16.2.2011
Jan Hrabal

Pardubickou show s Kladnem okrášlily čtyři Somíkovy góly

PARDUBICE — V exhibici pardubické útočné krásy proměnili hokejisté Eatonu duel 50. kola Tipsport extraligy s Kladnem. Východočeši potvrdili roli favorita a i díky čtyřem brankám Radovana Somíka vyhráli 7:3. Pardubice se tak vrátily do elitní šestky, beznadějný není ani posun výše.

Tipsport extraliga, 50. kolo, středa 16.2.2011, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Rytíři Kladno

7:3
3:1, 3:1, 1:1
Branky a nahrávky: 6:55 Bartek (Kaberle), 10:35 Somík (Bartek, Radil), 12:40 Somík, 30:50 Somík (Bartek, Špirko), 36:51 Koukal (Kolář I, Starý), 55:17 Somík (Kolář I) – 5:44 Valský (Patera, Eberle), 29:30 Drtina (Nedvěd, Patera), 40:38 Kalla (Bicek) Rozhodčí: Blecha, Mikula – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:4, navíc Smoleňák (Kladno) 10 minut osobní trest. Využití: 2:1. Diváci: 8147. Střely na branku: 42:27. Průběh utkání: 0:1, 4:1, 4:2, 6:2, 6:3, 7:3. Nejlepší hráči: Radovan Somík – Pavel Patera.
Dynamo Pardubice: Růžička – M. Drtina, Kaberle, Jillson, Mezei, Kolář II, od 40:00 navíc Mocek – Kolář I, Koukal, Starý – Somík, Radil, Bartek – Pineault, Špirko, Buchtele – Semorád, Kousal, Rákos. Trenéři: Josef Jandač a Pavel Hynek.
Rytíři Kladno: Cikánek (20:00 Falter) – Nedvěd, J. Drtina, D. Růžička, Toman, Procházka, Piskáček, Mrázek, Kameš – Bicek, Patera, Kuchler – Smoleňák, Kalla, Bílek – Hovorka, Hašek, Bělohlav – Eberle, Valský, Kotrla. Trenéři: Petr Tatíček a Jiří Kopecký.

Komentář

Pardubice se představily v utkání 50. kola bez řady opor. Mimo hru zůstal i Aleš Píša, zlomený malíček nepustil mezi extraligy Jakuba Nakládala.

Kladno vedlo jenom chvíli

Pardubice se do svého soupeře nepustily extra zhurta, snad jen Špirkova střela z 5. minuty měla gólová parametry. Bohužel pro domácí však těsně minula Cikánkovu klec. O chvíli později se Eatonu nepovedl další útočný výpad, čehož hosté dokonale využili. Ve čtyřech (!) hráčích se vydali do brejku proti jedinému beku a po rychlém vyšachování střílel Jakub Valský do prázdné branky – 0:1.

Vedení vydrželo Kladnu pouze 71 sekund. Svým devatenáctým gólem v sezoně se o to postaral Martin Bartek. Slovenský kanonýr si sice najel do poměrně ostrého úhlu, ale i tak našel prostor u pravé Cikánkovy tyče, kam přesně umístil svižný kotouč – 1:1.

O čtyři minuty později bylo v pardubické ČEZ Areně veseleji poté, co Lukáš Radil přes Martina Barteka našel před brankou Radovana Somíka, který se z prostoru mezi kruhy nemýlil – 2:1.

Nabyté vedení polilo pardubické hokejisty živou vodou, třeba Rastislav Špirko předváděl nádherné finesy svým obratným zápěstím. Šikula z Martina si několikrát hravě při svém průniku pohrál s hostujícími beky a odsunul je tak do role statistů.

Východočechy ještě více povzbudil druhý Somíkův gól v čase 12:40. Slovenský borec si přes faul jednoho z hostujících zadáků najel do zakončení a šikovným blafákem zvýšil na 3:0. Kladno reagovalo oddechovým časem, v rozmezí necelých šesti minut totiž inkasovalo tři branky.

V aréně létaly čepice

Kladenští reagovali na vývoj utkání změnou na postu gólmana. Mezi tři tyče se tak postavil Martin Falter. Ten musel čelit dalším nápaditým akcím domácích borců, po střele Daniela Rákose z 24. minuty však neměl čisté svědomí. Pardubický odchovanec zvýšil ostrou ranou z dálky na 4:1.

Prvním vyloučením v utkání byl až v jeho polovině Branislav Mezei za vyhození kotouče. Středočeši tuto přesilovku využili poměrně rychle. Střelu od modré z hole Jiřího Drtiny pardubický gólman neviděl a puk mu propadl mezi nohy – 4:2.

V čase 30:50 přišla veliká chvíle Radovana Somíka. Ten totiž vstřelil svůj třetí gól v utkání! Pardubice hrály svou první hru v početní převaze po Smoleňákově nedovoleném bránění a hráč s číslem 96 prudce ze strany propálil kladenského gólmana – 5:2. Vyspělé pardubické publikum ocenilo jeho počin vhozením čepic na ledovou plochu.

Publikum v ČEZ Areně jásalo pošesté po skvělé souhře první formace. Ta vynesla do samostatného úniku Petra Koukala, pardubický kapitán si se svým údělem pohrál stylově a puk pověsil pod Falterovo víko – 6:2.

Pardubice odehrály druhou třetinu vysoce aktivně, o tom svědčí poměr střel na branku 21:8. Východočeši zápas zcela ovládli a bavili ochozy ČEZ Areny krásou pardubického hokeje.

Pardubice se přesvědčivou výhrou vrátily do šestky

Gólů padalo v Pardubicích opravdu požehnaně. Ten devátý vstřelilo Kladno, svůj návrat do sestavy po zdravotní odmlce oslavil Jaroslav Kalla stylově: potáhl si puk v útoku a švihem jej napálil nad Růžičkovu vyrážečku – 6:3.

Kladno pak mohlo pokusit se zdramatizovat zápas přesilovou hrou po Buchtelově vyhození kotouče, domácí se však v početním oslabení snadno ubránili kladenským nájezdům. Největší šanci měla dvojice Petr Koukal – Daniel Rákos, ale přihrávku kapitána Eatonu zblokoval hostující bek.

Poslední slovo měly však Pardubice. A hádejte, kdo to byl… Ano, Radovan Somík! Svůj produktivní večer zakončil čtvrtou trefou při pardubické přesilovce do poloodkryté branky – 7:3.

Východočeši využili jasného vedení k poklidnému dohrání zápasu 50. extraligového kola. Pardubice neponechaly zápas náhodě a vyhrály jej 6:3. Díky zisku tří bodů se Eaton za ovací fanoušků vestoje posunul na šesté místo v tabulce. De facto je pátý, neboť s Českými Budějovicemi má lepší zápasovou bilanci.

Ohlasy po utkání

Pavel Hynek (HC Eaton Pardubice): „Z utkání jsme měli trochu obavu, protože nám v přestávce proběhla kabinou viróza, přidala se i zranění a tak jsme do utkání šli bez pěti hráčů základní sestavy. Měli jsme špatný začátek zápasu, důležité ale bylo, že jsme ještě v první třetině dokázali dát tři góly a rychle to otočit. Pak už jsme to kontrolovali a dneska nakonec viděli diváci deset gólů. Jsme rádi za tři body.“

Jiří Kopecký (HC Vagnerplast Kladno): „Jeli jsme sem s představou, že Pardubice budou lehce nervózní, protože je na ně tlak kvůli šestému místu, což se ze začátku tak trochu potvrdilo, ale pak bohužel naše tři hrubé chyby postavily domácí na nohy a takhle rozjeté Pardubice se těžko zastavují. Za stavu 6:3 jsme tam měli dvě přesilovky, kdy to tam skákalo po lajně. Kdyby tam něco spadlo, dalo se s utkáním ještě něco dělat, ale stalo se pouze to, že jsme inkasovali sedmý gól. Pardubice tak zaslouženě vyhrály.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

11. kolo, 14. 10. 2010
KLA - PCE
0:5
24. kolo, 26. 11. 2010
PCE - KLA
5:2
37. kolo, 4. 1. 2011
KLA - PCE
4:3sn
50. kolo, 16. 2. 2011
PCE - KLA
7:3

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 24 3
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 0 1 3 0
Jan Kolář 0 1 2 0
František Kaberle 0 1 1 0
Marek Drtina 0 0 1 0
Jeff Jillson 0 0 0 2
Petr Mocek 0 0 0 0
Branislav Mezei 0 0 -1 2
Útočníci G A +/- TM
Radovan Somík 4 0 3 0
Martin Bartek 1 2 3 0
Petr Koukal 1 0 0 0
Daniel Rákos 1 0 0 0
Jan Kolář 0 2 0 0
Lukáš Radil 0 1 3 0
Jan Starý 0 1 0 0
Jan Buchtele 0 0 0 2
Robert Kousal 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 0 0
Jan Semorád 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube