30.09.2010
Jan Hrabal

Šťastný gól nepomohl. Radovan Somík litoval promarněných šancí

PARDUBICE — Bili do zlínských vrat po celý zápas, vystřelili čtyřicetkrát, ale gólově se prosadili pouze jednou. Hokejisté HC Eaton Pardubice nestačili v předehrávce 12. extraligového kola na Zlín, doma mu podlehli 1:3. „Nebyli jsme efektivní,“ mrzutě krčil rameny Radovan Somík.

Jeho gól snižoval na začátku třetí dvacetiminutovky 1:2, kýžené vyrovnání však nepřišlo. Zlín takřka bezchybným výkonem v defenzívě si cennou výhru na východě Čech nenechal vzít. Pardubice ve druhém domácím zápase v sezoně padly.

Nástup do utkání se přitom hokejistům Eatonu povedl: od prvních minut šlapali na plný plyn, kroutili hlavami zlínských beků, ale neprosadili se. A to také rozhodlo… „Na začátku jsme si vytvořili pár dobrých šancí, bohužel je neproměnili a nakonec inkasovali po buly. To nás zabrzdilo. Neproměněné šance podle mě rozhodly zápas,“ poznamenal slovenský útočník.

„Chtěl jsem na ně vlítnout, což se nám podařilo. Jak říkám, je to o efektivitě. Kdybychom dali dva góly, museli by to otevřít a mohly napadat další góly,“ hovořil.

Trenéři hovořili po zápase o pardubické lehkovážnosti v zakončení. „Tlačili jsme se před branku a šance si vytvořili. Ale když nedáme branky a oni se trefí z jednoho buly, tak se ten zápas obrací. Zlínu hrálo do karet, že se nám před brankou nedaří. Navíc se jim povedlo z mála šancí dát tři góly,“ lamentoval Radovan Somík.

Můj gól? Byla to nahrávka!

Zlín předvedl zralý výkon v oblasti defenzívy a vysokou produktivitu. „On venku hraje zezadu vždycky, což je těžké překonat. Zkoušeli jsme to jednoduše nahazováním do pásma. Myslím, že jsme se dokázali prosadit, jen jsme nebyli efektivní,“ komentoval pardubický forvard.

Pardubicím nepomohly ani přesilové hry. Eaton jich hrál v této sezoně už pětadvacet, ale žádnou z nich zatím nevyužil. Neprosadil se ani proti týmu PSG Zlín. „Přesilovky rozhodují zápasy. Nám se v nich zatím nedaří, takže na tom musíme zapracovat, abychom jimi vyhrávali zápasy,“ zamyslel se.

Podle něj útočníci potřebují více střílet a omezit nahrávky. „Musíme přesilovky zjednodušit a chodit ve dvou nebo ve třech do branky. Jinak gól nemůžeme dát!“ burcoval Radovan Somík.

Jeho středeční gól byl přitom tuze šťastný. Padl ze záporného úhlu jen díky sražení zlínským gólmanem, který jinak podal famózní výkon. „Viděl jsem najíždět Daniela Rákose, takže jsem to nahrával před branku a se štěstím se to odrazilo. Odchytal dobrý zápas, nebylo to tím, že bychom se nedostávali do šancí. Jemu pomohlo, že jsme málo chodili do branky,“ poznamenal Radovan Somík.

Možnost nápravy mají hokejisté v pátek na ledě vedoucích Českých Budějovic. „Je to venkovní zápas, takže budeme muset hrát více zezadu. Potřebovali bychom nasázet pár gólů, protože i naše výhry byly těsné, ale bude to těžké utkání,“ doplnil pardubický střelec.

Fotogalerie