14.11.2010
Jan Hrabal

Opustil nás pan Evžen Musil

PARDUBICE — V pátek 12. listopadu 2010 dotlouklo srdce jedné z legend pardubického hokeje. Ve věku 83 let zemřel pan Evžen Musil starší, který byl pro několik generací ztělesněním oddanosti pardubickému hokeji.

Poslední rozloučení s Evženem Musilem proběhne v pátek 19. listopadu 2010 ve 14.30 hodin v pardubickém krematoriu.

Evžen Musil se narodil 9. října 1927 a takřka celý svůj bohatý život věnoval pardubickému hokeji. V dresu AFK Svítkov hrál do svých šestnácti let. V letech 1951–1953 si jej trenér Zettel vybral do kádru prvního mužstva. Po krátkém angažmá v Kolíně se vrátil do Pardubic, kde působil v dresu Ramovky.

Trenér několika generací začal poprvé s vedením pardubických nadějí v roce 1965, kdy absolvoval trenérský kurz. Jeho výchovou prošla drtivá většina pardubických odchovanců.

„Já jsem zůstal stále třetí, čtvrté třídy hokejových začátečníků. Začínali u mě Dominik Hašek, Jirka Šejba, Ota Janecký, moji synové Evžen a Petr, Martin Střída a řada dalších,“ vzpomínal nedávno Evžen Musil, který se pardubické mládeži věnoval více než čtyřicet let!

V sezoně 1997/1998 se Evžen Musil zapsal do Guinessovy knihy rekordů coby nejstarší aktivní hráč nejvyšší soutěže. Ve svých sedmdesáti letech si splnil sen a nastoupil na jedno takřka minutové střídání v dresu extraligových Pardubic proti Vsetínu. Tímto počinem vymazal rekord Gordieho Howea.

Evžen Musil se také zasloužil o ženský hokej v Pardubicích, u jehož zrodu stál. V posledních letech vyhledával talenty pro ženské pardubické mužstvo. Činný byl i s pardubickými veterány.