23.01.2010
Jan Hrabal, fotografie Vladimír Škorpík

Adam Pineault má jasno: We have got unbelievable great fans!

PARDUBICE — Když s ním mluvíte, vidíte z něj sálat nadšení, že může hrát za HC Eaton Pardubice. Americký útočník Adam Pineault si doslova užívá angažmá v České republice a rozplývá se nad pardubickými fanoušky. „Amazing! opakuje neustále střelec sedmi pardubických gólů v této sezoně.

Naposledy se Adam Pineault trefil ve včerejším utkání proti Liberci. V 51. minutě dostal rychlý ale skákavý pas od Radovana Somíka, vletěl do pásma jako americké tornádo a parádním bekhendovým zakončením zvýšil na 3:1. Možná rozhodující duel zápasu s Bílými Tygry!

„Byl to trochu šťastný gól. Dostal jsem parádní přihrávku od Radovana Somíka, byl jsem docela rozjetý, snažil jsem se rychle dostat do zakončení, abych byl před brankářem sám,“ vyprávěl nadšeně po skončení utkání.

„Puk trochu poskakoval, naštěstí se mi povedl ho zkrotit a pak i rychle zakončit,“ pokračoval Adam Pineault.

Adam Pineault

Zápas přitom z pardubického pohledu nezačal ideálně. Eaton působil v prvním dějství toporně, nacvičené kombinace nevycházely, bylo to takové nepěkné… „Souhlasím. Pak jsme se ale vrátili k naší hře během přestávky, kdy nám trenér promluvil do duše,“ líčil pardubický forvard.

„První třetina se nám skutečně moc nepovedlo, nebyl to ten náš hokej. Spoustu věcí jsme pak změnili a myslím si, že hlavně ve třetí třetině jsme podali výborný výkon,“ prohlásil Adam Pineault.

Čím výše v tabulce, tím lépe

A skutečně. Pardubický výkon rostl postupem času jako z vody. Hlavně v závěrečném dějství nabralo utkání až exhibiční charakter. Třígólový účet poslední dvacetiminutovky budiž jedním z důkazů.

„V té třetí to bylo parádní. Nám ten zápas ke konci sedl, dodržovali jsme náš herní systém a byli vždy ve správný čas na správném místě,“ podotkl Adam Pineault, jemuž se také líbily ovace vestoje od více než 9000 diváků v pardubické ČEZ Areně.

Fanoušci si amerického pracanta, který nevynechá jediný souboj, oblíbili. Však také po brance na 3:1 vyvolávali jeho jméno. „Lidé tady jsou fantastičtí, fanoušci v Pardubicích jsou opravdu neuvěřitelní. Dříve jsem nevěděl, že vyvolávají mé jméno, ale teď už to vím, tak jsem jim rád zamával. Fanoušci jsou našim sedmým hráčem!“ zvýšil hlas.

Adam Pineault

Angažmá v Pardubicích si chválí. „Užívám si to tady! Je to pro mě všechno obrovská zkušenost. Prožívám tu nádherné časy. Miluji fanoušky, kteří jsou opravdu vynikající. I město je pěkné, zkrátka mi tu nic nechybí,“ jedním dechem doplnil.

Zda zůstane pod Kunětickou horou i v nadcházející sezoně, nad tím zatím vážněji nedumá. „Zatím myslím jen na tuto sezonu, chci v ní dopadnou co nejlépe. Pak se uvidí, co bude. Chceme jít do play off a tam udělat co nejlepší výsledek. I to bude rozhodovat o mé budoucnosti,“ pronesl.

Pardubičtí v závěru základní části bojují o druhé místo v tabulce, na dostřel je také vedoucí Plzeň… „Je dobré, že jsme se vrátili na druhé místo. Musíme být co nejvýše, abychom si vybudovali co nejlepší postavení před vyřazovacími boji. Čím výše skončíme, tím více budeme mít sebevědomí před klíčovými boji a to je také důležité,“ dodal Adam Pineault.