14.11.2010
Jan Hrabal

Bowling s helmami? Adam Svoboda ho ještě musí trénovat

PARDUBICE — Kdo zavítal na poslední domácí zápas HC Eaton Pardubice, tak určitě na tu scénku nezapomněl. Východočeši porazili minulý týden ve čtvrtek České Budějovice 3:0 a brankář Adam Svoboda oslavil své první čisté konto v sezoně bowlingem s s Martinem Růžičkou. V něm ale oba gólmani neuspěli.

Statistiky brankářů HC Eaton Pardubice

Jméno Záp. Min. Stř. Ink. Zás. Prům. Úsp. SO A TM
Adam Svoboda 7 360 177 10 167 1,67 94,35 1 0 2
Martin Růžička 13 800 402 27 375 2,02 93,28 2 0 0

Diváci se po skončení zápasu těšili na rozlučku, kterou jim vítězové přichystají. Nejvíce se ve sdílení radosti činili právě oba brankáři. Oba si nejprve připravili lahve s pitím coby kuželky, pak si jeden druhému očistili smetákem dráhu a mohlo se jít koulet.

Sport na pomezí bowlingu a curlingu dopadl však nezdarem. Oba borci měli dva pokusy, žádným však netrefili alespoň jednu láhev. „A to jsem byl teď s mladým Růžou dvakrát trénovat,“ povídal Adam Svoboda.

Jenže na tréninku oba neházeli helmami. „Chtěl jsem pak kuželky rozrazit hlavou, ale viděl jsem, že Martin do toho jde nohami, tak jsem do toho nešel. Nechtěl jsem mu ztupit brusle,“ smál se pardubický brankář narážejíc na své titanové hřeby v hlavě po nedávné operaci.

Tým je spolu s trenéry jedna rodina

Zkrátka a jistě: Adam Svoboda a Martin Růžička jsou parťáci. Jejich přátelství je upřímné a na obou je to vidět. „Jsme perfektní dvojka. Martina znám opravdu hodně dlouho. S jeho tatínkem se znám moře let. Kdysi za mnou byli i v Norimberku,“ vyprávěl Adam Svoboda.

„S Martinovým tatínkem chodím na ryby, občas i na pivo. S jeho synem si rozumím jako s žádným jiným parťákem v minulosti. Ještě víc než kdysi s Dušanem Salfickým. Když se mu povede zápas, mám stejnou radost, jako by se povedl mně,“ pokračoval pardubický brankář.

Adam Svoboda si prostředí v Pardubicích pochvaluje. Důležité je i osoba trenéra Josefa Jandače, který podle něj se snaží hráčům pomáhat. „Neustále s námi komunikuje, to je perfektní. Zeptá se na rodinku, jak se vede, zajímá se o nás, jak se máme. Náš mančaft je s trenéry jedna velká rodina,“ nechal se slyšet Adam Svoboda.

Bez legrace to nejde

I on zaregistroval řídké pokřiky některých fanoušků na trenéra Josefa Jandače při zápasech, kdy se Eatonu příliš nevedlo… „Je škoda, že tito lidé nevidí do naší kuchyně. Nedávno jsme prohrávali, ale to byla naše vina, ne trenéra. Vždy se nám snaží pomoci, je s námi na jedné lodi,“ řekl zkušený brankář v pardubických službách.

I díky kouči ho hokej v Pardubicích baví a dává to patřičně najevo. Nejen při děkovačkách po vítězných zápasech. „Dělám ty svoje vylomeniny na tréninku, po utkání… Já totiž bez nich nemohu fungovat. Když mi někdo vezme legraci, tak to je pak na hřebík a odevzdání výstroje,“ zamyslel se Adam Svoboda.

Jeho spoluhráči si tak často „užijí“ různých narážek… „Trenér nás nechá zarýt do spoluhráčů. Klukům se třeba něco nepříliš daří a já si do nich ještě ďoubnu,“ smál se.

„To je krása. Z kluků se nikdo neurazí, partu máme skvělou. A co si budeme povídat, do mě šijí taky, takže si vůbec nemáme co zazlívat. Občas mi říkají, že mě trefí do hlavy, abych jim vysypal puk z té mé pokladničky,“ dodal závěrem Adam Svoboda.