23.08.2010
Jan Hrabal

Martin Růžička si vychytané nuly s Basilejí cení. Nepřeceňuje ji však

BASILEJ — Vychytanou nulou zakončil svou účast na turnaji Basel Summer Ice Hockey 2010 pardubický gólman Martin Růžička. Eaton porazil pořádající celek 5:0 a obsadil v konečném účtování pátou pozici.

„Za čisté konto jsem rád, ale nijak ho nepřeceňuji. Každopádně mi udělalo radost a jsem rád, že jsme turnaj zakončili vítězstvím,“ prohlásil pardubický gólman.

V souboji s Basilejí byl pardubický celek po celé utkání jasně lepší, švýcarský druholigista vyslal na Růžičkovu branku pouze dvanáct střel. Se všemi si třiadvacetiletý brankář dokázal poradit.

„Bylo to těžší v tom, že jsem se musel držet v provozní teplotě, a tak jsem se hodně snažil jezdit za nastřelenými puky a alespoň takhle jsem se udržoval v tempu a střehu,“ řekl Martin Růžička.

Pardubičtí hokejisté se s Basilejí výsledkově dlouho trápili. Ještě v polovině zápasu byl stav bezbrankový, přestože převaha Eatonu byla více než zřejmá. Až ve 33. minutě se trefil Tomáš Zohorna, aby protrhl střeleckou smůlu. V závěrečné třetině Východočeši nasázeli další čtyři branky.

„Jak se blížil konec zápasu, tak jsem si říkal, že by bylo fajn vychytat nulu. Jsem rád, že se to povedlo. Chtěl jsem to udržet, protože každá nula vám dodá sebevědomí,“ pokračoval gólman HC Eaton Pardubice.

Ten se může pochlubit bilancí jednoho vítězství a jedné porážky při pěti inkasovaných gólech ze dvou zápasech. Nejvíce jej mrzí výpadek v utkání s Petrohradem, se kterým Eaton inkasoval čtyři branky v rozmezí necelých čtyř minut.

Petrohrad má nejlepší mužstvo v Evropě

„Ještě po dvou třetinách jsme nad tímto velkoklubem vedli 2:1 a musím říci, že zaslouženě. Pak nám to tam bohužel napadalo a už jsme neměli síly to zvrátit. Toho zápasu je škoda, protože jsme ho měli parádně rozehrané,“ řekl Martin Růžička.

Však také zápas s Jaroslavem Landsmanem, trenérem brankářů, rozebíral. „Petrohrad má šikovné hráče, jakmile jim dáte jen trošičku prostoru, tak oni ho dokáží dokonale využít,“ konstatoval.

Jakby také ne. Třeba první útočná formace Sušinskij – Čajánek – Jašin budí veliký respekt. „To jsou skvělí hráči, podle mě to je teď asi nejlepší mužstvo v Evropě a chytat proti nim se nepovede každému,“ prohlásil pardubický brankář.

Jedna věc se mu na turnaji nezamlouvala, tou byla práce švýcarských arbitrů. „S Basilejí to docela šlo, vyloučení nebyla taková, ale se Ženevou to bylo špatné. První dva zápasy nám rozhodčí vůbec nepomohli, spíš naopak nás dost řízli. Neměli jsme možnost se dostat do souvislého tlaku, když hrajeme pořád v oslabení,“ hodnotil s tím, že třeba i díky rozhodčím dokázala Ženeva ve skupině porazit Petrohrad.

Turnaj Basel Summer Ice Hockey 2010 je již minulostí. Teď se Martin Růžička soustředí na extraligu, do které může naskočit coby pardubická jednička. „Nad tím moc nepřemýšlím, snažím se jít zápas od zápasu a jestli to přijde, tak se s tím poperu. Je to výzva, to je samozřejmé,“ dodal pardubický odchovanec.

Fotogalerie