17.05.2010
(HoH)

Pardubická škola učí hru v oslabení!

MANNHEIM — Dva góly v početní nevýhodě a pod oběma byl podepsán kapitán HC Eaton Pardubice Petr Koukal. Hlavně díky dvěma trefám Tomáše Rolinka zvítězil český národní tým v důležitém osmifinálovém utkání nad Lotyšskem 3:1.

„Pardubáci“ možná přepisovali dějiny. Aby během jedné třetině dvakrát v oslabení ujela téže dvojice a vstřelila branku, to možná historie mistrovství světa nepamatuje. Právě dvojúder na trase Petr Koukal – Tomáš Rolinek zajistil českému výběru cenné vedení, které přes jedno klopýtnutí nepustil.

První gól padl v klasické situaci dvou na jednoho. Petr Koukal nahrál svému nedávnému parťákovi z Pardubic a ten překonal lotyšského gólmana Masalskise. „Bylo to náročné, pak jsem upadl na tyčku. Ještě teď mě z toho bolí záda,“ vyznal se expardubický útočník po skončení zápasu.

„Tomáše jsem se hned ptal, co mu je. Dost ho bolela záda,“ uvedl pardubický kapitán Petr Koukal, jenž se tak poprvé zapsal do statistik kanadského bodování na mistrovství světa. To běžela 23. minuta utkání…

O čtvrt hodiny později to bylo již 2:0 po pardubické spolupráci. Tentokrát však bylo provedení jiné. Opět v oslabení přiťukl Petr Koukal puk do jízdy Tomáši Rolinkovi a ten prudkou střelou k tyči zvýšil české vedení.

„To byl velmi důležitý moment. Jsme rádi za to, že jsme dneska vyhráli. Museli jsme uspět za každou cenu,“ uvedl hráč Metallurgu Magnitogorsk, který má mistrovský titul s Pardubicemi ze sezony 2004/2005.

Nahrávku si opět připsal Petr Koukal. „Vždycky se snažíme chodit do brejku, když to jde. V oslabení je to nebezpečné, protože se soupeř ne tak rychle vrací. Proto jsou tyto situace lepší jak při hře pět na pět,“ poznamenal pardubický kapitán.

„Stále nám však chybí důraz do brány, měli jsme spoustu dorážek, ale stále se na gól moc nadřeme. Musíme neustále makat,“ doplnil hráč s číslem 42, který dovedl HC Eaton Pardubice k pátému mistrovskému titulu v historii klubu.