10.02.2011
Jan Hrabal

Tomáš Zohorna bude sledovat reprezentaci a stále věří v třetí místo

PARDUBICE — Poslední „reprepauza“ a pak všechno vypukne naplno. Příští týden ve středu zahájí hokejisté HC Eaton Pardubice svou cestu, na jejímž konci budou dobývat sen o metách nejvyšších.

Východočechy čeká trojice náročných utkání, po nich se dozví, jak to s nimi bude dál. „Chceme udržet přímý postup do play off,“ jasně hlásí pardubický útočník Tomáš Zohorna.

Pohled na extraligovou tabulku je jasný a nabízí několik scénářů vývoje v následujících třech kolech. Je zřejmé, že o první dvě místa si to rozdají Třinec a Liberec. Lépe je na tom celek Ocelářů, jenž má tříbodový náskok na Severočechy.

„Oba kluby mají velmi kvalitní týmy. To jen dokazuje jejich postavení na špici tabulky. Uvidíme, jak to mezi nimi dopadne,“ přemýšlí odchovanec havlíčkobrodského hokeje.

Nejvíce ho však zajímá situace Pardubic. Ta je zamotaná a zapeklitá. Eaton může skončit i třetí, jistý však nemá ani přímý postup do čtvrtfinále play off. Zápasy s Kladnem, Zlínem a Mladou Boleslaví rozhodnou!

„Bylo by skvělé, kdybychom vyhráli všechny zápasy, co nám zbývají. My uděláme všechno pro to, abychom udrželi šestku. Kdybychom se vydrápali na třetí místo, na které ztrácíme pět bodů, to by bylo super,“ konstatuje Tomáš Zohorna.

Pardubické postavení je vachrlaté. Nic není jistého. Východočeši mají stejně bodů jako České Budějovice a pouze dvoubodový náskok na pražskou Slavii. „Pro nás bude nejtěžší odrazit útok Českých Budějovic a Slavie. S Budějovicemi máme lepší bilanci, se Slavií je horší, tohle si moc dobře uvědomujeme,“ tvrdí pardubický forvard.

Nejasná je situace i ve druhé polovině tabulky okolo míst směr předkolo play off. Podle Tomáše Zohorny se mezi vyvolené určitě dostane Plzeň, do baráže o extraligu tipuje Kladno. „Plzeň se tam asi dostane, má výborný tým. Mladá Boleslav se zvedá, ale nechme se překvapit. Myslím si, že o udržení bude hrát nakonec Kladno,“ soudí.

Dominik Hašek chytá stále fantasticky

V těchto dnech si Tomáš Zohorna užívá reprezentační přestávky. V pondělí a v úterý měli hráči volno, od středečního odpoledne ale už A tým HC Eaton Pardubice pilně trénuje. Na televizní zápasy reprezentace si ale pardubický mladík čas nejde. Už jen proto, že v českém týmu má své spoluhráče: obránce Jakuba Nakládala a útočníka Petra Koukala.

„Kluci jsou rádi, že byli povoláni do reprezentace. Uvidíme, zabojují a třeba se dostanou na mistrovství světa,“ říká Tomáš Zohorna.

Ten rovněž sleduje výkony Dominika Haška ve Spartaku Moskva, kde si říká o reprezentační pozvánku. Pardubický odchovanec v Kontinentální hokejové lize září. „Bylo to stejné jako vloni. To měl také slabší začátek, kdy se adaptoval, ale konec měl skvělý. V KHL to je zatím stejné, chytá skvěle,“ hodnotí.

„Pro hráče je dobré, když vědí, že v bráně mají někoho, na koho se mohou spolehnout. To dodává důvěru, nemusí tak přemýšlet nad tím, že dostane gól. Dominik hodně dirigoval kluky, aby rychle rozehrávali a dávali puky pryč ze třetiny. Občas si i zavolal nás útočníky a řekl, co se mu nelíbí. My ho vždycky rádi poslouchali, i když občas padala ostřejší slova,“ usmívá se závěrem.