17.9.2010
Jan Hrabal

Start hodný mistra! Pardubice zase třemi góly šmikly Spartu

PARDUBICE — Skvělý koncentrovaný výkon podpořený skvělým brankářem Martinem Růžičkou přinesl hokejistům HC Eaton Pardubice šestou extraligovou výhru v řadě nad pražskou Spartou. Východočechy nasměrovala za třemi body parádní třetina, kterou Eaton vyhrál 3:0. Více než devět tisíc diváků v ČEZ Areně aplaudovalo vestoje!

Tipsport extraliga, 1. kolo, pátek 17.9.2010, ČEZ Arena Pardubice

Dynamo Pardubice

Sparta Praha

3:1
0:0, 3:0, 0:1
Branky a nahrávky: 23:22 Starý (Koukal), 24:16 Kočí (Bartek), 30:22 Zohorna (Pivko) – 48:28 Vykoukal. Rozhodčí: Mikula, Minář – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 9320. Střely na branku: 30:36. Průběh utkání: 3:0, 3:1. Nejlepší hráči: Petr Koukal – Radek Smoleňák.
Dynamo Pardubice: Růžička – Kaberle, Drtina, Kočí, Nakládal, Mezei, Jillson – Rákos, Koukal, Starý – Pivko, Zohorna, Bartek – Somík, Špirko, Pineault – Buchtele, Kousal, Cetkovský. Trenéři: Josef Jandač a Jan Votruba.
Sparta Praha: Pöpperle – Vykoukal, Gulaši, O’Brien, Hanzlík, Macholda, Phillip, Bolf, Salcido – Kůrka, Treille, Ručinský – Ton, Výborný, Smoleňák – Hlaváč, Hlinka, Bartánus – Pacovský, Koreis, Hromas. Trenéři: Miloš Holaň a David Volek.

Komentář

Oba týmy nastoupily v ČEZ Areně bez svých některých opor. Na pardubické straně chyběl i obránce Aleš Píša, ve sparťanském dresu diváci neviděli Ondřeje Kratěnu.

Eaton nevyužil střeleckou převahu

Nástup do utkání se nesl ve znamení oboustranné aktivity. První střídání se více povedla Spartě, první zákrok si gólman Růžička připsal po střele Bartánuse. Na pardubické straně to jako první v pořadí zkoušel Jan Starý.

První vážnější šanci měl domácí celek po Macholdově vyloučení za hákování. Hlavně Koukalova letka tropila neplechu ve sparťanské obraně, žádná z jiskřivých střel však nezapadla mezi tři tyči. Na opačné straně v polovině úvodního dějství zahrozili Hlaváč s Hlinkou.

Ve 13. minutě si do zakončení po objetí klece najel Tomáš Zohorna, puk si připravil do mezikruží, ale nezavěsil přesně. O pár minut později se sparťané bránili po Bolfově vyloučení za držení.

Závěr úvodního dějství byl ve znamení pardubické aktivity, největší šanci v této fázi hry si vypracoval Daniel Rákos, ten se po Koukalem vyhraném buly dostal do zakončení z bezprostřední vzdálenosti před Pöpperlem, ale i v tuto chvíli sparťanská defenzíva ustála těžkou situaci.

Tři góly poslaly Pardubice do trháku

Nástup do prostředního dějství se domácím povedl na podtrženou jedničku, naopak Sparta zaspala a byla krutě ztrestána. Ve 22. minutě sice nebezpečně pálil David Výborný, ale pak kapitán Sparty sledoval dvě slepené radosti domácích hokejistů.

Ve 24. minutě zafungovala spolupráce na trase Petr Koukal – Jan Starý. Pardubický kapitán za brankou v těžké pozici poslal puk před kasu, kam si najel jeho kolega a švihem poslal Eaton do vedení 1:0.

O necelou minutu později se radovali Východočeši podruhé, Martin Bartek dostal pas do rychlé akce, slovenský forvard zavezl puk až do rohu, kde si počkal na ze druhé vlny najetého Václava Kočího, který překonal Pöpperleho podruhé – 2:0.

Sparta měla šanci snížit po Kaberlově vyloučení za hákování. Absenci několikanásobného mistra světa však Eaton přežil bez úhony. Obrovskou šanci měli Pražané v následné hře pět na pět, Radek Smoleňák se dostal do samostatného úniku, v souboji s gólmanem Růžičkou však prohrál, neboť hráč s Gretzkyho číslem jej vychytal.

A tak udeřilo na opačné straně. Tomáš Zohorna se ve 31. minutě vymanil ze sevření za brankou, objel ji a vedle Pöpperleho zakončil – 3:0.

Sparta byla sice ve druhé třetině aktivnější, na střely vyhrála 16:7, ale žehrala na mrzkou produktivitu. Třeba Radek Smoleňák si mohl vyčítat promarněnou příležitost ve 37. minutě, kdy neprocpal puk pod Růžičkův beton.

Holešovičtí sice snížili, Pardubice ale drama nepřipustily

Sparta ve třetí třetině pokračovala v útočné snaze. Ve 47. minutě střílel ostře a nebezpečně Jaroslav Hlinka, o dvě minuty se Pražané dočkali snížení. Jiří Vykoukal od mantinelu nahodil kotouč, Martin Růžička přes hráče před sebou neviděl a puk mu propadl do kasy – 3:1.

Pardubice se pak více soustředily na obranu, snažily se co nejdéle držet ve středním a útočném pásmu. Sparťané naopak vycítili šanci. Aktivní byl zejména Jan Hlaváč, kterého v 50. minutě vychytal Růžička a o střídání později ve velké šanci přestřelil horní tyč pardubické branky.

V ČEZ Areně se hrál hokej extraligových parametrů, v 55. minutě se také solidně zajiskřilo po potyčce mezi Jeffem Jillsonem a Martinem Ručinským. Hra čtyři na čtyři ale vážnější šanci nepřinesla.

Závěr žádné drama nepřinesl. Sparta sice odehrála poslední minutu bez brankáře, v čase 59:19 si vyžádala oddechový čas, domácí si však aktivní celoplošnou hrou první extraligové body nenechali vzít.

Ohlasy po utkání

Jan Votruba (HC Eaton Pardubice): „Máme zraněné dva klíčové beky, situace před zápasem nebyla pro nás jednoduchá. Do 10. minuty měla Sparta lepší pohyb, postupně jsme se ale do zápasu dostali. Kluci hráli pak dobře dopředu, skórovali jsme ale z dobře vyřešených brejkových situací. Do 50. minuty jsme byli spokojeni se hrou ve třetí třetině, pak ale Spartu nakopl docela laciný gól, bylo jí plné hřiště, ale zvládli jsme to. Za výhru jsme moc rádi, věřím, že nám pomůže do dalších zápasů.“

Miloš Holaň (HC Sparta Praha): „Prohráli jsme na ledě mistra v prvním zápase. Zezačátku jsme hráli velmi dobře, měli jsme dobrý pohyb. Přibrzdilo nás naše vyloučení, pak jsme v sobě nemohli najít vnitřní sílu, která by nás hnala dopředu. Ve druhé třetině jsme udělali tři školácké chyby, které Pardubice potrestaly. Ve třetím dějství jsme stáhli hru na tři pětky, chtěli jsme hru rozhýbat, ale nevytvořili jsme si žádnou vážnější gólovou šanci. Nervali jsme se o výsledek, jak bychom měli.“

Fotogalerie

Zápasy v sezóně

THC 1, 6. 8. 2010
PCE - SPA
4:6
1. kolo, 17. 9. 2010
PCE - SPA
3:1
14. kolo, 22. 10. 2010
SPA - PCE
2:1sn
27. kolo, 2. 12. 2010
PCE - SPA
4:1
40. kolo, 13. 1. 2011
SPA - PCE
2:0

Statistiky zápasu

Brankáři Min Stř Zás Ink
Martin Růžička 60 0 35 1
Obránci G A +/- TM
Václav Kočí 1 0 2 2
Jakub Nakládal 0 0 2 2
František Kaberle 0 0 1 2
Marek Drtina 0 0 1 0
Jeff Jillson 0 0 -1 2
Branislav Mezei 0 0 -1 0
Útočníci G A +/- TM
Jan Starý 1 0 1 0
Tomáš Zohorna 1 0 1 0
Martin Bartek 0 1 1 0
Petr Koukal 0 1 1 0
Libor Pivko 0 1 1 0
Daniel Rákos 0 0 1 0
Jan Buchtele 0 0 0 0
Jiří Cetkovský 0 0 0 0
Robert Kousal 0 0 0 0
Adam Pineault 0 0 0 0
Radovan Somík 0 0 0 0
Rastislav Špirko 0 0 0 0
HC Dynamo YouTube