28.01.2011
(HoH)

Pardubičtí mladíci se objevují v mládežnických reprezentacích

PARDUBICE — Začátek února je ve znamení reprezentačních akcí. Výběry České republiky do 16, 17, 18 a 19 let odehrají své turnaje proti silným výběrům okolních velmocí. Reprezentovat český hokej budou i hráči mládežnických týmů Pardubic.

Reprezentace do 19 let

Turnaj pěti národů hraný od 9. do 12. února 2011 v německém Mannheimu bude první zkouškou nově se rodícího výběru, který nyní spadá do kategorie do devatenácti let, ale jehož vrchol přijde až v prosinci 2011 na mistrovství světa hráčů do dvaceti let. Na turnaji se kromě České republiky představí také domácí Němci, dále pak Finové, Švédové a Švýcaři.

Z Pardubic jsou do výběru trenéra Přerosta, který vybírá mužstvo pro nadcházející světový šampionát juniorů, jsou nominováni nejproduktivnější junioři Tomáš Nosek a Jiří Půhoný. Náhradníkem je útočník Marek Hemský.

Prvně jmenovaný odehrál v první části NOEN extraligy juniorů celkem 39 zápasů, v nichž si připsal 23 branek a 25 asistencí, celkem tedy 48 kanadských bodů. Tomáš Nosek se neztrácí ani v prvoligové Chrudimi, kde nasbíral 8 kanadských bodů v 11 zápasech.

Jiří Půhoný má na svém kontě také jeden start za prvoligovou Chrudim, v kanadském bodování juniorů je na druhém místě mezi hráči Pardubic. Jeho bilance činí 43 kanadských bodů (18 gólů a 25 asistencí) ve 36 odehraných duelech ve výběru trenéra Luďka Salavy.

Reprezentace do 18 let

Reprezentační výběr hráčů do osmnácti let čeká v dubnu světový šampionát. Poslední větší měření sil mají svěřenci trenérů Jiřího Šolce a Martina Hostáka na programu na začátku února, kdy Česká republika hostí turnaj pěti národů. Ten se uskuteční v Hradci Králové a Novém Bydžově za účasti domácího týmu, Finska, Ruska, Spojených států a Švédska. První utkání se hraje 9. února v 15.00 hodin.

V českém výběru nalezneme i Ondřeje Starého, který v této sezoně hraje také za juniorské mužstvo HC Eaton Pardubice, přestože věkem je stále starší dorostenec. Za juniory odehrál v první části sezony 36 utkání s bilancí 4+9, za starší dorostence má přes bod na zápas: v 6 duelech jich nasbíral 8 (5+3).

Reprezentace do 17 let

Od 8. do 10. února hostí ruská Balašicha turnaj čtyř reprezentací kategorie U17. V městě nedaleko Moskvy se sejdou týmy Česka, Finska, Švédska a Ruska. Čeští mladíci v této sezóně zatím změřili síly čtyřikrát s Finy. Setkání s ostatními soupeři bude pro svěřence trenéra Jiřího Vebera novinkou.

Do užšího výběru se probojoval talentovaný gólman Marek Langhamer, který chytá i za prvoligovou Chrudim, je náhradníkem. Mimochodem tento borec prokazuje své kvality ve svých šestnácti letech: brankový průměr 2,24 a úspěšnost zákroků 94,03 % obsazuje čelní místa prvoligových statistik.