18.08.2010
Jan Hrabal

Prubířský test na úvod turnaje: Pardubice vyzve silný Petrohrad

BASILEJ — Jeden z favoritů nadcházejícího ročníku Kontinentální hokejové ligy čeká na hokejisty HC Eaton Pardubice v úvodu turnaje v Basileji. Dnes od 20.30 hodin změří Eaton síly s celkem SKA Petrohrad.

„Petrohrad posílil spoustou hráčů z NHL, je tam polovina ruského národního týmu. Bude to silný soupeř, ale proč mít zbytečný respekt. Taky nejsme žádní nazdárci,“ řekl před dnešním duelu pardubický trenér Josef Jandač.

Ten plánuje hrát se sedmi obránci a třinácti útočníky. „Máme tady hodně hokejistů, kteří budou rotovat. Máme samozřejmě nějaké plány, ale ty může nabourat zranění – viz Rastislav Špirko v Českých Budějovicích. Tam nám třeba na chvíli vypadl i Lukáš Nahodil, kterého museli šít,“ poznamenal pardubický trenér.

Pardubice čeká náročný vstup do turnaje. Podle nedávno zveřejněného žebříčku TOP 250 čeká na Pardubice čtvrtý nejlepší klub Evropy. Eaton by se měl střetnout s favoritem celého basilejského klání.

„Neřeším, jestli to je první nebo poslední zápas turnaje. Já chci hráče vidět, jak dokáží reagovat na změnu hry. Nechci určit taktiku na začátku zápasu, protože se během deseti minut může změnit. Do utkání jdu s nějakým záměrem a ten mohu změnit. Chci hrát aktivně, čili nezalézt do obrany a jen vyčkávat,“ pokračoval Josef Jandač.

Ten si pochopitelně přeje, aby se jeho svěřencům zdravotní problémy vyhnuly. „V tom případě bych rád na turnaji protočil hráče, jak bych potřeboval a jak je chci vytížit,“ přiblížil své záměry.

Utkání začíná pro Čechy netradičně o půl deváté večer. „To je v pohodě. Tady jsou zvyklí hrát takto později, ale pro kluky to nebude problém,“ dodal pardubický kouč.

Aktuálně z petrohradské kabiny

Ruský celek sehrál svůj poslední přípravný zápas v sobotu 7. srpna 2010. Torpedo Nižnij Novgorod porazil tým, kde je trenérem i Václav Sýkora, 2:1. V brance Petrohradu se představil Jakub Štěpánek, kterému kryl záda Maxim Sokolov.

Sestavy z minulého utkání

Svoboda – Kaberle, Drtina, Kolář, Jillson, Kolčí, Mezei, Zdráhal – Zohorna, Sýkora, Cetkovský – Somík, Špirko, Pineault – Pivko, Radil, Bartek – Buchtele, Nahodil, Kousal.
Štěpánek – Denisov, Petrov, Gusef, Berdjukov, Pereťagin, Višněvskij, Safronov, Golovkov – Maartensson, Weinhandl, But – Trubačev, Krjukov, Rybin – Šitikov, Kučerjavenko, Koroljev – Solodjuchin, Virolainen, Grebennikov.

Představení soupeře

Oficiální název klubu: SKA Sankt Petěrburg
Adresa: SKA Sankt Petěrburg, Dobroljubova 16/2 A, 191 119 Sankt Petěrburg, Rusko

Internetové stránky: www.hc-ska.ru
E-mail: office@hc-ska.ru
Telefon, fax: +7 812 960 15 80

Rok založení klubu: 1946
Klubové barvy: modrá, bílá a červená
Kapacita stadionu: 11 439 míst
Mistr ligy: nikdy

Ředitel klubu: Vadim Fisko
Generální manažer: Andrej Točickij

Trenéři: Ivan Zanata a Sergej Čerkas
Asistent trenérů: Michail Mančik