10.11.2010
(HoH)

Čtyři hokejisté HC Eaton Pardubice budou reprezentovat Slovensko

PARDUBICE — Fanoušci pardubického hokeje možná budou během reprezentační přestávky více sledovat Německý pohár než Karjala Cup. Důvodem je, že kouč slovenského národního týmu Glen Halon nominoval čtveřici hokejistů HC Eaton Pardubice. Naopak finský turnaj série Euro Hockey Tour se letos obejde bez účasti zástupce českého mistra.

Právě hokejové Pardubice dodaly nejvíce hráčů do slovenského národního týmu. Slováci berou letošní sezonu hodně prestižně, neboť ta vyvrcholí mistrovstvím světa, které přivítají Bratislava a Košice.

Na soustředění v Landshutu a následném Německém poháru v Mnichově budou pardubický hokej reprezentovat obránce Branislav Mezei a útočníci Martin Bartek, Radovan Somík a Rastislav Špirko.

„Hlavním cílem na Německém poháru je samozřejmě vyhrát, jde přece o reprezentaci Slovenska. Na druhé straně chci vidět hráče v určitých herních situacích, jak kooperují s jinými,“ uvedl trenér Hanlon.

Branislav Mezei má na svém kontě osmatřicet startů za slovenský národní tým. V žádném dosavadním duelu se gólově neprosadil. To v Pardubicích vstřelil v dosavadních devatenácti zápasech této sezony jednu branku a na další tří přihrál.

V hodnocení +/− má dva kladné body. Branislav Mezei je nejtrestanějším mužem HC Eaton Pardubice, na trestné lavici si musel odsedět již jedenapadesát trestných minut.

Martin Bartek přišel před touto cestou do Pardubic z německého Kolína nad Rýnem. V posledním utkání Eatonu vstřelil vítěznou branku v Plzni minutu a čtvrt před koncem. „V Pardubicích se mi velmi líbí stejně jako rodině. Nemám si nač stěžovat, žije se zde skvěle,“ uvedl třicetiletý útočník pro www.cas.sk.

Odchovanec zvolenského hokeje je na špici týmové produktivity, v dosavadních devatenácti zápasech nastřádal třináct kanadských bodů za pět branek a osm asistencí. Ve své kariéře hrál za slovenskou reprezentaci třináctkrát a vstřelil sedm branek.

Radovan Somík podepsal po skončení mistrovské sezony, kterou stvrdil zlatým gólem ve čtvrtém finále v Ostravě, novou smlouvu. V Pardubicích tak působí již čtvrtým rokem a i v této sezoně se může pochlubit solidními výsledky v individuálních statistikách: pět gólů a čtyři přihrávky v devatenácti duelech za Pardubice.

Rodák z Martina má na svém kontě pouze čtyři trestné minuty. Radovan Somík je nejzkušenějším útočníkem Hanlonova výběru, již totiž nastoupil v osmasedmdesáti utkáních za reprezentaci našeho východního slovenska, devětkrát se prosadil gólově.

Rastislav Špirko získal v posledních šesti zápasech za Pardubice šest kanadských bodů, v Plzni vstřelil důležitý první gól Eatonu, na který mu nahrával právě Radovan Somík. Ve statistických číslech je na tom podobně jako jeho parťák.

V reprezentaci oblékl dres s dvojitým křížem celkem desetkrát. V jednom utkání za svou rodnou vlast se gólově prosadil.