16.06.2010
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Tomáš Sýkora: Chci se tu prosadit

PARDUBICE — Na východ Čech přijel na testy a hned odjel s týmem HC Eaton Pardubice na soustředění do krkonošského Bedřichova. Devatenáctiletý slovenský útočník Tomáš Sýkora se chce poprat o svou šanci v týmu českého mistra.

Minulou sezonu strávil za necelé dva měsíce dvacetiletý forvard v Banské Bystrici, kde v pětadvaceti odehraných zápasech zaznamenal sedm kanadských bodů za jeden vstřelený gól a šest asistencí.

„Po skončení sezony jsem měl několik nabídek z evropských klubů i z České republiky. Nakonec jsem se rozhodl pro Pardubice,“ říká Tomáš Sýkora.

Jedním z důležitých faktorů, proč chce své štěstí zkusit v Eatonu, je zisk mistrovského titulu Pardubic v sezoně 2009/2010. „Navíc tu jsou perfektní podmínky, je to pro mě výzva tady,“ pokračuje slovenský útočník.

Ten v minulé sezoně hrával v jedné formaci s bývalým kapitánem Pardubic Miroslavem Hlinkou. „Máme spolu velmi dobrý vztah. Bavili jsme se o Pardubicích během sezony, vyprávěl o svých zážitcích v době, kdy jsem ještě nevěděl, že tu budu moci být. Jsem opravdu rád, že se to splnilo a mohu se tady porvat o své místo,“ prohlašuje Tomáš Sýkora.

Nová tvář pardubické ofenzívy není snadno přehlédnutelná, zdobí jej vynikající fyzické parametry, navíc si tyká s rychlým bruslením a tvrdou střelou. O svých kvalitách ale bude muset přesvědčit – v Pardubicích je totiž na testech.

Dostat se do nového prostředí mu mohou pomoci jeho slovenští spoluhráči. „Přijel jsem minulý týden v sobotu, jsem rád, že tu mám krajany, kteří mi určitě ulehčí adaptaci v novém prostředí,“ tvrdí Tomáš Sýkora.

„Hlavně se chci porvat o svou šanci v Pardubicích a zabojovat o své místo. Jsem tu úplně poprvé, zatím se mi tu velmi líbí. Miro Hlinka říkal, že Pardubice jsou hokejové město a že tu lidé ledním hokejem doslova žijí a že je na zápasy pravidelně plný dům. Moc se těším, až to tu zažiji,“ dodává odhodlaně.