18.12.2010
Adam Sušovský, Jan Hrabal

Jakub Nakládal naskočil na ruský led a hned byl u vstřeleného gólu

MOSKVA — Třetí start za českou hokejovou reprezentaci si připsal obránce HC Eaton Pardubice Jakub Nakládal. Ten nastoupil v sobotním duelu na Channel One Cupu proti Rusku, porážce 1:3 však pardubický bek nezabránil. „Měli jsme na to je porazit,“ hodnotil vyrovnaný duel dvaadvacetiletý zadák.

Jakub Nakládal se dostal do nominace pro moskevský turnaj po zranění Martina Škouly. Do prvního duelu s Finskem pardubický bek ještě nenaskočil, proti Rusku si už mohl s chutí zahrát. „V této sezoně je to můj první start za národní tým. Měl jsem zhruba deset střídání, nemůžu hodnotit zápas do podrobností,“ nechal se slyšet po skončení utkání.

„Člověk je rád za každou minutu na ledě, hrálo se mi dobře a cítil jsem se tak. Měl jsem velkou chuť do zápasu,“ pokračoval nejlepší obránce posledního extraligového ročníku.

Český tým hrál v Megasport areně na sedm obránců. „Ve Finsku se hrálo na šest a trenéři chtěli klukům nechat v některých střídáních oddychnout. Věděl jsem, že šance může přijít klidně až ve třetí třetině. Proto jsem byl takhle připravený,“ prohlásil Jakub Nakládal.

Na led se poprvé dostal až v průběhu úvodní třetiny. „Každý hráč je rád, když hraje od první minuty. Když tam dvacet minut sedíte a stojíte a pak vám trenér řekne, ať jdete, tak to není jednoduché. Jsme ale profesionálové, musíme být na toto připraveni,“ konstatoval obránce HC Eaton Pardubice.

Když nastoupil poprvé mezi mantinely, měl veliký respekt z hbitých útočníků ruské sborné. „Je o nich všeobecně známé, že jsou velmi kvalitní. Při mém prvním střídání tam byl Afinogenov. Doufal jsem, aby mi neujel, naštěstí jsme ho ubránili,“ pousmál se.

Osobně se zápas Jakubu Nakládalovi povedl. Neudělal vážnější chybu a naopak si připsal plusový bod při jediném českém gólů, který vstřelil na začátku prostřední třetiny Tomáš Rolinek.

„Pro mě to je příjemné, jsem za to rád. Z pohledu výsledku to ale nic neřešilo. Já jsem ze střídačky vyjel, párkrát jsme si vyměnili puk a padl z toho gól,“ vrátil se ke svému nejsvětlejšímu momentu během utkání s domácím týmem.

Vyhovuje mi kontaktní hokej

Rusové jsou známi velkou ofenzivní silou. Ví se o nich, že soupeři nic nedarují, hrají velmi nepříjemný hokej se spoustou záludností. To se však dnes nekonalo…

„Překvapilo mě, že Rusové nebyli tak agresivní. Čekal jsem, že budou více dohrávat osobní souboje, trošičku jsem byl z jejich hry v rozpacích. Nechodili do těla, určitě jsme měli na to je porazit a je škoda, že se nám to nepovedlo,“ litoval Jakub Nakládal, který se v utkání prezentoval jednou střelou na branku.

Zápas mu přišel poměrně klidný. „Právě jsem čekal nějaké provokace, ale nic nepřišlo. Nevím, zda to byl jejich pokyn z kabiny. Hráli jinak než dřív,“ zamyslel se obránce HC Eaton Pardubice. Český tým byl v utkání aktivnější, soupeře přestřílel 34:22.

Poslední zápas na Channel One Cupu sehrají čeští hokejisté v neděli 19. prosince 2010 se Švédskem. Jakub Nakládal věří, že si opět zahraje. „Za každý prostor jsem rád, nevím, jak budu hrát proti Švédsku. Oni jsou velmi silní, hrají agresivní rychlý hokej. Pokud tak budou hrát a já nastoupím, tak se na to opravdu těším,“ pousmál se Jakub Nakládal.

„Vyhovují mi zápasy, kdy se to hraje tvrději a dohrává. Pro obránce je těžší hrát rychle, člověk se pak musí více soustředit na hru dozadu, aby mu nikdo neujel. Spíše mi vyhovuje kontaktní hokej,“ dodal pardubický obránce.