odtud jsme vyráželi nahoru až k hradu a zpátky, toto si hráči zopakovali v celkem šesti etapách,“ přiblížil čtvrteční odpolední program trenér HC Eaton Pardubice Pavel Hynek.

Motivace pomohly, hráči jeli v limitech

Zatímco v úvodu tohoto cvičení zdobí tváře hráčů úsměvy, s přibývajícími kilometry v sedlech je pot rozhání a nahrazuje jinými výrazy. Nahoru, dolů, nahoru, dolů a tak dále… K nejlepším cyklistům patří obránci Václav Benák, Jan Kolář, v útoku se daří Danielu Rákosovi nebo Tomáši Zohornovi.

Trenéři mají úkoly jasně rozděleny, všechno klape včetně počasí… Pavel Hynek spolu s Martinem Mandysem vytvořili malý základnový tábor v Rábech, na kopci na Kunětické hoře hlídkují Ladislav Lubina a Libor Hovorka.

Mobily řinčí, oba trenéři jsou v neustálém spojení, zapisují si časy do připravených archů a analyzují je. „Hráče jsme motivovali tak, že kdo zajel pátou a šestou etapu v limitech, který jsme stanovili po prvních čtyřech etapách, tak sedmou nejel. Hráče je potřeba motivovat, tohle zafungovalo parádně,“ liboval si Pavel Hynek.

Když je potřeba, tak si hráč vyslechne ostřejší slova, aby zrychlil. Pokud je vidět, že maká naplno, tak jej trenéři pochválí. „Já už jedu ale na krev,“ vyhrkl ze sebe Václav Kočí, když se dozvěděl, že se trochu zhoršil. „Já vím, Kočko, je to stále dobré!“ reagoval ihned Ladislav Lubina po zhlédnutí stopek.

Jsou to pašáci, chválil kolemjedoucí

Slunečné počasí vybídlo rekreační cyklisty k výletu na Kunětickou horu. Někteří z nich se snažili stačit tempu hokejistů. Neúspěšně však… „Co to tady je za sportovce?“ ptal se pán středního věku, když se v opoždění za nimi doplahočil na vrchol.

„My jsme hokejisté, trénujeme na novou sezonu a vy to máte za osm minut a padesát vteřin,“ vtipně reagoval Ladislav Lubina v cíli. „A kluci to právě jeli pošesté.“ A když to dořekl, tak z hradu zařinčela brnění ze souběžně hraného představení.

„Tak to klobouk dolů, já jsem se teď vydrápal. Kluci mají můj obdiv, jsou to pašáci,“ zvolal rekreační sportovec a pokračoval na nádvoří.

O hokejisty HC Eaton Pardubice se zajímali i další turisté, někteří si je dokonce fotografovali, kterak se ženou nahoru. Jedna maminka s malým synkem chvíli poklábosila s Ladislavem Lubinou a Liborem Hovorkou, když čekali na další přijíždějící.

Hned na to oba borci plánovali další cyklistické etapy v Krkonoších, kde budou hokejisté Pardubic příští týden na soustředění. „Ve tři vyjedeme od baráku, ve čtvrt na čtyři budeme ve Vrchlabí,“ dávalo do kupy duo Lubina – Hovorka.

První blok letní přípravy vyvrcholí v Krkonoších

Čtvrteční trénink na Kunětické hoře byl pouhým zlomkem toho, co východočeští hokejisté podstupují v náročné letní přípravě. „Pracujeme naplno. Po úvodním zapracování jsme zintenzivnili přípravu. Teď jsme se zaměřovali hlavně na obecnou vytrvalost a soustředění v příštím týdnu bude vrcholem aerobního bloku,“ uvedl Pavel Hynek.

Model letní přípravy je podle něj klasický. „Máme osm týdnů, pondělí, úterý a čtvrtek trénujeme dvoufázově a model je takový, že v pondělí, středu a pátek chodíme do posilovny, takže cvičíme s činkami a na strojích. To kombinujeme v úterý a čtvrtek s tělocvičnami, drahami a hrami, ve středu máme tenis. Jezdíme na kole minimálně jednou týdně, dále chodíme na spinning. Je toho zkrátka více než dost, podstatné je i běhání,“ vyjmenoval všechny činnosti.

„Letní příprava trvá zhruba osm týdnů, to je zlomek z celé hokejové sezony. To máte šedesát tréninkových dávek, to se dá v pohodě zvládnout. My chceme udělat přípravu co nejpestřejší. Vždycky se ve sportech o něco hraje, ať už je to tenis, basketbal, florbal a další doplňkové sporty. Trošku to vždy nahecuje atmosféru. Snažíme se rozbourávat stereotyp,“ pokračoval trenér Pardubic.

Všichni v kabině A mužstva jsou s jejím pokračujícím průběhem spokojeni. „Zatím nám přeje počasí, vyhýbají se nám zranění a vše je v potřebném tempu. Hrajeme také tenis o drobné peníze, basketbal a další kolektivní sporty o cvičení. Kluci se mezi sebou hecují a snadno najdou motivaci, to je dobře,“ dodal kouč pardubických hokejistů.

Fotogalerie