09.05.2011
Jan Hrabal

A tým HC Eaton Pardubice přebírají Pavel Hynek a Ladislav Lubina

PARDUBICE — V pondělí 9. května 2011 v 9.00 hodin začne suchá letní příprava hokejistů HC Eaton Pardubice. Tu povede nová trenérská dvojice Pavel HynekLadislav Lubina. Novým kondičním trenérem se stal Miroslav Nosek.

Realizační tým HC Eaton Pardubice
Pavel Hynek Pavel Hynek
trenér
Ladislav Lubina Ladislav Lubina
trenér
Miroslav Nosek Miroslav Nosek
kondiční trenér
Jaroslav Landsman Jaroslav Landsman
trenér brankářů
Bohuslav Šťastný Bohuslav Šťastný
vedoucí mužstva
 
Libor Hovorka Libor Hovorka
kustod mužstva
Martin Mandys Martin Mandys
masér
 
MUDr. Jan Vanáč MUDr. Jan Vanáč
lékař mužstva
MUDr. Zdeněk Koreček MUDr. Zdeněk Koreček
lékař mužstva
MUDr. Tomáš Rejda MUDr. Tomáš Rejda
stomatolog mužstva

„Letní přípravu povede trenérská dvojice Pavel Hynek – Ladislav Lubina. V určitých oblastech, kde je nutná vyšší specializace, ji povede nový kondiční trenér Miroslav Nosek,“ oznámil generální manažer HC Eaton Pardubice Zbyněk Kusý.

U mužstva tak pokračuje Pavel Hynek, který působil v minulé sezoně působil u mužstva s Josefem Jandačem, jenž odešel do pražské Sparty. „Pavel Hynek odvedl po boku Josefa Jandače výbornou práci,“ řekl pardubický manažer.

„Pavel Hynek přišel po odchodu trenéra Votruby, mančaft dobře zná a my chtěli zachovat určitou kontinuitu, která se nám několikrát v minulosti osvědčila,“ ozřejmil generální manažer pardubického hokejového klubu.

„V tuto chvíli v době letní přípravy se jedná o kompletní trenérský tým. K doplnění realizačního týmu ale může dojít. Jméno a pozici s odpovědností bych v tuto chvíli nerad komentoval,“ pokračoval Zbyněk Kusý.

K mužstvu se po necelých třech letech vrací Ladislav Lubina. Dřívější rekordman v počtu startů v naší nejvyšší soutěži působil v minulé sezoně v Kometě Brno. „Doplnění realizačního týmu jsme důkladně diskutovali s vedením klubu a rozhodli jsme se dát příležitost odchovanci Ladislavu Lubinovi,“ prohlásil generální manažer HC Eaton Pardubice.

„Každý trenér se vyvíjí. Je nutné si uvědomit a nezavírat oči před tím, proč Ladislav Lubina odešel z Pardubic. Je tu určitý časový horizont, který by měl pomoci stabilizaci situace. Všichni věříme, že svou zodpovědnou prací pro klub splní naše očekávání,“ doplnil Zbyněk Kusý.

Pavel Hynek

Pavel HynekPavel Hynek začínal na ledě pražské Sparty, kde prošel všechny věkové kategorie od přípravky až do juniorů. Následovalo studium na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy obor trenérství a současně hrál druhou národní ligu za pražský ČLTK.

Pavel Hynek stál na střídačkách různých týmů již od dokončení fakulty. Velkou část této velké porce strávil u kormidla Sparty, kde trénoval tamní mladíky. S juniorkou vyhrál mistrovství republiky, posléze pracoval u A týmu Pražanů. V sezoně 1999/2000 jej získal po boku Františka Výborného, o dva roky spolu s Václavem Sýkorou.

Pavel Hynek byl úspěšný i u reprezentační mládeže, v roce 2001 získal mistrovský titul coby asistent trenéra u českého národního týmu do dvaceti let.

Velkou výzvou pro něj bylo jmenování do pozice hlavního trenéra Ústí nad Labem v roce 2004. Slovan se v sezoně 2005/2006 stal vítězem první ligy, ve finále porazil Mladou Boleslav. V baráži o extraligu ale neuspěl se Vsetínem. O rok později byl v průběhu sezony od prvního mužstva odvolán.

Další jeho štací bylo Znojmo, kde se setkal se svým učitelem z vysoké školy Václavem Sýkorou, v roce 2008 převzal coby hlavní kouč celek Plzně. Západočeský tým přivedl přes vypjaté čtvrtfinále s Pardubicemi do dalšího kola play off, ve kterém Plzeň narazila na Slavii.

Jeho doposud posledním angažmá v české nejvyšší soutěži bylo působení na lavičce pražské Sparty, kde začal minulou sezonu, ale koncem října byl odvolán. V tomto soutěžním ročníku pokračoval v Karlových Varech, ale nedokončil jej.

Sezonu 2010/2011 začal na postu hlavního trenéra slovenského velkoklubu HC Slovan Bratislava. Po prohře ve Skalici ve 25. kole slovenské extraligy byl odvolán a 24. listopadu 2010 se přesunul do Pardubic.

Ladislav Lubina

Ladislav LubinaLadislav Lubina, který aktivně působil na nejvyšší hokejové úrovni přes dvacet let, se narodil 11. února 1967 ve Dvoře Králové nad Labem. V české a československé nejvyšší soutěži, kde nastoupil za Pardubice, Třinec a Jihlavu, odehrál 910 utkání. V nich patřil k nejzarputilejším a nejbojovnějším hráčům. Vynikal jako velmi pracovitý útočník, na ledě platil za velkého srdcaře, který nikdy nikomu nic nedaruje.

Prvně v nejvyšší soutěži nastoupil v sezoně 1984/1985, z předchozí sezony měl zkušenosti z mistrovství světa hráčů do osmnácti let. V sezoně 1986/1987, kdy byl na vojně v Dukle Jihlava, se zúčastnil juniorského mistrovství světa, jež se konalo na Slovensku. Zde zaznamenal čtyři branky. Ladislav Lubina nastoupil v československém dresu i na dvou předcházejících šampionátech juniorů.

Za reprezentaci nastoupil v roce 1992 na olympiádě v Albertville, startoval na čtyřech mistrovstvích světa (1990, 1991, 1992 a 1998) a Kanadském poháru v roce 1987. Po návratu do Pardubic se postupně vypracoval v jednoho z tahounů týmu, ve kterém patřil k oporám, na které bylo spolehnutí.

V sezoně 1990/1991 vyhrál soutěž o nejlepšího střelce československé ligy, když v padesáti zápasech nastřílel čtyřicet jedna branek. To je dnes téměř nevídaná porce! Po společenských změnách na počátku devadesátých let minulého století Ladislav Lubina odešel do zahraničí. Krátkou zkušenost má z finské nejvyšší soutěže, kde odehrál dvě utkání za Lahti, pak působil v Německu a Švýcarsku. Nadobro se do České republiky vrátil v létě 1995. Vyjma dvou sezon odehraných v Třinci strávil Ladislav Lubina zbytek své extraligové kariéry v Pardubicích, se kterými v sezoně 1988/1989 získal mistrovský titul.

Ladislav Lubina několikrát potěšil hokejové fanoušky pohlednými kousky, v sezoně 2002/2003 získal Zlatou helmu za nejkrásnější akci sezony v utkání 36. kola s Třincem, kdy v oslabení neskutečným způsobem obalamutil tři hráče soupeře a v pádu skóroval. Video z této akce si můžete prohlédnout na internetových stránkách Zlaté helmy.

Během své bohaté kariéry nastřílel 337 branek v naší nejvyšší soutěži, dalších pětadvacet přidal za československé a české národní mužstvo, s celkem 362 zásahy je členem Klubu ligových kanonýrů. Ladislav Lubina bavil publikum nejen na ledové ploše. Patřil v Pardubicích (když za ně hrál) k nejoblíbenějším hráčům, naopak u soupeřů byl často velmi nevábně přijímán.

Po skončení aktivní kariéry se dal na trenérskou dráhu. Nejprve působil v Chrudimi, kterou vytáhl mezi druholigovou elitu, v závěru listopadu 2007 se stal asistentem trenéra HC Moeller Pardubice, kde působil do srpna roku 2008. Jeho poslední extraligovou štací byla Kometa Brno, zde působil v sezonách 2009/2010 a 2010/2011, kterou dokončoval na postu hlavního trenéra.