26.03.2010
Michal Vilím, fotografie Luboš Lang

Bylo to vítězství celého týmu, radoval se po postupu Dominik Hašek

PARDUBICE — Výkon Dominika Haška do značné míry rozhodl o vítězství Eatonu v pátém zápase play off a postupu do semifinále. Sám „Hašan“ pochytal velkou řadu stoprocentních šancí Ocelářů a vyznamenal se zejména při lapení samostatných úniků soupeře. Třeba i v situaci, kdy stál zcela sám proti dvěma útočníkům Třince.

Na pardubické jedničce byla po zápase vidět úleva a radost z postupu. Navíc se podařilo postoupit a nedovolit Třinci další utkání. „Před zápasem jsme mluvili o tom, že do toho musíme dát všechno. Nikdo z nás se nechtěl vracet do Třince a dát jim šanci ještě sérii zvrátit. My jsme k tomu takto přistupovali od začátku, ale přesto to nebylo vůbec lehké. Navíc celý dnešní zápas byl od začátku do konce napínavý a oddechli jsme si až posledním hvizdem,“ rekapituloval.

Navíc první třetina nebyla ze strany Pardubic tak povedená… „Začátek pro nás nebyl dobrý, ale když vyhrajete dva zápasy venku, tak se nám mnohem lépe dýchalo. Myslím, že většina zápasů byla vyrovnaná. My jsme do toho dali všechno. Třinec hrál dneska výborně, naopak na nás byla už vidět určitá únava. Kluci za mnou kolikrát jezdili a říkali ,Hašane podrž to, už nemůžeme!‛, ale dokázali jsme to. Dotáhli jsme to až do konce. Teď je důležité, že máme pár dnů volna a čas se připravit na další sérii,“ zářil Dominik Hašek.

Východočeši šli za vítězstvím a díky brankám Radovana Somíka se jim to podařilo. „Myslím, že touha z naší strany byla obrovská. To si myslím, že rozhodlo. Nezlomil nás první prohraný zápas. Střelecky jsme se prosadili ve většině zápasů, nešlo ani o nějaké obranné zápasy. Bylo to vítězství celého týmu. Hráli jsme na čtyři pětky, osm beků se zapojilo do hry. Je to důležitý krok, ale je to jenom první kolo,“ nezapomínal na své spoluhráče.

Dominik Hašek

Oceláři v závěru měli enormní snahu po vyrovnání. „Tlak z jejich strany byl velký. Riskovali. Obránci jezdili před branku, byli to situace, které by za normálního stavu nedělali, ale dá se říci, že jim to vycházelo. Nakonec stáhli zápas na rozdíl jediného gólu. Tři minuty před koncem mě zachránila tyčka, ale to k hokeji patří. Myslím, že zápas měl náboj až do poslední sekundy a lidem co se na hokej dívali se to muselo líbit,“ nastínil svůj pohled Hašek.

Právě ona tyčka mohla vývoj zápasu nasměrovat do zcela jiného průběhu… „Neměl jsem čas na tím přemýšlet. Hra pokračovala dále a já se musel soustředit na další zákrok. Někdo mi říkal po zápase, že údajně byly čtyři tyčky, ale o tom nic nevím. Já jsem to neregistroval. Byl to takový zápas, který vás dostal emocionálně. Prakticky jsem vůbec neměl čas přemýšlet o tom, co se stalo. Soustředil jsem se na to co bude.“

Po vítězství se každý cítí dobře

Navíc v závěrečném tlaku musel mít Dominik Hašek zvýšenou pozornost, protože Třinečtí pálili prakticky z jakékoli pozice. „Tam už se bránilo v pěti, kolikrát tam kdokoli padal do střel. Útočníci se už stahovali před branku, aby tu střelu někdo zablokoval, ale Třinec se snažil jít do tlaku. I obránci šli před naší branku a riskovali. Bylo to vítězství celého mužstva. Brankáři se lépe chytá, když vidí, že všech pět hráčů je před brankou, že tam padají, skákají. Tohle každého hrozně nakopne. Nejenom mě, ale každého na hřišti,“ chválil pardubický odchovanec.

Série skončila 4:1, ale první duely ukázaly vynikající střeleckou formu Třince. Navíc Východočeši obdrželi poměrně dost branek. „Určitě jsem nebyl spokojen s těmi prvními nebo počátečními zápasy, ale na druhou stranu jsem si řekl, že vím, že chytat umím a nic jsem neměnil. Prostě někdy to tak je, že člověk cítí, že to není ono, že pustí jeden dva góly, které by možná měl chytit. Ale já jsem se nesnažil nic měnit, pokračoval jsem, věřil jsem, že se to otočí, a že štěstí bude zase na moji straně a dneska bylo například několikrát. Řekněme, že trošičku byla smůla na začátku a ke konci se vrátilo štěstí ke mně,“ jasně říkal dvojnásobný vítěz československé ligy.

Dominik Hašek

Přesto v prvních zápasech inkasoval Hašek po třech brankách a ve třetím duelu branky čtyři. „Cítil jsem důvěru od kluků a sám v sebe jsem měl důvěru. Byl jsem spokojený, že i přesto, že se mi nedařilo v prvních zápasech, tak to bylo 1:1. To byl takový dobrý pocit. Byl to dobrý začátek,“ uvědomoval si.

Dominik Hašek má mimo bohatých zkušeností i bohaté vzpomínky. Naposledy vyhrál sérii play off před jednadvaceti lety. Vzpomínky si přesto dnes nepřipouští. „Ne vůbec. Samozřejmě jsme z toho měli obrovskou radost v kabině, ale je to jenom první krok. Ale vzpomínky ne. V tuto chvíli člověk nemá čas na vzpomínky, protože žije současností. Třeba s Pavlem Markem jsme se setkali po zápase, podali jsme si ruku a objali se, protože jsme toho spolu spoustu zažili. Ale to je jenom chvilka a člověk se musí soustředit na to, co ho čeká.“

Únavu ale i ve svém sportovně pokročilém věku necítí. „Člověk, když vyhraje, tak se cítí dobře. Teď budou jeden dva dny volna. Tedy ještě nevím, jak to trenéři určí, ale o to nejde. Je dobře, že jsme vyhráli v pěti zápasech, že si člověk může trošičku odpočnout, potrénovat a připravit se na další sérii,“ plánoval Dominik Hašek.

Tým HC Eaton teď již může netrpělivě vyhlížet dalšího soupeře. „Nechci říkat netrpělivě, ale budeme to sledovat. Ale nebudu hledat, kdo je pro nás výhodnější nebo méně výhodný. To se těžko odhaduje, protože rozhoduje momentální forma, ale v každém případě to budu sledovat a dívat se na zítřejší hokeje – jak to dopadne,“ uzavřel.