27.03.2011
Jan Hrabal

Martin Růžička naskočil do nájezdů a v nich zářil, Eaton přesto prohrál

OSTRAVA — Až pátá série samostatných nájezdů rozhodla o porážce hokejistů HC Eaton Pardubice v pátém utkání v Ostravě. Eaton dokázal vyrovnat dvougólové manko, nakonec však přesto odešel poražen. „Je mi to líto, že jsme prohráli. Vítězství tady bylo blízko,“ láteřil po skončení utkání brankář Martin Růžička.

Pardubický odchovanec nastoupil do kasy až před penaltami, sedmdesát minut hry odchytal Adam Svoboda. A skvěle! „S Adamem a s trenéry jsem se bavil před zápasem, že když dojde k nájezdům, tak do nich možná nastoupím,“ nechal se slyšet Martin Růžička.

Tuto situaci řešil se svým starším kolegou i trenéry. „Bavili jsme se o tom s Adamem před zápasem, co bych říkal na to, kdybych šel do brány. Já mu říkal, že to nevadí, on mi řekl, že mi dá vědět,“ přiblížil momenty, které ho nasměrovaly proti vítkovickým útočníkům.

Martin Růžička vychytal čtyři série, v páté kapituloval… „Jiří Burger si najel a dal mi to mezi nohy. Škoda, že jsem to nechytil,“ litoval pardubický brankář.

„V prvním nájezdu jel proti mně Petr Pohl, ten mi to cpal mezi nohy, udělal jsem ale rozklek a měl jsem to. Druhý jel Viktor Ujčík, ten to zkoušel nad beton na vyrážečku a taky se mi to povedlo vychytat stejně jako Jiřího Burgera poté,“ pokračoval gólman Eatonu.

Po vyrovnání byly Pardubice na koni

Vítkovice nakonec přetlačily Pardubice v dovednostní disciplíně. „Každý mančaft má v týmu osobnosti, které jsou šikovné. Vítkovice, Třinec i Slavia má velké hráče, kteří dokáží rozhodovat, my je máme také, ale dneska to bohužel nevyšlo,“ komentoval porážku 2:3 po penaltách.

Pardubice otevíraly v průběhu zápasu rakev zevnitř. Po druhé třetině prohrávaly 0:2 a málokdo věřil, že proti nastartovaným Vítkovicím se zmůžou na odpor. Ve třetím dějství do toho ale dali Východočeši opravdu všechno a po gólech Petra Koukala a Aleše Píši srovnali krok.

„Dali jsme gól, ten nás nakopl a je srazil. Hokej se změnil, my byli na koni, škoda, že jsme to neotočili. Měli jsme šance, Martin Bartek ujel a mohl strhnout vedení na naši stranu, ale to je kdyby… Prohráli jsme a končí sezona. Škoda…“ řekl Martin Růžička.

Pardubice tak zakončí sezonu na nejhůře čtvrtém místě. „Nechci hodnotit toto umístění bezprostředně po skončení série. Jsme plni emocí, věřili jsme, že to ještě otočíme,“ doplnil posmutněle.